Щодо наявності оборонних позицій у північній Харківщині, - Бутусов

Питання та відповіді щодо проведених робіт:

1. Чи побудовані лінії оборони?

- Три лінії оборони будувались ВЦА навколо Харкова, значна кількість оборонних споруд створена, хоча лінії оборони не завершені в повному обсязі.

Місто Вовчанськ - оборонні споруди, побудовані інженерними військами або іншими підрядниками у місті та на околицях відсутні повністю.

Відстань між Харковом та Вовчанськом - обладнані окремі позиції та вузли оборони.

Бої йдуть зараз на лінії польових укріплень наших військ, які будували наші воіни, розгорнутих вздовж кордону, прориви ворога зупиняються на імпровізованих позиціях, де зариватись доводиться сходу.

2. Чому військові скаржаться на відсутність лінії оборони та чому наші війська, які ведуть боі, закопуються власними силами?

- Відео позицій, які показували по телебаченню як демонстрацію дій ВЦА, не відповідає умовам, які є на передньому краю. Планування оборони Харкова здійснено без урахування тактичної обстановки, і побудовані ВЦА лінії оборони не можуть використовуватись військами у цій битві. Перша лінія оборони будувалась у селі Липці, але чомусь у низині, під грядою висот, яка панує над селом, і у першу лінію оборони ця гряда висот чомусь не включена. Наші війська змушені обороняти село Глибоке та гряду висот перед Липцями, яка контролює кордон, оскільки здача висот призвела б до проникнення ворога у Липці та закріплення у забудові з подальшим просуванням. Взяття Липців дозволило б ворогу підтягнути артилерію і діставати до околиць Харкова. Панівна гряда висот прикрита лише польовими укріпленнями, які вирили самі солдати, але кількість та якість цих позицій недостатня відносно поставлених завдань. Тому більша частина позицій облаштовуються зараз, бо здавати рубіж Липці - Тернова для нас невигідно. Військові кажуть, що будувати першу лінію оборони усіма ресурсами треба було починати не далі ніж за 3-5 км від кордону, і цю лінію треба було б зробити глибокою, для забезпечення маневру в обороні. Очевидна дуже низька щильність мінування, міни не обмежують маневр ворога. Все це ворог добре бачить з дронів, так що інформація не секретна, а очевидна.

3. Яка якість оборонних споруд?

- Є значна кількість оборонних споруд, бліндажів та траншей, які якісно побудовані в тилу будівельниками, є якісні польові укріплення та вузли спротиву на кордоні, побудовані воінами. Але відсутній контроль якості та системність у обладнанні позицій у цілому по всій лінії. Перекриття траншей від навісного вогню та від скидів, маскування - ці питання у багатьох місцях недороблені. Великий дефіцит замаскованих позицій для артилерії, мінометів, бронетехніки, транспорту, що дуже обмежує маневр вогневих засобів та логістику. Таке враження, що планувальники не чули про дрони і не врахували це взагалі. Значна кількість будівельних матеріалів не була використана. Тому казати, що не будували конкретні об'єкти не можна, є чимало якісних бліндажів та глибокі траншеї, але до якості всієї ліній оборони є великі питання.

4. Чому не підготовлена оборона Вовчанську?

- Незрозуміло, чому стратегічно вразливий Вовчанськ не захищений оборонними спорудами. Адже місто мало бути підготовлено до оборони. Тут не були ні мін, ні надйних захисних споруд. Тільки польові укріплення на кордоні. мінування також недостатнє.

5. Хто несе відповідальність?

- За оборону Харківщини свою долю відповідальності несуть:

Керівництво ЗСУ;

Командувач ОСУВ;

Командувач ОТУ;

Командири бригад;

Військово-цивільна адміністрація;

Ставка Верховного головнокомандувача.

Усі ці органи та посадовці неодноразово казали про готовність до відбиття нападу, про побудову ліній оборони. Але у реальності ми пропустили ряд болючих ударів, які показали, що далеко не всі необхідні заходи здійснювались. Хто конкретно та в якій ступені має відповідати - потрібно розбиратись. Сподіваюсь, що на третій рік війни Верховний головнокомандувач В.Зеленський та головнокоманодувач ЗСУ О.Сирський захочуть подивитись, що з цього приводу радять стандарти НАТО та проведуть огляд після дії за протоколом After action review. Бо ціна бігу по граблях керівників, які не бажають вчитись - кров багатьох україінських громадян.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Міст Путіна у небезпеці: Поблизу Керчі після повітряних ударів розпочалась потужна пожежа (відео)

понеділок, 1 липень 2024, 1:00

Увечері в неділю, 30 червня, в окупованому Криму під час повітряної тривоги чули вибухи. У Щолкіному (північне узбережжя Керченського півострову), ймовірно, був приліт. Про це повідомляє Telegram-канал Крымский ветер. . За даними Telegram-канала, вибу...

ЗСУ рекомендують мешканцям окупованої Бєлгородщини позначати для безпеки від нальотів свої будинки написом «БНР». Вже є послідовники

понеділок, 1 липень 2024, 0:05

ЗСУ просять бєлгородців вивішувати написи «БНР» на будинках. Це необхідно для безпеки цивільних осіб, такі будинки не будуть атакувати дрони. Як пише білгородський канал «Попіл», у Грайворонському міськокрузі ЗСУ розкидають із дронів пропагандистські л...