Спочатку так, а потім на землі: Україна починає витісняти Росію з неба окупованих територій. Як це стало можливим (відео)

Україна починає витісняти Росію з авіапростору окупованих територій: як це стало можливим

Збитий російський Ту-22М3 у Ставропольському краї, 19 квітня 2024 року (Фото:Governor of Stavropol Region Vladimir Vladimirov via Telegram/Handout via REUTERS)

Від початку війни росіяни втратили понад 350 літаків. Лише у 2024-му ЗСУ знищили близько 30 винищувачів, бомбардувальників та два унікальні літаки дальньої радіолокаційної розвідки А-50. Як Україна починає витісняти Росію з власного повітряного простору — у репортажі Video NV.

«Сушкопад», «тушкопад», збиття унікальних А-50. Від початку війни росіяни втратили вже понад 350 літаків. А 2024 рік став для ворожої авіації справжньою катастрофою. У січні, окрім штурмовиків, росіяни втратили рідкісний літак ДРЛО А-50. Суттєвих ушкоджень також зазнав командний повітряний пункт Іл-22М.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи Інформаційний опір:

— Ми можемо зараз спостерігати як південь, лівобережна Херсонщина не настільки щільно знаходиться під ударами з боку російських корегованих авіабомб, наскільки, наприклад схід, — Харківщина, Часів яр, Донеччина, Донецька область.

Крим розглядається Путіним як основа військова база для війни в Україні. І аеродроми півострова мали стати важливою компонентою під час атак. Мали, але не стали. Сьогодні повітряний простір на півдні становить для російської авіації величезну загрозу.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи Інформаційний опір:

— Вони змушені зараз використовувати аеродроми підскоку на території тимчасово півострова Крим або виключно діяти з аеродромів, які розміщені на території самої РФ.

Четвертий за останні дні. ЗСУ збили російський літак Су-25 у Донецькій області

Якщо ми говоримо про лівобережну Херсонщину, для росіян по відстані й багатьом іншим параметрам це небезпечні зони. Окрім всього іншого, військові аеродроми, які могли б використовуватися, є небезпечними [для окупантів]. Тому що якщо літак там здійснює посадку, то в лічені хвилини може прилетіти щось балістичне, як варіант. Тому в принципі можна говорити про те, що поступово російська авіація з тимчасово окупованих територій — як на суходолі, так і в повітряному просторі - починає опинятися в ситуації обмеженого функціоналу.

Ворожі летовища завжди є ласими цілями. А кримські аеродроми стали для ЗСУ пріоритетними. Зокрема Бельбек, один з основних аеродромів ворога, який мав прикривати Севастополь та Севастопольську бухту.

Мінус два перехоплювачі МіГ-31БМ, багатофункціональна «сушка» та Міг-29. А головне — знищення ворожої системи ППО С-400 Тріумф, яка прикривала аеродром. Такий підсумок удару ЗСУ по Бельбеку балістикою 15 травня.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи Інформаційний опір:

— Ми знищуємо не тільки те, що в повітрі, з використанням ППО. Вплив на аеродроми, де базуються літаки, також дуже важливий, з використанням як наших ударних дронів, так і відповідних засобів ураження. Зараз ми можемо спостерігати, як по території Криму системно застосовуються балістичні ракети ATACMS. І вони активно знищують як російське ППО, так і авіацію, яка розміщується на цих аеродромах.

Російський «сушкопад» триває й на сході. ЗСУ постійно звітує про збиття ворожих штурмовиків, які є головною складовою підтримки сухопутних військ під час наступу.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи Інформаційний опір:

— Зараз ми бачимо продовження. 110-та ОМБр постійно звітує про знищення російської штурмової авіації в районі Авдіївського плацдарму. Це йдеться про штурмовики Су-25.

ГУР: Літак Ту-22МЗ вдалося збити на відстані близько 300 км від України тими ж засобами, що і літаки А-50 — деталі операції

У нас з’явився відповідний інструментарій, який дозволяє нам зараз контролювати повітряний простір як мінімум по лінії боєзіткнення на Авдіївському плацдармі. Згодом, я впевнений, ми отримаємо такий інструментарій по інших лініях боєзіткнення — в районі Часового Яру, Куп’янська, на Лиманському напрямку.

Крім того, далекобійні українські дрони щомісяця збільшують дальність польоту, встановлюючи рекорди. Тож росіяни тепер побоюютьсяза свою авіацію навіть вглибині власної території. А сховати тактичну авіацію за тисячі кілометрів ворог не може, бо літаки просто стануть неефективними.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи Інформаційний опір:

— Не всі аеродроми на території РФ пристосовані для того, щоб розміщувати у себе стратегічну авіацію. Тому вони мають такі собі обмежені можливості по передислокації. Якщо ми говоримо про тактичну авіацію, то тут є більше можливостей щодо переміщення та дислокації армійської авіації тактичного рівня. Але є нюанс. Якщо збільшується відстань від кордону з Україною, то збільшується витрата палива. Тобто зменшується радіус ефективного використання цієї одиниці. Наприклад, того самого Су-34 або Су-35. Тому чим далі, тим більше відстань з Україною від аеродрому, на якому розміщується літак, що повинен виконувати ті чи інші бойові завдання. І тим менше тих самих задач, які вони можуть виконати. І так само менше глибина виконання цих задач в повітряному просторі України.

Тому росіяни ризикують і мусять частину літаків розміщувати в зоні ураження ЗСУ.

Про знищення літака А-50 так звані «воєнкори» повідомили приблизно о 19:15 у п’ятницю, 23 лютого (Фото:Міноборони РФ)

Унікальний повітряний командний пункт. Як і чим Україна збила вже другий А-50У з початку року і хто загинув на його борту — що відомо

Успіхи маємо і в повітряному просторі. У квітні вперше від початку війни було збито стратегічний бомбардувальник — ракетоносій Ту-22М3. Від початку війни цей літак безкарно атакував Україну ракетами Х-22 / Х-32. Але в нього поцілили в акваторії Чорного моря. Розбився літак в Ставропольському краї РФ.

Разом з падінням бомбардувальника для росіян закрився й коридор, звідки «тушки» завдавали ударів по Україні крилатими ракетами. А отже, трохи зменшилася й частота ворожих обстрілів зі стратегічної авіації. Експерти переконані: росіяни зрозуміли всю реальність небезпеки для авіації і почали її берегти. Бо майже кожна втрата для них — незворотна.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи Інформаційний опір:

— Якщо йдеться про Су-25 — здавалося б, це стара штурмова авіація, але Росія не може будувати аналогів. У неї нема можливості виробництва цих літаків. Вони можуть їх тільки ремонтувати або модернізувати. Але кожна незворотна втрата — вона повноцінно стовідсотково незворотна. Такі літаки, як Су-35, Су-34, Су-57, Як-130 вони можуть будувати: в них є виробництво і вони приблизно на рік можуть будувати загально по всій номенклатурі до 30 літаків. Тобто якщо ми говоримо про Су-35 — ескадрилью, Су-34 — також до ескадрильї. Вони обмежені в цьому функціоналі. А якщо вони втрачають А-50 — все. А-50 вони не можуть будувати, тому що в них нема технологічної можливості. Якщо вони втрачають Су-24 — також все, можна сказати, хрест. Це незворотна втрата. Міг-31 БМ, Міг-31К, тим більше — це незворотна втрата. Немає виробництва. Саме виробництво Мікояна — воно зараз у Росії в жалюгідному становищі.

Дозвіл Заходу бити західною зброєю по військових об'єктах на території РФ може призвести до того, що ворогу доведеться ховати свої літаки вглиб країни. Принаймні ракети ATACMS здатні вразити усі ворожі аеродроми, які зараз використовує тактична авіація Росії поблизу українських кордонів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...