"Скажи їм, що Росію не любиш": Як ФСБ вербує ексбойовиків ІДІЛ і намагається вводити їх в українські батальйони

ФСБ вербує колишніх бойовиків териристочної "Ісламської держави" і намагається ввести їх своїми "агентами" в українські батальйони. Про це стало відомо із росзлідування "Meduza", передають Патріоти України.

Журналісти описують історію терориста ІДІЛ Бауржан Култанова, який "розчарувався" в бойовиках і в 2014 році втік в Туреччину, де попросив політичного притулку в ООН. Коли там дізналися про його терористичне минуле, Култанова затримали.

В Росії на Култанова завели справу і в 2015 році його повернули із Стамбулу до РФ.

З аеропорту Култанова відвезли в Астрахань. За бойовиком в аеропорт особисто приїхав капітан ФСБ Олександр Гущин, який вів кримінальну справу Култанова.

У першу ж добу Култанов підписав зізнання, і один зі слідчих ФСБ, які працювали у справі, Олександр Писарєв - поставився до бойовика несподівано м'яко.

Справу розглянули в особливому порядку - і дали Култанову всього 4 роки і 4 місяці.

Напередодні вироку про можливість співпрацювати з ФСБ вперше заговорив із Бауржаном капітан Гущин. "Термін по мінімалці дамо, а як звільнишся, агента зробимо з тебе", - переказує Култанов слова майбутнього куратора.

Култанов розповів, що співпраця почалася вже в колонії: "Я підмахував Гущину протоколи і лжесвідчив. За наказом ФСБ по телебаченню виступав". Найчастіше оперативники показували Култанову фотографії незнайомих йому людей, у яких він мав "впізнати" бойовиків.

У 2018-му, незадовго до звільнення Култанова з колонії, Гущин відвіз його в будівлю ФСБ, посадив за стіл - і приніс йому на підпис договір про співпрацю зі спецслужбою.

Звільнився Култанов 2019-го. Гущин повідомив агенту про його перше відрядження - в Україну.

Гущин заявив, що Росія зацікавлена в тому, щоб по всій Україні у неї були агенти.

У 2019-му Култанова почали готувати до впровадження в "чеченські угруповання і татарські батальйони, які хочуть воювати за ЗСУ".

ФСБ хотіла знати "повну інформацію" про постачання та особовий склад з'єднань.

Над легендою прикриття у спецслужбі "вирішили не морочитися". У ФСБ порадили йому сказати правду, що він терорист, мусульманин, сидів у РФ: "Просто скажи їм, що Росію з ФСБ не любиш і хочеш допомогти".

Щоб підготувати Култанова до впровадження, з ним почав працювати колега Гущина по Астраханському управлінню ФСБ - оперативник Вадим Стеценко. До анексії Криму Стеценко жив у Севастополі і служив у контррозвідці СБУ, а потім перейшов на бік ФСБ.

Із бесід із новим куратором Култанов дізнався, що спецслужбу цікавить Іса Акаєв - командир ісламського добровольчого батальйону "Крим", що воює з Росією з 2014 року і зібраний із кримських татар, чеченців і кабардинців.

Гущин і Стеценко натякали Култанову, що у них багато подібних "агентів", яких направлятимуть в Україну.

У 2021 році плани ФСБ на Култанова змінилися і його відправили в Туреччину "у середовище російських емігрантів". Його навіть "тренувала" ціла група, яка спеціально прилетіла з Москви.

25 березня 2022 року Култанов вилетів до Туреччини - і відтоді перебував на постійному зв'язку з Владиславом Вороніним (новий куратор Култанова з ФСБ), а також з Ігорем Яцкевичем з Астраханського управління ФСБ.

Култанову доручили дізнатися, "хто що готує проти Росії", і збирати будь-які відомості, пов'язані з Україною.

Серед інших завдань його попросили знайти покупця на "фальшиві долари, підроблені документи, паспорти, печатки" і дізнатися "щодо переказу криптовалюти".

Із спілкування з ФСБшниками Култанов зрозумів, що на території іноземних країн ті займаються замовними вбивствами. Так, оперативник Воронін двічі доручав йому замовлення на вбивство людей: "Це була частина його бізнесу".

25 квітня 2023-го Култанова затримали і відвезли в імміграційну в'язницю в місті Нігде.

У 2022 році на дослідницю терористичних організацій Віру Миронову вийшов бойовик "Імарату Кавказ" на ім'я Валід: він подзвонив їй телефоном прямо з російської колонії.

Валід розповів, що хотів через ПВК "Вагнер" поїхати на фронт, а потім здатися Україні, але до найманців його не взяли. Натомість ним зацікавилась ФСБ.

Від пропозиції ФСБ він відмовився, а потім з ним зник зв'язок.

Журналістам відомо про ще одну спробу ФСБ завербувати колишнього бойовика. Дагестанець Карім розповів, що воював в ІДІЛ, був в одному джамааті з Бауржаном Култановим і теж відсидів після повернення в Росію.

У 2019-му, після звільнення Каріма з колонії, з ним зв'язався співробітник ФСБ на ім'я Петро. Оперативник розпитував колишнього бойовика про людей з "Імарату Кавказ" або "сплячих осередків" ІДІЛ, але жодною інформацією, як стверджує Карім, він так і не поділився.

Коли питання Петра змінилися вимогами видати інформацію, Карім "зрозумів, що треба губитися, - і покинув країну". Нині він підтримує контакти з діаспорами в різних країнах - і наголошує, що серед мусульман, які виїхали з Росії в Україну, розмови про вербування спецслужбами точаться постійно: "Через це ніхто нікому не довіряє".

Миронова розповіла, що на фронт в Україні можуть потрапляти люди з екстремістським минулим і українські спецслужби займаються аналізом цієї ситуації. Джерело в ФСБ також підтвердило журналістам, що там постійно намагаються відправити в Україну своїх агентів, але далеко не всі ці спроби вдаються.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Розгром командного пункту в Бахмуті: Українські військові ліквідували топокупанта (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 13:07

У Росії почали визнавати втрати офіцерського складу внаслідок руйнівного удару ЗСУ по командному пункті окупантів у захопленому Бахмуті Донецької області, зазначають Патріоти України. Як повідомив офіцер ЗСУ, військовий блогер, який відстежує втрати РФ...

"Небесна благодать зійде на воїнів": У сторічному пророцтві старця Ігнатія знайшли слова про перемогу України

п’ятниця, 3 травень 2024, 12:55

Пророцтво старця Ігнатія було зроблено сто років тому, але саме зараз його слова про долю України стали дуже важливими - він напророкував перемогу Україні. Про це йдеться у відеоролику на Youtube-каналі "Український молитовник", передають Патріоти Укра...