Сім міфів про рак молочної залози, в які пора перестати вірити, - вчені

Міфи і правда про рак грудей - справа не в спадковості.

Рак грудей — безумовно, небезпечне захворювання, яке оточене безліччю міфів. Патріоти України розповідають про найпоширеніші.

Вчені Національного фонду раку молочної залози (США) закликають критично ставитися до різних домислів навколо раку і розвінчують найпоширеніші міфи. Переконайтеся, що у вас правильне уявлення про це захворювання.

Міф 1. Ущільнення в грудях означає, що у вас рак грудей

Насправді лише невеликий відсоток пухлин грудей виявляється раком. Але якщо ви виявите стійке ущільнення в грудях або помітите будь-які зміни в тканинах грудей, це не слід ігнорувати. Дуже важливо, щоб ви звернулися до лікаря для клінічного обстеження грудей. Можливо, знадобиться мамографія, щоб дізнатися, чи варто турбуватися з приводу ущільнення.

Міф 2. Чоловіки не хворіють на рак грудей, це стосується тільки жінок

Насправді 1% всіх випадків раку грудей припадає на чоловіків. У чоловіків рак грудей може протікати дуже агресивно і важко, і смертність чоловіків вище, ніж у жінок, в першу чергу тому що вони мало обізнані щодо цієї проблеми. Ось чому чоловікам вкрай важливо звертати увагу на будь-які зміни в області ареол і сосків і своєчасно звертатися за консультацією до лікаря.

Міф 3. Мамографія може викликати поширення раку грудей

Мамографія або рентген грудей наразі залишається «золотим стандартом» раннього виявлення раку грудей. Здавлювання грудей під час мамографії не може викликати поширення раку. Що стосується радіаційного впливу, то мамограми вимагають дуже малих доз радіації. Ризик заподіяння шкоди від цього радіаційного опромінення надзвичайно низький.

Міф 4. Якщо у вас є сімейна історія раку грудей, у вас теж може розвинутися рак

Реальність є такою, що жінки, у яких в сімейному анамнезі був рак грудей (особливо якщо рак виявлений у найближчих родичів), насправді відносяться до групи підвищеного ризику. Однак більшість жінок з раком грудей не мають сімейного анамнезу. За статистикою, тільки у 10% людей, у яких діагностовано рак грудей, це пов’язано зі спадковістю.

Міф 5. Рак грудей заразний

Ви не можете заразитися на рак грудей або передати його в чужій організм. Рак грудей — це результат неконтрольованого зростання мутованих клітин, які починають поширюватися в інші тканини грудей. Проте ви можете знизити ризик захворювання, дотримуючись здорового способу життя, знаючи про фактори ризику і регулярно проходячи медичний огляд.

Міф 6. Антиперспіранти і дезодоранти викликають рак грудей

Насправді немає переконливих доказів того, що регулярне використання антиперспірантів або дезодорантів може призводити до раку грудей, проте їх безпечність все ще вивчається.

Міф 7. Якщо у вашій ДНК виявлена мутація гена BRCA1 або BRCA2, у вас обов’язково розвинеться рак грудей

За даними Національного інституту раку, не у кожної жінки з небезпечної мутацією BRCA1 або BRCA2 розвинеться рак грудей або яєчників, хоча ймовірність розвитку раку грудей в такому випадку приблизно в п’ять разів вище, ніж у жінки, у якої немає такої мутації. Для людей, у яких виявлені шкідливі мутації, існують різні профілактичні заходи, які можуть бути прийняті для зниження ризику.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Командир - козлина! Отправил на штурм, а себе забрал карту з деньгами и купили себе машину" - полонений окупант (відео)

понеділок, 29 квітень 2024, 8:40

Ростовцев Дмитро Володимирович, 20.07.1980, Саратовська область, 27-а стрілецька дивізія. . Командир обдурив, відправивши на штурм, забрав банківську картку солдата і купив собі на ці кошти авто. Ростовцеву вдалося втекти з розташування, але кордон пе...

Великі жертви не допомогли: Відхід Сил оборони з позицій не сприяє швидким тактичним успіхам росіян – ISW

понеділок, 29 квітень 2024, 8:24

Експерти Інституту вивчення війни вважають, що відхід Сил оборони з позицій від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки не сприяє росіянам у швидкому досягненні тактичних успіхів, і окупанти навряд чи зможуть досягти глибшого оперативно значущого проникн...