Смачні паски на сметані до Великодня

2 різних, але смачних пасочки на сметані. Любителям експерементувати два рецепти на вибір.

2 рецепти паски на сметані для любителів експериментувати. Хтось може сказати: "Ну скільки можна? Їх і так багато! Вже не знаю як вибрати!":-). Але Патріоти України пропонують поексперементувати.

Отож, нові рецепти, які ми підшукали у тенетах.


ПАСКА НА СМЕТАНІ

Складові:

  • борошно - 600 гр.
  • сметана - 150 мл.
  • молоко - 150 мл.
  • вершкове масло - 80 гр,
  • жовток - 3 шт.
  • цукор - 180 гр.
  • сухі дріжджі - 7 гр.
  • ванільний цукор - 1 пакетик
  • сіль - 1/2 ч.л.
  • сухофрукти, цукати - 200 гр

Приготування

Борошно просіваємо через сито. Додаємо сухі швидкодіючі дріжджі та сіль. Все перемішуємо і поки відставляємо миску з сухими інгредієнтами в бік.

Тепер беремо яйця і відділяємо білки від жовтків. Нам знадобляться тільки жовтки, тому білки можна прибрати в холодильник. Додаємо до жовтків ванільний і звичайний цукор. Ретельно перетираємо жовтки з цукром. Додаємо до жовтків сметану, молоко і знову все перемішуємо.

Тепер в борошно вливаємо підготовлену яєчно-молочну масу і замішуємо тісто. Вершкове масло топимо до рідкого стану і вливаємо в тісто. Вимішуємо тісто руками не менше 8 хвилин, після чого накриваємо миску харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце на одну годину.

Через годину злегка обминаємо тісто, додаємо сухофрукти та цукати. Все добре перемішуємо. Знову накриваємо миску з тістом харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце ще на одну годину.

Через годину тісто ще раз обминаємо і викладаємо у форми, попередньо застелені пергаментом. Форми заповнюємо тістом тільки на 1/3. Тісто у формах накриваємо харчовою плівкою і залишаємо ще на 35-45 хвилин.

Відправляємо наші форми в духовку, розігріту до 180 градусів. Час випікання залежатиме від потужності вашої духовки і висоти форм. Паски вагою 150-200 грамів будуть випікатися в середньому 25-30 хвилин, а паски вагою 400-500 грам близько 50-55 хвилин.

Коли випічка охолоне, виймаємо її з форми, прибираємо пергаментний папір. Поливаємо паски глазур'ю і щедро посипаємо кондитерською присипкою. Цей рецепт був запропонований виданням Обозреватель.


І ще один рецепт паски до Великодня до Вашої уваги вже від видання Picantecooking. Цього разу на сметані, частково заварна.

За ніжністю вона майже як панеттоне, тільки мороки менше, пише автор. Продовжимо словами автора.

Паска на сметані виходить дуже пухка, гарно підходить і швидко з'їдається. Усі любителі легкої сметанної кислинки оцінять. Можна пекти її зі сметаною будь-якої жирності, з магазинної чи домашньої. Хоч як на мене, найкращою вона виходить з домашньої збираної сметани, а по суті вона може бути будь-якою.

Увага! Тісто липке! (Сподіваюсь не будете мене клясти з цього приводу) Я вже безліч разів писала, що саме з липкого тіста виходять найкращі, найніжніші дріжджові вироби. Чи то хліб чи то здобна випічка. Тож наберіться терпіння й не підсипайте борошна безпосередньо до тіста. Можна на робочу поверхню при розподілі тіста, але не при замішуванні. І відкалібруйте вагу перед випіканням, перевірте батарейки. Коли в таких приладах сідають батарейки, вони якийсь час до повного вимкнення показують не вірні виміри.

І щодо форми в яких пекти. Можна цю паску пекти в сталевих формах, а можна в паперових. Після діставання зі сталевих, ця дуже ніжна паска у мене дещо осіла, я її швиденько обгорнула в папір, щоб цей процес затримати. При випіканні в паперових формах все простіше й вона не осяде при вистиганні, бо папір утримуватиме боки.

З цієї кількості тіста виходить 2 середні паски або 1 велика

Інгредієнти
  • 350 грам борошна
  • 100 мл молока
  • 15 грам свіжих дріжджів (5 г сухих)
  • 3 жовтки
  • 120 грам цукру
  • 75 грам вершкового масла, м'якого, кімнатної температури
  • 200 грам сметани
  • 150 грам сухофруктів та цукатів
  • Ром, коньяк чи інший міцний алкоголь для заливання сухофруктів

1) Сухофрукти та цукати помістити в глибоку миску, залити окропом, відцідити й залити до верху вибраним міцним алкоголем. Залишити настоюватись.
2) Молоко та 40 грамів борошна помістити в невеликий сотейник, добре вимішати й поставити на маленький вогонь. Довести до кипіння й варити до загустіння. Зняти з вогню й остудити.

3) Сметану, дріжджі та половину цукру помістити в глибоку миску чи чашу планетарного міксера й вимішати до повного розчинення дріжджів.

4) Додати решту борошна, цукру, жовтки та заварене з молоком борошно. Добре вимісити тісто (увага, воно липке і так має бути), 8-10 хвилин руками або ж 4-5 хвилин у планетарному міксері на середніх обертах. Продовжуючи вимішувати тісто додати частинами м'яке вершкове масло, вмішуючи його в тісто.
5) Миску з тістом накрити кришкою чи злегка вологим кухонним рушником й залишити тісто ферментувати, доки не виросте вдвічі, приблизно на 1,5 години.
6) Далі тісто обім'яти, сухофрукти з цукатами відцідити й додати до тіста, добре вимісити усе разом й викласти тісто на присипану борошном робочу поверхню.
Розділити тісто на 2 частини, відповідно до розміру форм.
7) Тісто притрусити трішки борошном й сформувати з кожної частини умовну кулю, так, щоб зверху не виставали цукати чи сухофрукти й викласти у підготовлену форму для паски. (Паперові форми нічим не змащувати, а форми сталеві змастити тонким шаром вершкового масла й посипати борошном.На дно не роз'ємної сталевої форми покласти кружечок з пергаменту по розміру дна)
8) Залишити форми з тістом для підростання, прикривши їх злегка вологим рушником, тісто повинно підійти доверху.
9) За пів години до випікання духовку розігріти до 170 ᵒС з конвекцією та нижнім підігрівом. Змастити поверхню пасок яйцем й поставити до розігрітої духовки. Пекти, доки зубочистка встромлена всередину буде виходити сухою, а паски підрум'яняться. Дістати паски з духовки й залишити як є на 5 хвилин.
10) Далі обережно дістати паски з форм й залишити до повного вистигання. Покрити кожну паску вибраною глазур'ю й прикрасити на власний розсуд.
Я прикрашала паски глазур'ю на желатині та цукровому сиропі, а зверху виклала сухофрукти, горіхи та розмарин.

Смачного!


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....