Шокуючий прогноз: Зарплати і ціни в Україні знизяться, а курс долара зросте

Прогноз основних економічних показників в країні, – на III квартал 2020.

Пандемія коронавірусу і карантин продовжують послаблювати українську економіку: безробітних стає більше, а середні заробітки українців знижуються, повідомляють Патріоти України.

Сайт "Сьогодні" опублікував консенсус-прогноз основних економічних показників в країні, – на III квартал 2020. Свій варіант розвитку подій представили голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський, керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин і віцепрезидент з питань економічної політики в Українській спілці промисловців і підприємців (УСПП) Віктор Скаршевський. Наші експерти дають своє бачення в цифрах, ми виводимо середнє.

У підрахунках експерти враховували оновлений макроекономічний прогноз Кабміну на 2020 рікі виходили з того, що карантин може бути скасований після 31 липня нинішнього року, і він залишиться адаптивним.

Інфляція за III квартал

З приводу того, як будуть змінюватися ціни в найближчі три місяці, думки експертів розділилися.

Віктор Скаршевський і Олег Пендзин – за традиційну літню мінімальну інфляцію, а то і дефляцію, а два Андрії – Забловський і Шевчишин – впевнені, що цього літа через коронавірус, аномальну погоду і картина відрізнятиметься від звичної.

"У літні місяці відбувається сезонне зниження цін, – аргументує Віктор Скаршевський. – Наприклад, в 2019 році в червні, липні і серпні в кожному з місяців була дефляція – ціни знизилися на 0,5%, 0,6% і 0,3% відповідно. З урахуванням триваючого зниження платоспроможного попиту населення і скорочення зарплат, в III кварталі 2020 року можна очікувати інфляцію в розмірі від 0% до 1% (вересень до червня)".

З ним солідарний і Олег Пендзин, за оцінками якого дефляція в межах до 0,5% щомісяця повинна бути в липні і серпні. Драйвером зниження цін стануть овочі та фрукти, які через місяць-півтора точно подешевшають. У вересні експерт бачить прискорення інфляції на 1%.

"В результаті за квартал буде інфляція 0,5%, а в річному обчисленні 2%" – підрахував Олег Пендзин.

Опоненти згодні, що літні місяці у нас, як правило, дефляційні. Але в цьому році можливе виключення.

"Весняні погодні аномалії спровокували зростання цін на деякі види продуктів – ягоди, кісточкові, овочі, – каже Андрій Шевчишин. – Якщо додати до них можливе підвищення комунальних тарифів (холодна вода, обслуговування будинків), можна очікувати, що невелике зростання інфляції буде. У вересні, через старт нового ділового сезону і переоцінки вартості реалізації товарів, очікується прискорення інфляції до 2,1% за квартал".

Андрій Забловський розрахував, що споживча інфляція в III кварталі складе 3% на тлі сезонного фактора, а також завдяки помірному зростанню споживчого попиту після ослаблення карантинних обмежень.

Середня зарплата

В оцінці праці найманих працівників думки експертів здебільшого подібні. Найпесимістичніший прогноз у Олега Пендзина – всього 9500 грн/місяць при нинішніх середніх 10400 грн. Тобто, за квартал заробітки впадуть майже на 1000 грн. Головна причина, на думку Пендзина – наслідки коронавірусу, через який зарплати набагато зменшаться в галузі сервісу, туризму, громадського харчування, надання побутових послуг. Та й у виробничій сфері та на транспорті вони теж навряд чи збільшаться – немає або мало замовлень і низька реалізація готової продукції.

Андрій Забловський і Віктор Скаршевський оцінюють середні заробітки на рівні нинішніх – 10300-10500 грн.

"Зниження середньомісячної зарплати пов'язано зі збільшенням числа банкрутств підприємств, падінням пибутків компаній в період карантину, зі зростаючим безробіттям, збільшенням боргів із зарплати в умовах економічної кризи", – пояснив Забловський.

Віктор Скаршевський нагадав: зарплати падають, за даними Держслужби статистики, в квітні – на 1016 грн в порівнянні з березнем, у травні буде ще нижче.

"Тотальний карантин, введений в середині березня 2020 року, в квітні проявився в повному обсязі – зупинка роботи підприємств у сфері торгівлі, транспорту і послуг призвела до різкого збільшення безробіття (в т.ч. прихованого), – аналізує Віктор Скаршевський. – Повернення сотень тисяч заробітчан ще збільшило пропозицію робочої сили і посилило тиск на зниження зарплат. Всі ці фактори проявлятимуться в найближчі місяці".

І лише Андрій Шевчишин впевнений, що найгірше позаду, і середня зарплата на кінець кварталу досягне 11800. Драйверами зростання стане вихід з карантину та підвищення з 1 липня соцстандартів.

Курс гривні до долара

Практично одностайні аналітики в оцінці курсу долара до гривні: 27-28 грн/долар до кінця вересня.

"Я зберігаю девальваційні очікування по гривні: що її курс дійде до 28 грн/долар, – говорить Андрій Шевчишин. – Карантин призвів до падіння імпорту і попиту на валюту з боку малого і середнього бізнесу. Та й населення зважаючи на втрату доходів не поспішало її скуповувати. Торгові обіги валютного ринку знизилися в рази, що і стабілізувало низький курс. Але як тільки буде більш активний вихід імпортерів на валютний ринок – курс піде вгору".

Віктор Скаршевський перерахував фактори, які в третьому кварталі впливатимуть на курс, який визначається попитом і пропозицією.

Ці фактори залишаться такими ж, як і в II кварталі:

  • попит впав через скорочення обсягів імпорту, його здешевлення (перш за все, енергоресурсів);
  • пропозиція впала через зниження експорту і скорочення на 13,2% валютних надходжень від трудових мігрантів;
  • нерезиденти хоч і виводять валюту з України за допомогою виходу з гривневих ОВДП, але повільно;
  • золотовалютних резервів Нацбанку досить, тому виплати за зовнішнім боргом мінімально впливають на динаміку обмінного курсу;
  • залишається низький попит населення на валюту через зниження доходів.
"У третьому кварталі дані тенденції збережуться, тому курс буде в межах 26,5-27,5 грн/долар", – підсумував Віктор Скаршевський.

Державний борг

Держборг практично не зміниться, залишившись в межах 2,2-2,4 трлн грн, стверджують експерти.

"Держборг України (зовнішній + внутрішній + гарантований державою борг) в III кварталі складе 2,2-2,22 трлн грн, – оцінив Андрій Забловський. – На загальну динаміку держборгу впливатимуть виплати за кредитом МВФ і внутрішнім держборгом, а також нові запозичення уряду".

З ним згодні Віктор Скаршевський і Олег Пендзин.

"До кінця III кварталу зовнішній держборг залишиться на рівні кінця II кварталу (близько $ 50 млрд) – буде погашено стільки, скільки і залучено – близько $ 2,5 млрд" – детальніше оцінив Віктор Скаршевський.

Андрій Шевчишин назвав трохи більшу суму – 2,4 трлн грн на кінець кварталу.

"У III кварталі не очікуємо активного залучення зовнішніх позик, головними кредиторами залишаться МВФ, Світовий банк, Єврокомісія і внутрішній ринок ОВДП. Щодо світових кредиторів також до вересня не очікуємо активності, в той час як ОВДП будуть просто рефінансуватися"- пояснив Андрій Шевчишин.

Вартість бензину

Близькі прогнози аналітиків і за цінами на найпопулярніший бензин А-95 – від 22 до 23 грн/л.

"Середня роздрібна ціна на бензин А-95 в III кварталі на кінець періоду складе 22,3-22,7 грн/л. Ситуація на ринку нафтопродуктів сприятиме збереженню цінової стабільності на бензин в умовах сприятливої кон'юнктури на світовому ринку і низьких девальваційних очікувань", – аргументує Андрій Забловський.

Віктор Скаршевський теж не очікує зростання цін на нафту і нафтопродукти з урахуванням розпочатого світової економічної кризи, скорочення світової економіки і попиту на енергоресурси. Його прогноз – 22-23 грн/л.

Андрій Шевчишин говорить, що 23 грн/л бензину А-95 збережуться тільки в разі, якщо не буде девальвації гривні, а ціна нафти залишиться в діапазоні 35-45 дол./барель (зараз 40 дол./барель).

Олег Пендзин допускає підвищення ціни впродовж літа на 3-5%. Тобто, якщо зараз літр А-95 коштує в середньому 22 грн/л, то до вересня може бути ще плюс 0,8-1,2 грн/л.

Газ: середня ціна імпорту в Україну

А ось за ціною на газ знову великий розкид прогнозів. Причина – одні аналітики впевнені, що "сезон низьких цін" влітку продовжиться, інші очікують, що він незабаром закінчиться.

Олег Пендзин назвав найнижчу ціну – 80 доларів за 1000 куб. м газу. Це на 20% нижче, ніж зараз. Головна причина зниження – в Європі надлишок палива, всі сховища заповнені, та й в Україні через теплу зиму вийшла економія близько 25% ресурсу або до 4 млрд куб. м.

Віктор Скаршевський впевнений, що нинішні ціни – близько 100 доларів за тисячу кубів – збережуться.

"У 2020 році ціна імпортного газу знизилася вдвічі – з $ 196 за тис. куб. м у грудні 2019 року до $ 98 за тис.куб. м в травні 2020 року. З урахуванням накопичених запасів газу в Європі (сховища заповнені на 69%) і триваючої економічної рецесії, ціни на газ в III кварталі триватимуть на рівні $ 100 за 1000 куб. м", – аргументував Скаршевський.

А ось "тандем" двох Андріїв – Забловського і Шевчишина – знову має іншу думку: вони прогнозують зростання ціни газу через підвищення попиту до нового опалювального сезону.

"З огляду на перехід до наповнення запасів для нового опалювального сезону, а також відновлення нафтових цін, очікуємо підвищення цін до 140 доларів", – говорить Шевчишин.

Андрій Забловський підрахував, що середня ціна може скласти 130-135 доларів.

Безробіття за методикою МОП

Нагадаємо: методика підрахунку Міжнародної організації праці враховує відсоток безробітних серед економічно активного населення (у віці 15-72 року), а не тільки тих, хто перебуває на обліку в центрі зайнятості. Тобто за цією методикою безробітних виходить більше.

Найжорсткіший прогноз у Віктора Скаршевського: безробітних виявиться майже в 1,5 рази більше, ніж зараз.

"Внаслідок введення тотального карантину і масового повернення трудових мігрантів кількість безробітних, за моїми оцінками, збільшилася в 2 рази – на 1,5-2 млн людей і досягло порядку 3-3,5 млн людей або близько 15-17% від працездатного населення. До речі, за оновленим прогнозом МВФ, кількість безробітних в Україні в 2020 році збільшиться в 1,5 рази – з 8,5% в 2019 до 12,6% в 2020-м", – пояснив Віктор Скаршевський.

Андрій Шевчишин не очікує, що безробітних буде так багато, адже III квартал – це зростання сезонних вакансій, також поступово виїжджають до Європи трудові мігранти. Але все ж збільшення кількості безробітних більш ніж на 1% – до 9,8% – можливе.

На думку Андрія Забловського, безробіття в III кварталі очікується 9,1-9,2%:

"Зростання числа безробітних продовжиться, так як ринок праці, навіть після ослаблення карантинних обмежень, продовжує перебувати в стані "нокдауну", викликаного пандемією коронавірусу".

А ось Олег Пендзин оптимістичний: він прогнозує, що майже всі заробітчани зможуть повернутися до Європи, а ті, хто не поїдуть, знайдуть собі хоча б тимчасову сезонну роботу. Тому рівень безробітних залишиться в межах 8,3-8,5%.

Точність прогнозів

Точність прогнозів в II кварталі виявилася низькою – в умовах форс-мажору, викликаного продовженням карантину, більшість реальних макропоказників були далекими від розрахункових.

Можливо тому, що три місяці тому в своїх прогнозах експерти припускали: карантин скасують з 1 червня, а цього не сталося.

Зрештою можна вважати точними прогнози за розміром зарплат (відхилення 1%), курсу долара (відхилення 3%) і держборгу (відхилення 5%). А ось за іншими макропоказниками відхилення склало від 18% до 50% і більше, перш за все щодо інфляції – вона була в рази нижче розрахункової. Тому середня точність попереднього прогнозу склала 43%.

Джерело: Сьогодні
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перед Часовим Яром залишився єдиний форпост, підконтрольний ЗСУ, - офіцер НГУ (відео)

субота, 20 квітень 2024, 9:14

За словами бійця бригади Нацгвардії "Рубіж" Володимира Черняка, перед Часовим Яром залишається водоканал, який росіянам поки що не вдалося форсувати. Але в районі Богданівки ЗС РФ "добре окопалися" і зосередили всілякі ресурси. . Російські війська зак...

Про поточні події кількох крайніх діб на Куп'янському, Сіверському та Краматорському напрямках, - Костянтин Машовець

субота, 20 квітень 2024, 9:05

1. На Куп'янському напрямку противник, судячи зі всього, після перегрупування сюди військ 47-ї танкової дивізії (тд) продовжує "вивчати та знайомитись" із поточною ситуацією... Принаймні, на даний момент, сили й засоби угрупування військ (УВ) "Запад" а...