Що передбачає ідея США про "НАТО-плюс" для України і наскільки вона реальна, - аналітик

"Група конгресменів-республіканців 9 січня зареєструвала законопроект, який оголошує Україну країною "НАТО-плюс" та ініціює перевірку доцільності визнання Росії державою-спонсором тероризму. Автори законопроекту переконані, що це зокрема дозволить ефективніше допомагати Україні з озброєнням, в тому числі, летальним", - пише оглядач Руслан Рудомський у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Співавторами законопроекту виступили члени Палати представників Майкл МакКол, Майк Роджерс, Майк Тернер та Еліс Стефанік.

"Дипломатія має мало шансів на успіх, якщо до неї не підійти з позиції сили, але адміністрація Байдена надто повільно надсилала додаткову військову допомогу Україні і капітулювала щодо газопроводу "Північний потік-2". Цей законопроект рішуче відкидає модель слабкості, яка небезпечно підбадьорила Путіна, негайно надаючи Україні необхідну підтримку, щоб Кремль зрозумів, що за подальше вторгнення в Україну треба буде заплатити жахливу ціну. Володимир Путін має взяти до уваги, що Конгрес не виступатиме за відновлення сфери впливу Росії чи за відмову від України та інших наших союзників і партнерів по НАТО в Центральній і Східній Європі", – заявив конгресмен Майкл МакКол, який є головним драйвером документу.

Про що законопроект

У тексті законопроекту, який викладено на сайті Комітету зовнішньої політики Конгресу США, прописані наступні тези:

1. Значно і негайно збільшити військову підтримку Збройних сил України, включаючи фінансування на озброєння та навчання.

2. Визначити Україну, як країну "НАТО-плюс", щоб забезпечити швидкий розгляд питання продажу ряду оборонних товарів і послуг США.

3. Посилити цілеспрямовані санкції щодо "Північного потоку-2" – російського проекту шкідливого впливу, покликаного підірвати Україну та загрожувати європейській енергетичній безпеці.

4. Встановити посилений нагляд Конгресу за використанням Адміністрацією президента США Джо Байдена санкцій проти Росії шляхом:

  • Надання Конгресу права ветувати зняття кола санкцій проти Росії, включно з тими, що пов'язані з газопроводом "Північний потік-2" та квітневим розпорядженням адміністрації Байдена №14024 (блокування майна, пов'язаного з конкретною шкідливою зовнішньої діяльності уряду Російської Федерації).
  • Створення механізму, який вимагатиме від Адміністрації президента США перевіряти певних осіб, представлених Конгресом, на предмет відповідності санкціям.

5. Встановити дипломатичні та військові засоби стримування для протидії російській агресії шляхом:

  • Підтвердження Декларації Бухарестського саміту НАТО 2008 року про підтримку прагнення України та Грузії стати членами Альянсу.
  • Відхилення пропозиції Росії щодо мораторію на розміщення наземних ракет середньої дальності в Європі та розробка стратегії співпраці з союзниками по НАТО щодо звичайних ракет середньої дальності.
  • Заклик до Адміністрації президента США якнайшвидше подати кандидатуру на посаду посла в Україні.
  • Вимоги визначення того, чи є уряд Росії державою-спонсором тероризму.
  • Обмеження ризиків безпеки, пов'язаних із американо-російським військовим співробітництвом.

6. Виділити на 2022 рік 155 мільйонів доларів для "Радіо Вільна Європа"/"Радіо Свобода" на боротьбу з російською дезінформацією та інформаційними операціями в колишньому Радянському Союзі.

7. Підтвердити політику США щодо непохитної відданості українському суверенітету.

Що таке "НАТО-плюс"

Якщо слідувати букві закону, то у статті 210 дослівно сказано наступне: "Інтересам безпеки та зовнішньої політики Сполучених Штатів відповідає визнання України членом спільноти держав "НАТО-плюс", до якої сьогодні входять Японія, Австралія, Республіка Корея, Ізраїль та Нова Зеландія, що передбачає розгляд Конгресом продажу іноземної військової продукції до України, а також усі інші права, привілеї та обов'язки, надані такій спільноті держав".

Там же зазначається, що протягом п'яти років з дати набрання чинності цього закону, США сприятимуть вступу України в НАТО, у тому числі шляхом роботи над Планом дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) для України, з продовженням, у разі необхідності, цього терміну ще на три роки, і так до того часу, поки Україна не стане членом Альянсу. Після набуття членства закон втратить свою силу.

Звучить ніби просто і зрозуміло, але тут криється низка нюансів. Насамперед, офіційно такого клубу країн, як "НАТО-плюс", не існує ніде, окрім окремих законопроектів США. Тобто, це умовна назва для низки країн, кожна з яких має з США та НАТО свої унікальні стосунки. Але, на відміну від України, вони продиктовані, в першу чергу, юридичною неможливістю вступу країн до Альянсу (стаття 10 договору про НАТО обмежує географію нового членства лише європейськими країнами).

З Україною ситуація трохи інша – вона не лише має юридичні шанси вступити в НАТО, але й з 2014 року офіційно є країною-кандидатом на членство в Альянсі. І, як видно з тексту цього законопроекту, для України там виписані індивідуальні привілеї, з урахуванням її поточної ситуації (ПДЧ і, власне, членство в НАТО, яке апріорі неможливе для Японії, Австралії, Південної Кореї, Ізраїлю та Нової Зеландії).

Таким чином, якщо цей законопроект набуде статусу закону (тобто, якщо його ухвалить Конгрес і підпише президент), то Україна стане першою державою, яка отримає умовний статус "НАТО-плюс" не замість членства в Альянсі, а на період до офіційного членства у ньому.

Зазначимо, що наразі Україна має статус партнера НАТО з розширеними можливостями. При цьому близько шести років точаться розмови про надання нам статусу Основного союзника поза НАТО. Втім, ставлення до останнього неоднозначне, в тому числі, серед українських дипломатів. Адже даний статус є у 18 країн, серед яких, наприклад, Афганістан.

Схожі прецеденти

Ізраїль. Країна зарахована у категорію "НАТО-плюс" і має статус Основного союзника поза альянсом. У 2013 році американські конгресмени виступили з ініціативою надати Ізраїлю новий статус – "Основний стратегічний партнер" поза НАТО. У грудні 2014 року Конгрес навіть ухвалив відповідний закон, однак він так і не був підписаний президентом-демократом Бараком Обамою і не набув чинності.

Якби закон набув чинності, то ця нова категорія поставила б Ізраїль на одну ступінь вище середньої класифікації країн, що не входять до НАТО, і забезпечила б додаткову підтримку оборонній, енергетичній та науковій співпраці. Зокрема, Сполучені Штати були б зобов'язані ділитися та обмінюватися з Ізраїлем дослідженнями, технологіями, розвідкою, інформацією, обладнанням та персоналом.

Індія. Разом з тим, у 2018 році Сполучені Штати надали Індії статус "Головний оборонний партнер". Однак цей статус за рангом нижчий за "Основний союзник поза НАТО" і сприймається як проміжний крок до нього.

Тайвань. Але найцікавіший прецедент мав місце у 2021 році – 23 березня конгресмен Скотт Перрі зареєстрував у Конгресі законопроект про надання статусу "НАТО-плюс" Тайваню. Однак, за десять місяців цей законопроект так і не дійшов до розгляду.

Чого чекати Україні

З одного боку, розмаїття статусів та режимів країн, яким їх надають, налаштовує на скептичний лад. Тим паче, що президентом США зараз є демократ, а ініціаторами законопроекту про "НАТО-плюс" виступають республіканці.

Але з іншого боку, законопроект складений у вигляді такої собі "солянки" і включає в себе не лише українське питання, але й санкції проти Росії в цілому, питання "Північного потоку-2" як антиєвропейського проекту і виділення коштів для ЗМІ на протидію російській пропаганді у 2022 році. Все це суттєво збільшує шанси законопроекту на швидкий і успішний розгляд з подальшим набуттям статусу закону".

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Читаю забавну новину, що росіяни робили спроби вбити Зеленського. Забавну в тому плані, що є Зеленський, чи його немає - є Україна. І буде, бо тіло України виглядає інакше, ніж тіло росії", - Олена Кудренко

середа, 8 травень 2024, 0:30

"Маленький президент великої Антиукраїни. Він чимчикує довгими коридорами Кремля, де на стінах висять рідкісні пейзажі. Не здивуюсь, якщо частина з них вкрадена в України", - пише харківська блогерка Олена Кудренко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбу...