Щонайменше на трьох ділянках фронту Сили оборони провели наступальні дії з різними результатами, - ISW

Фахівці Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що минулої доби Сили оборони провели наступальні операції щонайменше на трьох ділянках фронту, в рамках стратегічного Контрнаступу, який розгортаються з неділі, 4 червня.

Українські офіційні особи повідомили, що війська перейшли від оборони до наступу на Бахмутському напрямку і просунулися на флангах міста на відстань від 200 метрів до майже двох кілометрів.

Сили оборони, вказують аналітики, провели обмежений, але все ж таки значний наступ на заході Запорізької області в ніч з 7 на 8 червня.

Російські війська, очевидно, захищалися від цієї атаки доктринально обґрунтовано і, за повідомленнями, відновили свої початкові позиції станом на 8 червня.

Також повідомляється, що 8 червня українські війська втратили транспортні засоби, надані Заходом.

Міністерство оборони Росії відреагувало на український напад з нехарактерним для нього ступенем узгодженості і похвалило підрозділи Південного військового округу за відбиття атаки і відновлення втрачених позицій.

У звіті зазначають: українські атаки на західному Запоріжжі 8 червня не відображають повного обсягу українських можливостей у нинішньому контрнаступі.

Також вони припускають, що контрнаступ України, ймовірно, складатиметься з багатьох заходів різного масштабу, в тому числі більш локальних атак, як це спостерігалося в цьому секторі 8 червня, і менші зусилля не відображають максимального потенціалу української чисельності або ефективності.

За повідомленнями, Україна сформувала 12 спеціальних контрнаступальних бригад. Схоже, пишуть експерти, що Україна задіяла лише частину великого резерву сил, доступних для проведення контрнаступальних операцій, і спостерігачам слід уникати відліку повідомлень про те, що українські бригади знищили або пошкодили західне озброєння, як мірило залишкової ефективної боєздатності українських сил.

Крім того, слід зазначити, що війська Південного військового округу Росії, розгорнуті в цьому конкретному районі, швидше за все, є більш якісним угрупованням, ніж російські угруповання на інших ділянках військових дій, і їхні оборонні можливості навряд чи відображають оборонні можливості російських угруповань на інших ділянках фронту.

Вказується і те, що російські війська та окупаційна влада продовжують посилювати гуманітарні наслідки повені, спричиненої проривом греблі Каховської гідроелектростанції.

Експерти звертають увагу на те, що президент Росії Володимир Путін переніс свою щорічну пресконференцію з червня 2023 року на листопад або грудень 2023 року.

За оцінками ISW, Путін, швидше за все, провів би "Пряму лінію" на початку червня 2023 року після того, як російські війська захопили Бахмут, і перенесення заходу вказує на те, що Кремль може сприймати захоплення Бахмута як недостатню перемогу, щоб компенсувати загальну нестабільну російську військову ситуацію в Україні.

Фахівці підсумовують: перенесення "Прямої лінії" ще більше ілюструє занепад Путіна, і все частіше його зображають як такого, що бере участь у невеликих інфраструктурних проєктах.

Основні висновки ISW за 8 червня:

  • Україна провела контрнаступальні операції з різним результатом щонайменше на трьох ділянках фронту в рамках більш широких контрнаступальних зусиль, які розгортаються з неділі, 4 червня.
  • У ніч з 7 на 8 червня українські війська провели обмежений, але все ж таки значний наступ на заході Запорізької області. Російські війська, очевидно, захищалися від цієї атаки доктринально обґрунтовано і, за повідомленнями, відновили свої початкові позиції станом на 8 червня.
  • Російські джерела надали пояснення заявленим успіхам Росії під час атак 8 червня, вихваляючи ефективне використання російськими військами систем радіоелектронної боротьби (РЕБ), повітряної підтримки та наземних мін проти українських сил.
  • Схоже, що російські війська виконали свою формальну тактичну оборонну доктрину у відповідь на українські атаки на південний захід від Оріхова.
  • Українські атаки на заході Запоріжжя 8 червня не відображають повної міри українських можливостей у нинішньому контрнаступі.
  • Крім того, слід зазначити, що сили Південного військового округу Росії, розгорнуті в цьому районі, ймовірно, є більш якісним угрупованням сил, ніж російські угруповання в інших частинах розгортання військових дій, і їхні оборонні можливості навряд чи відображають оборонні можливості російських угруповань на інших ділянках фронту.
  • Російські війська та окупаційна влада продовжують посилювати гуманітарні наслідки повені, спричиненої проривом дамби Каховської гідроелектростанції.
  • За повідомленнями, президент Росії Володимир Путін переніс свою щорічну пресконференцію з червня 2023 року на листопад або грудень 2023 року.
  • Російські війська продовжували проводити обмежені наземні атаки на лінії Куп'янськ-Сватове та навколо Кремінної.
  • Українські війська досягли обмежених успіхів навколо Бахмута, а російські війська проводили обмежені наземні обстріли вздовж лінії Авдіївка-Донецьк.
  • Українські сили продовжували проводити обмежені наземні атаки на адміністративному кордоні між Донецькою та Запорізькою областями.
  • Міноборони РФ продовжує позиціонувати себе як міцний господар оборонно-промислової бази, наголошуючи на своїй здатності транспортувати нову техніку на фронт.
  • За повідомленнями, російська окупаційна влада вдається до каральних заходів проти цивільного населення в окупованій Україні через зменшення свого впливу на цивільне населення.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про вороже угрупування військ "Север"... - Костянтин Машовець

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:14

На рахунок " гіпотетичного прориву противника у Харків" . Сьогодні, поговоремо про РОЗПОДІЛ тих сил й засобів УВ "Север", які - або вже є у розпорядженні його командування, або надійдуть туди протягом найближчого часу... Як відомо, війська (сили) цьог...

Російські спецпризначенці самі забезпечили зброєю вбивць своїх співгромадян: Нападники на "Крокус Сіті Хол" стріляли по публіці із новітніх автоматів, - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:15

Нападники на підмосковний "Крокус Сіті Холл" стріляли по людях із нових штатних автоматів Збройних сил РФ. Про це йдеться у матеріалі видання "Важные истории". "Автомат АК-74, з якого нападники розстрілювали людей у «Крокусі» під Москвою, експортувався...