Скандал в ОБСЄ: На керівних посадах помітили "людей Кремля", - журналістське розслідування

На важливих посадах в керівних органах ОБСЄ перебувають особи, які тісно пов'язані з керівництвом Кремля. Вони могли збирати необхідну для Москви інформацію та впливати на роботу організації в інтересах Росії. Про це йдеться у розслідуванні “Радіо Свобода”, передають Патріоти України.

Європейські посадовці у розмові з журналістами видання висловили стурбованість тим, що Росія могла використовувати "своїх" людей в ОБСЄ. Зокрема, було названо:

  • старшого стратегічного радника секретаріату ОБСЄ Антона Вушкарника – колишнього працівника посольства РФ у Вашингтоні;
  • співробітницю міжнародного секретаріату Парламентської асамблеї ОБСЄ Дар’ю Боярську – ексспівробітницю МЗС РФ і перекладачку Володимира Путіна;
  • ексспівробітницю Генерального секретаріату ОБСЄ Салтанату Сакембаєву, дружину заступника міністра закордонних справ РФ та колишнього представника Росії в ОБСЄ Андрія Руденка.

У розслідуванні йдеться, що всі вони мали доступ до чутливої інформації та великого масиву матеріалів для службового користування.

У лютому 2022 року, перед повномасштабним вторгненням РФ в Україну, Андрій Руденко виступив у Держдумі з доповіддю про плани Кремля щодо анексії територій в Донецькій та Луганській областях України. Він також звинуватив Україну в саботажі переговорів у рамках тристоронньої контактної групи (РФ, Україна та ОБСЄ).

У цей час дружина Руденка працювала в Генеральному секретаріаті ОБСЄ старшим політичним та адміністративним помічником, була присутньою на засіданнях ОБСЄ високого рівня. До РФ Скамбеєва повернулася через п'ять місяців після пономасштабного вторгнення Росії в Україну.

"[Вона] мала доступ до великої кількості матеріалів для службового користування, які могла без проблем передати своєму чоловікові [Руденку]", – на умовах анонімності повідомив “Радіо Свобода” один з її колишніх колег по секретаріату ОБСЄ.

За інформацією видання, Антона Вушкарника деякі колеги називають "полковником", натякаючи на його зв’язок зі спецслужбами. Численні джерела у дипломатичних колах вважають, що він працює на російську розвідку.

Працюючи у російському посольстві у Вашингтоні, він переслав співробітнику Конгресу США електронного листа, який є у розпорядженні “Радіо Свобода”, з посиланням на YouTube-відео, в якому українські політики уподібнюються нацистам.

Європейський дипломат, який постійно працює в ОБСЄ, зазначив у коментарі журналістам, що й Боярську не можна вважати "звичайною росіянкою".

"Як перекладачка Путіна, вона проходила перевірки російськими службами безпеки, що, як відомо, часто діють у манері КДБ. Ми ставимо у зв'язку з цим запитання, але не отримуємо відповіді", - зазначив він.

Призначення близьких до Кремля фігур на високі посади в ОБСЄ викликало занепокоєння, оскільки це може дати РФ можливість саботувати роботу нейтрального за задумом міжнародного органу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...