Розроблено новий тест, що дозволяє визначити наявність раку за рік-чотири до симптомів

Широке поширення ранньої діагностики значно підвищить виживаність хворих.

Група американських і китайських вчених стверджує, що розробила спосіб за аналізом крові за кілька років до появи ознак онкозахворювання виявити п'ять його форм (рак шлунка, стравоходу, печінки, легені і колоректальний). Їх стаття опублікована в журналі Nature Communications, передають Патріоти України.

За основу для створення тесту PanSeer взяли масив інформації від дослідження Університету Фудань (КНР) в 2007-2017 роках за участю понад 123 115 здорових добровольців: було зібрано понад 1,6 млн зразків. Люди весь цей час регулярно здавали аналізи і проходили огляди у медиків. Таким чином, автори майбутнього тесту отримали в розпорядження аналіз крові тих людей, у яких потім розвинулося діагностоване "звичайним" методом онкозахворювання.
Вчені визначили маркери, що вказують на ранні етапи розвитку раку, і розробили тест, який їх виявляє в крові у поки ще безсимптомних хворих з достовірністю 91%. Діагноз таким поставили тільки через один-чотири роки після того, як були виявлені ранні онкомаркери. Специфічність тесту - 96%.
Цікаво, що ймовірність діагностувати рак за ранніми маркерами у людей, які на момент забору крові вже знали про хворобу, нижче - 88%.
Відсутність раку PanSeer визначає на основі маркерів метилування ДНК з імовірністю 95%. Вчені акцентували увагу, що їх ноу-хау не «пророкує", у кого з'явиться рак, а у кого немає: він діагностує тих, хто вже хворий, але на ранній стадії.
"PanSeer в повній мірі використовує біомаркери метилування шляхом чутливого націлювання на 10 613 CpG-острівців в 477 областях генома і подальшої сукупної реакції", - пишуть автори.
Широке поширення ранньої діагностики значно підвищить виживаність хворих. Автори заявили, що в результаті медицина повинна прийти до того, щоб використовувати цей або інші аналогічні "ранні" тести під час регулярних аналізів крові при щорічному медогляді.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....