Шантаж України: Експерти розповіли, що стоїть за розморожуванням "Південного потоку"

Фахівці поділилися міркуваннями про мотиви російського "Газпрому"...

22 липня, в російських ЗМІ з'явилася інформація про те, що "Газпром" оголосив тендер на проведення інженерних пошуків і повернувся до реалізації проекту "Південний потік", який був зупинений 2014 року. Повідомляється, що робиться це для потреб внутрішнього ринку. Однак, чи так це? Для чого РФ могла відновити реалізацію "Південного потоку" – ще однієї альтернативи українській ГТС поряд з "Північним потоком-2" –розповіли енергетичні експерти, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

Керівник енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко переконаний: повернутися до "Південного потоку" "Газпром" підштовхнули переговорні тертя з Туреччиною. Адже саме "Турецький потік" замислювався свого часу як заміна "Південного потоку" після його заморозки під тиском Євросоюзу. "Турки – важкі переговорники, насамперед в тому, що стосується обсягів поставок і тарифів на транзит, а також ціни на газ, – каже Омельченко. – Можливо, вони хочуть створити ще одну альтернативу, щоб підштовхнути Туреччину до м'якшої позиції".

А Геннадій Рябцев, директор спеціальних програм науково-технічного центру "Психея", вважає, що Росія повернулася до проекту через те, що з'явилися для цього можливості. "У "Газпрому" є плани щодо забезпечення поставки ресурсу по північному напрямку. І ці плани реалізуються послідовно, у міру появи коштів", – сказав він.

Також Омельченко допускає, що це зроблено на догоду наближеним до Кремля бізнесменам. "Існує певне бізнес-оточення навколо Кремля, яке звикло заробляти на поставках труб, на проектних роботах, на будівельно-монтажних роботах. А як цей проект окупатиметься – це їх мало цікавить", – зазначив експерт.

Таку версію підтримує і Михайло Гончар, президент центру глобалістики "Стратегія XXI". "Не останню роль відіграє заробіток традиційних підрядників "Газпрому" – братів Роттенбергів <...> Більше немає великих проектів, які так і називаються в Росії "відкатопроводи", – каже Гончар.

І додає: незважаючи на те, що "Південний потік" не був реалізований, на ньому встигли заробити "свої" люди – 20 млрд дол. бюджету цього проекту було витрачено на будівництво газопроводів. "2014 року "Газпром" офіційно скасував проект, а 2015 року кошти продовжували освоюватися, начебто він продовжує будуватися – [гроші] просто дерибанили", – каже Гончар.

Разом з тим ініціативу "Газпрому" можна розцінювати і як "політико-психологічний пресинг нової влади [в Україні]", вважає експерт. "Російська сторона розуміє, що ситуація і в Європі змінилася, як вони вважають, в сприятливіший для них бік, коли можна продавити необхідні рішення <...> Вони бачать переформатування влади в Україні. І тому створюють додаткову проекцію загрози: мовляв, ми вас з "Північним потоком" обійшли, а тепер ще "Турецьким потоком", а ще реанімуємо "Південний потік"; тож швидше рухайтеся і підписуйте новий транзитний газовий контракт", – припустив експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ймовірність і повернення Криму, і кордонів 1991 не нульова, але, як кажуть про деякі ймовірності, близька до нуля, - Ян Валетов

середа, 24 квітень 2024, 0:30

"Позбавлення від будь-яких ілюзій - запорука нормального майбутнього для країни та психічного здоров'я її громадян. Тому стратегія завищених очікувань, як на мене, надзвичайно шкодить суспільству і ще не раз позначиться в майбутньому", - пише українськ...

"Чи може держава мститися своїм громадянам? А виявляється, може", - Сергій Фурса

середа, 24 квітень 2024, 0:15

"І трошки про репресії на мінімалках проти тих, хто за кордоном. Чи може держава мститися своїм громадянам? А виявляється, може", - пише інвестиційний банкір Сергій Фурса на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує: