Спалах минулого: Як німці відкривали міст через Дніпро (фото)

Червона Армія залишила Запоріжжя на початку жовтня. Тоді питання відновлення мостів стало для німців гострим і на його вирішення було покладено багато сил.

В мережі показали відкриття німцями Стрілецького мосту в Запоріжжі. Його відновили в липні 1943 року. Світлини зробив фотограф Вальтер Холнегель, передають Патріоти України.

2 аркові мости з'єднували правий і лівий береги Запоріжжя через Хортицю. Їх відкрили 1931-го в часи сталінської індустріалізації. Були зруйновані в роки Другої світової війни.Спочатку запеклі бої між військами Вермахту та Червоною Армією тривали на околицях Запоріжжя з перемінними успіхами. Однак, уже 18 серпня 1941-го Генштаб наказав відступаючій Червоній Армії підірвати греблю ДніпроГЕСу. Разом із тим військовим наказали підірвати мости через Старий і Новий Дніпро, але на відміну від першого, зробити цього не вдалося. Німці успішно перейшли їх, сформували плацдарм на лівому березі Дніпра та на острові Хортиця.12 вересня під час вдалої контратаки радянські війська ліквідували плацдарм та встановили контроль над островом. Незабаром німці самі перейшли в контрнаступ, однак цього разу радянським мінерам вдалося підірвати споруди.Червона Армія залишила Запоріжжя на початку жовтня. Тоді питання відновлення мостів стало для німців гострим і на його вирішення було покладено багато сил. Уже 1943 року німці проклали відновленими мостами залізницю, якою перекидали підкріплення для армій на сході, а згодом евакуйовували їх. За декілька місяців споруди повторно знищили радянські льотчики. А в повоєнний час їх замінили на Мости Преображенського.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

НАЗК розпочало перевірку способу життя генерала СБУ Вітюка

вівторок, 16 квітень 2024, 23:35

Національне агентство з питань запобігання корупції проводить перевірку способу життя начальника Департаменту кібербезпеки СБУ, бригадного генерала Іллі Вітюка. Про це повідомляє "Слідство.Інфо", передають Патріоти України. Підставою для такої перевірк...

У Росії горів військовий завод "Авангард", який виробляє ракети для С-300 та С-400

вівторок, 16 квітень 2024, 22:16

Увечері у вівторок, 16 квітня 2024 року, в Росії спалахнула пожежа на заводі "Авангард". Про це з посиланням на свої джерела повідомило російське видання "360", передають Патріоти України. Підприємство розташоване в Москві і займається виробництвом рак...