Справа про побиття учасників Євромайдану була закрита за терміном давності. Це ганьба в масштабах всієї нації, - Голобуцький

"У нас реальна проблема з атрибутами суверенної держави. Це я не про відгризені окупантами території, а про інший обов'язковий атрибут незалежної держави - робочу незалежну судову систему", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Два тижні тому, 24 травня 2024 року, Шевченківський суд столиці закрив справу щодо розгону мирних учасників "Євромайдану" - акції 30 листопада та 1 грудня 2013 року - "у зв'язку із закінченням строку давності справи". З підозрюваних зняли усі обвинувачення і скасували арешт з їхнього майна. До прикладу, колишнє майно Януковича, Азарова та Пшонки було продано ще в 2015 році:

● Будинок Олександра Януковича на набережній Оболоні ($10 млн, продано наближеній до родини людині, 2015 рік)

● Будинок Миколи Азарова на Печерських пагорбах, біля ботанічного саду (до $15 млн, продано наближеній до родини Азарових людині, 2015)

● Будинок Пшонки зі свіжим ремонтом зараз продається на ОЛХ ($0,5 млн).

● База відпочинку коханки Януковича продовжує працювати і приймає дітей (статутний капітал 100 млн гривень)...

Але справа "Євромайдану" - справа суто нашої гідності, ніхто з нас за це не спитає, тільки соромно буде, і то не всім. А от за іншу справу того ж періоду - не закриту, а якраз відкриту через збігання строків давності, буквально за місяць до дедлайну, - з нас гарантовано спитає мінімум міжнародний суд з прав людини, а ймовірно і не він один.

Це я про справу Коломойського того ж 2013 року, яку розглядає той же суддя, що спустив вбивство і побиття майданівців на гальмах і відпустив з Богом Януковича, Азарова й решту. Справа, яка розглядається в тому ж судовому залі. Тільки, очевидно, в одному випадку "натякнули на приємне" за закриття справи, а в другому, навпаки, - за відкриття і підтримання справи в активному стані в будь-які найекзотичніші способи.

Це тягнеться від серпня 2023 року. Офіс генерального прокурора: є підозра, що хтось дуже впливовий просто попросив "щось зробити" щодо Коломойського. Це "щось" перетворюється у відкриття двох кримінальних проваджень. В один день. Одне розслідує БЕБ, інше - Національна поліція. Через два тижні після початку розслідування детективи БЕБ збирають сяк-так першу підозру і відправляють Коломойського в СІЗО. Нашвидкуруч ліпленої підозри вистачило на ті ж два тижні, після чого вона розвалилася з кінцями. Довелось БЕБ збирати другу підозру - про "зниклі 5,7 млрд грн готівки" з "Привату" в період Революції гідності. 12 вантажівок готівки, яких ніхто не бачив, жодний аудит зникнення не виявив, жодні річні звіти не зафіксували протягом 10 років.

Однак якщо треба тримати справу і тримати фігуранта в СІЗО - то значить треба. Доведеться обходитись без доказів, без фактів, без документів... Ба більше - доведеться прямо ігнорувати свідчення (аудиторів і менеджменту), що нічого подібного не було зафіксовано. Зате в серпні 2024-го вдасться відзначити першу річницю цього слідства "з нічого".

За цей період 51 працівник правоохоронних органів спожили кількадесят мільйонів гривень зарплат і жодних більш-менш пристойних доказів провини не назбирали. Що не завадило суддям щоразу продовжувати арешт Коломойського. І за перше, і за друге ми ще заплатимо грубі гроші, щойно справа добереться до міжнародних судів. Бо вони нашої "політичної необхідності" в якості аргументу не приймають.

Хоча для повноти торжества абсурду є паралельна справа - та, котрою займається не БЕБ, а Нацполіція ("організація замовного вбивства" - раптом знайшовся "потерпілий" із Криму, який у травні 2024 року згадав, як 21 рік тому(!) його побили в Феодосії - в 2003-му; а напередодні йому, нібито, "погрожував Коломойський"). І там термін тухлості вже не 10 років, а 21.

Але суддям не завадило ні це, ні те, що винуватців майже 20 років тому було успішно знайдено, засуджено і випущено після відсидки, когось вже й поховано після смерті від старості і хвороб. А підозри в тому, що це прокурор недопрацював і не добрався до Коломойського, розбиваються об особистість того прокурора: загиблого під час захисту ДАП (Донецького аеропорту) "кіборга".

Однак у травні 2024-го судді Печерського суду прийняли версію слідства і заарештували Коломойського ще раз - "за підбурювання до організації замовного вбивства" 21 рік тому (нагадаю, "жертва замовного вбивства" - не труп, а цілком живий, буквально пару місяців тому давав "свідчення"). Тепер, коли черговий суддя вирішить, що слідство БЕБ (за яким Коломойський вже 10 місяців у СІЗО) "порожнє" і закриє його, то все одно Коломойський залишиться у СІЗО. Бо побиття у Феодосії 21 рік тому.

Це вже суддівська вправність 80-го левелу: коли треба, 10 років - це "строк давності", а коли не треба, то і 10, і 21 рік - ніякого строку давності. Нехай ыдеться фактично про побиття, формально натягнуто "замах на замовне вбивство", але навіть так це не та група злочинів, котра без строку давності. Це не про окупантів і Бучу.

Хоча от якраз розстріл Майдану - цілком собі злочин проти нації, там "завершення строку давності" звучить цинічно і абсурдно. Лишається вірити, що держава Україна до цієї справи вже повернеться і поставить крапку хоча би заочно і посмертно щодо винуватців. Але це буде точно не за цих суддів і не за цієї судової системи. З якою нам дійсно щось треба робити, бо це вже нікуди не лізе. Можливо, допоможе і "справа Коломойського" - коли навіть за дуже "аргументованого прохання" в суддів не лишиться інструментів для підтримання справ в активному стані, адвокати виграють міжнародний суд чи кілька і наші суди почнуть хоч трохи трусити бодай ззовні.

Так, в Америці виринають і ще давніші справи, але ті справи зазвичай веселіші - про секс, покоївок, порнозірок і актрис. І ґрунтовані все ж на реальних подіях, а не на казенній фантазії тих, кого дуже попросили "щось вигадати".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...