Сам створив прогалину в обороні: Російський генерал-полковник розпустив раду оборони Курської області за кілька місяців до наступу ЗСУ, - ЗМІ

Генерал-полковник Олександр Лапін розпустив раду, яка контролювала безпеку в Курській області за кілька місяців до вторгнення українських військ. Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal, передають Патріоти України.

Зазначається, що Лапін розпустив раду навесні 2024 року, заявивши, що тільки військові мають сили і ресурси для захисту російського кордону. Цей план утворив ще одну прогалину в слабкій обороні російського кордону.

За даними WSJ, Лапін зіткнувся з критичною нестачею людей, але його помилка є типовою для вищого керівництва, яке часто відірване від реалій поля бою.

Повідомляється, що від початку війни централізоване мислення «згори донизу», що є однією з визначальних рис Росії за часів диктатора Володимира Путіна, обернулося проти неї на полі бою. Воно перешкоджало тверезому плануванню в Кремлі, а коли його плани зазнали невдачі, заважало російським військам імпровізувати, щоб реагувати на швидкоплинний розвиток подій.

«Владна вертикаль Путіна все ще існує, але наразі вона працює проти російських цілей на місцях», — сказав колишній американський дипломат і старший науковий співробітник Вільям Кортні.

Невідомо, чи допомогла б розпущена Лапіним міжвідомча рада, яка об'єднувала військових офіцерів з місцевими і регіональними службовцями безпеки, організувати узгоджену реакцію Москви, але без централізованого органу, відповідального за реакцію Росії, зусилля Москви з витіснення українських військ були хаотичними і неефективними. Це призвело до того, що цим стали займатися російські силові відомства, такі як Міністерство внутрішніх справ, ФСБ та Міністерство оборони Росії.

«Росія все ще збирає докупи свою реакцію на це вторгнення України. Реакція була досить повільною і розрізненою… Частково це пов’язано з тим, що не зовсім зрозуміло, хто за це відповідає», — сказав генерал Крістофер Каволі, командувач НАТО.

WSJ зазначає, що це був не перший випадок, коли погане планування і нестача людей об'єднувалися під командуванням Лапіна. На початку вересня 2022 року українські війська здійснили несподіваний контрнаступ на Харківщині, а оскільки росіяни не встигли достатньо укріпити свої позиції, Сили оборони швидко прорвалися повз них. Лінія російського наступу розпалася, і Україні вдалося звільнити тисячі квадратних кілометрів.

Після цієї невдачі маріонетка Путіна Рамзан Кадиров закликав Лапіна піти у відставку. «Я б розжалував Лапіна до рядового, позбавив би його нагород і відправив на передову з кулеметом», — говорив тоді він.

Цей провал змусив Кремль переосмислити свою кадрову проблему, і через місяць Росія розпочала загальну мобілізацію, щоб зміцнити свою слабку оборону. Зараз, коли Росія намагається отримати перевагу на власній території, вона перекидає частину сил зі сходу України, навіть якщо це означає відведення особового складу з лінії фронту. Невдала відповідь показала, що вторгнення України на російську територію вдарило по слабкому місцю Москви — плануванню на випадок надзвичайних ситуацій.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В Києві працює мережа аптек з контрабандою з РФ – журналістське розслідування

четвер, 22 серпень 2024, 23:17

Щонайменше шість років у Києві діє мережа аптек "Ел’Фарм", в якій торгують російськими та, виробленими для ринку РФ, західними препаратами. Про це йдеться у розслідуванні проєкта "Схеми", передають Патріоти України. У цій мережі дві аптеки. Обидві – у ...

"Концепція від початку неповноцінна": Авіаексперт розповів, що не так із ППО Росії

четвер, 22 серпень 2024, 23:04

Російські системи ППО призначені для виявлення об'єктів з високою радіопомітністю. Однак Україна використовує використовує засоби, які ворожі локатори помітити просто не здатні. Про це заявив авіаційний експерт Костянтин Криволап, передають Патріоти Ук...