Справа не лише в контрнаступі ЗСУ? Портников пояснив, навіщо Путіну знадобився підрив Каховської ГЕС і яку долю Росія готує Криму

Чого хоче Путін: Портников назвав головну мету підриву Каховської ГЕС

"Можливо, головною метою російської диверсії з підривом греблі Каховської ГЕС справді було прагнення не допустити українського наступу на Херсонщині та виходу української армії на адміністративний кордон Херсонщини та Криму. Але одним із головних наслідків російського рішення може стати екологічна та демографічна катастрофа в Криму. Схоже, Володимир Путін хоче, щоб Крим був російським, "сакральним" і… безлюдним", - пише Віталій Портников для "Крим.Реалії", передають Патріоти України, і продовжує:

"Ще 2014 року, відразу ж після анексії Криму, я писав і говорив про те, що сама ідея цієї анексії показує цілковите історичне та економічне невігластво її ініціаторів. Ніколи за тисячоліття своєї історії Крим не був без нерозривного зв’язку з материком, і жоден Кримський міст не міг замінити цього зв’язку.

І авжеж сучасний Крим неможливо собі уявити без Північно-Кримського каналу. До його появи це був зовсім інший регіон — і з економічної, і з екологічної, і з демографічної точки зору. Тому презирливі заяви представників російського керівництва та окупаційної влади Криму про те, що півострову вистачить води і води з Дніпра кримчани не потребують, могли викликати хіба що здивування.

Усі вісім років після окупації Крим — із перекритим каналом — ішов до екологічної катастрофи. І практично перше, що зробили окупанти після встановлення контролю над Херсонщиною, — це відновили роботу Північно-Кримського каналу, тим самим поставивши під сумнів свої власні заяви.

Я тоді подумав, що насправді Володимир Путін, можливо, не такий уже й невіглас. Що насправді всі ці вісім років він розумів важливість дніпровської води для Криму, але змушений був робити гарну міну при поганій грі. Що він спочатку усвідомлював важливість для окупації Криму ще й окупації суміжних територій українського півдня. Але я, схоже, помилився.

І сам Крим, і інші південні українські регіони, ймовірно, залишаються для російського президента просто плацдармом для подальших спроб окупації України. Бо якби Путін справді думав про майбутнє Криму, він ніколи не погодився б із підривом Каховської ГЕС, із фактичним знищенням Північно-Кримського каналу. Зараз, коли в Києві говорять про неможливість відновлення Каховської ГЕС, це водночас означає і неможливість відновлення Північно-Кримського каналу протягом тривалого часу.

Для Криму це матиме сумні наслідки, хоч який буде територіальний статус півострова в найближчому майбутньому. Без дніпровської води Кримський півострів може втратити й велику частину своєї економіки, і велику частину свого населення, яке просто не можна буде забезпечити ресурсами для виживання в нинішній екологічній ситуації. Це відбуватиметься в будь-якому разі, питання тільки в тривалості процесів.

Якщо буде відновлено територіальну цілісність України, можна уявити собі будівництво нової сучасної гідроелектростанції і запуск Північно-Кримського каналу. Це займе не один рік, можливо, навіть десятиліття, але врешті-решт призведе до відродження сільського господарства та економіки Криму і збільшення кількості населення півострова. Але під російським контролем, найімовірніше, Крим перетворюватиметься на пустелю — навіть не повільно, але впевнено, а цілком собі випереджальними темпами.

Вибухом дамби Володимир Путін, схоже, просто продемонстрував своє справжнє ставлення до півострова: Крим завжди цікавив російського президента виключно як військова база (варто тільки подивитися на карту російських військових об'єктів у Криму). Але навіть і як база Крим навряд чи буде здатний довго виконувати роль плацдарму, яку відводить півострову Володимир Путін.

Навіть для агресії потрібні відповідні ресурси. Навіть для агресії потрібна вода. Володимир Путін позбавив Крим води. Коли перед ним постала дилема появи українських військ на кордоні півострова і фактичного знищення майбутнього Криму, він, мабуть, не дуже вагаючись, вибрав другий варіант".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 23 квітня: Вранці потрібно виглянути у вікно і запам'ятати, кого першим побачили на вулиці

вівторок, 23 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду відзначають церковне свято 23 квітня на честь мученика Терентія, який відмовився принести жертву язичницьким богам навіть під загрозою тортур. Цей день зазвичай приносить тепло і ясну погоду. За повір'ями, сонце в цю дату вип...

Бійці ССО показали, як HIMARS знищив російську САУ "Гіацинт" (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 6:15

Росіяни встигли зробити лиш кілька пострілів з цієї гармати, перед тим, як українці ліквідували ворожу САУ. Українські захисники виявили ворожу гармату Гіацинт на окупованій частині півдня країни та завдали по ній удару з комплексу HIMARS. Про це повід...