Русанівка та Березняки - прірва - Солом’янка: Рейтингування мікрорайонів Києва по кількості прильотів від російських загарбників

Статистична безпека у столиці

Наймасовіша ракетна атака на Києв 2 січня за весь час війни вкотре підняла питання безпеки для киян. З опитування, що провели журналісти, добре видно ставлення до загрози з повітря: попри потужні вибухи далеко не всі пішли в укриття. Дехто під виття сирен вже прямував на роботу, а хтось мирно спав у власних ліжках. Звісно, спускатися в укриття чи ні - власна справа кожного. Проте якщо у вашому мікрорайоні "прилітає" чомусь частіше, ніж в сусідньому - варто замислитись, чи все так логічно у небажанні бодай сховатись від обстрілу за двома стінами.

Власне, питання про те, в яких мікрорайонах Києва найнебезпечніше, і вирішив поставити Інформатор. Зважаючи на те, що за офіційним комюніке міської влади 2 січня "прилетіло" аж у вісьмох районах з десяти, і, відтак, зрозуміти, де безпечніше, складно, ми вирішили розділити Київ на 50 мікрорайонів (за яким саме принципом - читайте нижче). Так ми перевірили, в який з них "прилітає" частіше, а де прильоти були штучними та незначними.

Редакція Інформатора вирішила не спрощувати собі роботу, використовуючи консервативний адміністративний поділ на 10 районів, як це робить офіційна влада у своїх комюніке. Адже у фразі "рештки БпЛА впали у Шевченківському районі" не більше інформативності, аніж в уточненні "Київ - столиця України": у цьому найбільшому районі столиці - і Майдан, і Лук'янівка, і більша частина Берестейського проспекту (до перейменування пр. Перемоги).

Тож ми вирішили логічно розділити територію Києва на 50 невеличких історично усталених мікрорайонів. Звісно, у столиці їх значно більше. Втім, деякі ми виключили з нашої карти обстрілів, щоб не плутати читача: вони або замалі для локалізації (Богуславщину і Реп'яхів Яр ми легкодушно назвали топонімом "Татарка", а маленьку за розміром Антифіївку - додали до "Куренівки", хоч це і не дуже правильно з точки зору міської географії). В інших випадках одні топоніми надто пов'язані з іншими, щоб вирізнятися самостійно. Саме так сталося з Вигуровщиною, яку було вирішено назвати "Троєщиною" через близькість та спорідненість.

Як - рахували "прильоти"

Власне, за нас карту "прильотів" уже склали упорядники Вікіпедії. Вона містить подробиці інцидентів, інколи детальні, інколи - лише натяки без конкретизації, приміром, адреси, куди впали рештки снарядів. До цих даних ми додали власні спостереження, а також дані з відкритих джерел про вибухи від ракет, яких з тих чи інших причин ще немає у матеріалі відкритої онлайн-енциклопедії.

Звісно, запусків ракет та інцидентів з їх збиттям (і падінням рештків на відкритій місцевості чи на промислові будівлі) було значно більше, ніж зазначено у відкритих джерелах і нашій карті. Проте ідентифікувати їх частіше за все не є можливим - бо просто немає адреси, де впали ракети, а визначення "Шевченківський район" чи "Поділ" потребують конкретизації.

У випадку, якщо "приліт" ставався на стику між мікрорайонами, як у випадку з ракетою, що вразила телевежу (вул. Дорогожицька, 10) між Сирцем та Лук'янівкою, бали отримували одразу обидва райони. Так само - і у випадку з Лук'янівкою та Татаркою: хоч будівля поряд зі ст.м. "Лук'янівська", у яку вже не менше п'яти раз поцілили окупанти, знаходиться у першому мікрорайоні, страждає також Татарка - житлові будинки по вул. Татарській, що зовсім поруч, стоять без скла.

У деяких випадках через брак конкретики ми взагалі виключали з рейтингу обстріли. Саме так сталося з масованою ракетною атакою на Київ 21 вересня: відомо, що уламки ракет падали у Голосіївському, Деснянському, Дарницькому та Шевченківському районах міста - але конкретні адреси офіційно не називалися, тож ми вирішили не вказувати їх і в нашому рейтингу навмання.

Рейтинг мікрорайонів Києва за кількістю "прильотів"

  • 0 прильотів: Караваєві дачі, Березняки, Саперна Слобідка, Кудрявець, Мінський, Лівобережний масиви, Русанівка;
  • 1 приліт: Шулявка, Академмістечко, ДВРЗ, Воскресенка, Святошин, Липки, Лісовий, Борщагівка, Відрадний, Печерськ, Куренівка, Почайна, Мостицький, Північно-Броварський, Вітряні гори;
  • 2 прильоти: Виноградар, Бортничі, Пуща-Водиця, Теремки, Соцмістечко, Голосіїво (нова забудова), Пріорка, Пирогів, Старий Київ (центральні вулиці старого міста), Чорна гора;
  • 3 прильоти: Сирець, Біличі, Деміївка, Ґалаґани, Чоколівка;
  • 4 прильоти: Татарка, Позняки, Осокорки, Поділ, Паньківщина, Харківський масив;
  • 5 прильотів: Берковець, Нивки, Оболонь, Троєщина, Видубичі (промзона);
  • 6 прильотів: Лук'янівка;
  • 9 прильотів: Солом'янка.
Рейтинг мікрорайонів Києва за кількістю "прильотів" та безпекою проживання - інфографіка

Тож де жити небезпечніше?

Самий перший погляд на рейтинг підсвічує диспропорції: ніби й сусідні між собою Мінський масив та Оболонь постраждали досить неоднаково. Це просто пояснити - напочатку повномасштабного вторгнення саме по Оболоні рашистські війська били зі ствольної артилерії. Втім, за кілька годин захисникам столиці вдалося відсунути загрозу від північної околиці міста.

Саме цим пояснюється і порівняно низький рейтинг деяких малих мікрорайонів, наприклад, Берківцю. В лютому/березні 2022-го зс рф стояли настільки близько до Києва, що могли дострелювати до будівель зі ствольної артилерії. Саме артснарядами вони влучили кілька разів по житлових будівлях на Берківцях, і по Біличах на Святошині. Також часто прилітало по Нивках - а по вул. Черняховського навіть дістали з "Граду".

Найнебезпечнішим районом виявилася Солом'янка - це "центральна" частина великого Солом'янського району міста, до якої входить і сусідня Чоколівка (їй також регулярно дістається від ворожих ракет та БпЛА). До речі, однією з найнебезпечніших вулиць Солом'янки є вул. митрополита Василя Липківського - туди "прилітало" вже не один раз. Відповідь на питання "чому" є складною: по-перше, обидва мікрорайони розташовані поряд з Міжнародним аеропортом "Київ", що є природньою мішенню для загарбників. По-друге - обидва, вочевидь, знаходяться на шляху в певного відсотка літаючих боєприпасів рф, що прямують до центру міста.

Хто і чому в небезпечній зоні

Небезпека для Троєщини пов'язана з об'єктами інфраструктури, що розташовано в районі. Це ж можна було б сказати про Видубичі - втім, з цього напрямку ракети заходять на Київ, і відповідь на питання полягає, швидше, в тому, що над промзоною їх зручніше за все (і безпечніше для населення) утилізувати.

Порівняно низькі місця в нашому рейтингу найцентральніших мікрорайонів, Паньківщини (місцина від вулиць Льва Толстого і Тарасівської у центрі і до річки Либідь, сюди ж ми включили залізничний вокзал), а також Старого Києва і Чорної гори пов'язані зі зміною тактики окупантів у жовтні 2022-го. Тоді, нагадаємо, зс рф перейшли до суто терористичної практики бомбардування міст, зокрема Києва, намагаючись виснажити системи ППО.

Де у Києві жити добре

Порівняно з іншими киянами, спокійніше живуть мешканці Кардач, Саперної Слобідки та Кудрявцю. Ці місцини, загублені на карті столиці, напевно, не цікавлять окупантів. А от на Лівобережжі відносно спокійно - на Русанівці, Березняках, околицях Лівобережної (втім, там також ставалися незначні інциденти), а також ДВРЗ - туди сталося кілька серйозних прильотів через залізничну інфраструктуру, один з них відображено у нашому рейтингу.

Зазначимо, що знаходження в низьких, відносно спокійних місцях рейтингу не є індульгенцією для мешканців Русанівки чи ДВРЗ. Ми наполегливо радимо не тішитися чи самозаспокоюватись, а під час небезпеки ховатись в укриття так само, як мешканцям багатостраждальної Солом'янки. Власне, під кінець другого року війни ця реакція вже має скластися в умовний рефлекс.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Те, що раніше на Банковій та з трибуни ВРУ називали «російським ІПСО» сьогодні є вже «загрозою для нашої енергетичної системи» - Lana Zerkal

п’ятниця, 27 вересень 2024, 19:45

Не можу пройти повз «несподіваний» розвиток сюжету у політичному сезоні, який щойно почався. Ось, що ви могли не помітити: . Те, що раніше на Банковій та з трибуни ВРУ називали «російським ІПСО» сьогодні є вже «загрозою для нашої енергетичної системи»...

Як росія воюватиме з НАТО

п’ятниця, 27 вересень 2024, 19:07

У нас часто дивуються, чому «на Заході не розуміють, що Україна їх закриває собою від росії». Справа в тому, що на Заході так не вважають. Країни НАТО звикли покладатися на військову та економічну міць США, силу Альянсу, і не бачать для росії (навіть п...