СБУ затримує їх щодня: Подоляк розповів про основні категорії зрадників України

В Україні досі живе багато людей, які щиро хотіли б повернутися до Радянського Союзу. Не всі вони співпрацюють з Росією, але зрадників там достатньо. Про це розповів радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк, передають Патріоти України.

Так він прокоментував інформацію від аналітиків з британського Королівського інституту об'єднаних служб, що російські спецслужби завербували понад 800 українських чиновників ще до повномасштабного вторгнення.

Кожного дня СБУ виловлює зрадників

На думку Подоляка, в Україні значно більше, ніж 800 російських агентів. Але вони не співпрацюють з ворожими спецслужбами. Це – люди, які були прихильниками російськості як концепції авторитарного задавлювання прав і свобод людей.

Само собою є штатні агенти, які співпрацюють з ворожими спецслужбами. Але з зараз досить ефективно працює розвідка та контррозвідка СБУ. Вони щодня затримують агентів, які намагаються передати окупантам дані про військові частини, переміщення техніки тощо.

Кожного дня СБУ виловлює 5 – 6 людей, які отримують підозру. Вони йдуть через суди, отримують конкретні терміни ув’язнення тощо. Це цілі мережі, які роками створювалися Росією. Це і колишні наші силовики, і колишні держслужбовці. Уже рік війни, і кожного дня це виловлюється. Це перша складова,
– зазначив Подоляк.

Також не варто забувати про людей, які заробляли гроші на Росії, беручи участь в різних "сірих" схемах щодо постачання сировини (мазут, нафта, газ, електрика тощо), збуту товарів тощо. Один із яскравих прикладів – співвласник "Мотор Січі" В'ячеслав Богуслаєв. Але насправді таких суб'єктів – десятки тисяч.

Ще одна складова – просто люди, які мріють жити в Радянському Союзі. Таких можна було побачити нещодавно поблизу Києво-Печерської лаври. Подоляк припускає, що таких може бути навіть 10% по всій країні.

"Це ті, які щиро вірять, що вони мають жити в Радянському Союзі. В таборах Радянського Союзу. І це просто мерзенна поведінка: "Ви нас абіжаєтє, ми імєєм права малітса своїм багам" тощо. Немає ніяких "сваіх багов". Є російська пропаганда. І крапка. УПЦ МП була одним із ключових елементів пропаганди в Україні. Тому 800 – це дуже маленька цифра. На жаль, за 30 років сформувалася ціла плеяда людей, які так чи інакше працюють на Росію", – зауважив Подоляк.

Що буде з колаборантами після деокупації Донбасу та Криму

Подоляк переконаний, що колаборантів потрібно обов'язково не лише затримувати на звільнених територіях, але й давати повноцінні терміни. Тут потрібно діяти жорстко та рішуче.

Однак варто розмежовувати людей. Якщо людина активно просувала концепцію "руского міра", співпрацювала з окупаційною владою, писала доноси, допомагало ідеологічно та інформаційно, то з нею все зрозуміло. Її потрібно "позбавити юридичних прав або вислати на територію країни, цінності якої вона сповідувала".

Але були й інші люди. До прикладу, в тому ж Криму живуть громадяни, які були змушені отримати російський паспорт. До прикладу, не змогли виїхати, але не прийняли "рускій мір". І щоб окупанти не забрали житло, вони були змушені взяти цей документ.


Джерело: 24 канал
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 19 квітня. Розпочата цього дня справа принесе позитивний результат

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 19 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Старопещерника, мученика Феона і патріарха Трифона Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують патріарха Євстихія Константинопольського. ...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...