Справжня Зе-деолігархізація: Коломойський за два роки абсолютної влади в Україні свого протеже подвоїв свої статки, - журналістське розслідування (відео)

З 2019 року, коли Володимир Зеленський став президентом, Ігор Коломойський збільшив свої статки майже вдвічі – з мільярда доларів до мільярда вісімсот мільйонів. Саме ці два роки промислове виробництво в Україні стало падало, економіка потерпала від безгосподарності "слуг" та пандемії COVID-19, бюджет втрачав, найбільші державні компанії з прибуткових стали збитковими, але особисто в Ігоря Коломойського справи йдуть зовсім непогано.

Як Ігор Коломойський примножує свої статки у розпал “антиолігархічної” кампанії Зеленського, розбирались журналісти Watchdogs.Розслідування на телеканалі “Прямий”, зазначають Патріоти України.

Справа “Укрнафти”. “Нафтогаз” готується компенсувати компанії Коломойського вартість 9 мільярдів кубометрів газу

Просто зараз добігає кінця багаторічна судова суперечка – напівдержавна “Укрнафта” вимагає від державного “Нафтогазу” 9 мільярдів кубометрів газу. Це дуже стара історія – впродовж кількох років за урядів Тимошенко і Януковича “Нафтогаз” брав газ “Укрнафти” зі сховищ, і нібито продавав його населенню України.

Міноритарні акціонери “Укрнафти” – компанії, пов’язані із Коломойським. З 2015 року вони намагалися відсудити в України майже п’ять мільярдів доларів у Сткогольмському арбітражі, але зрештою програли справу – у лютому цього року.

А у квітня 2021 року ця судова справа активізувалася вже в Україні, яка до того лежала без руху з 2018 року. І це справа з того самого питання, тільки позивач там уже сама “Укрнафта”, а не міноритарії.

Засідання у цій справі відбулося наприкінці жовтня. В умовах жорстокого дефіциту газу новина про те, що Коломойський може відібрати в “Нафтогазу” половину газових запасів держави шокувала і привернула увагу громадськості. Але засідання зробили закритим від преси і рішення дотепер ніхто й в очі не бачив.

З різних джерел стало відомо що в суді “Укрнафта” і “Нафтогаз”, домовились укласти в цій справі мирову угоду

Про що буде ця угода, поки невідомо, але Юрій Ніколов із сайту “Наші гроші”, який і розкопав цю історію, вважає, що Україна стоїть на межі величезного програшу.

На 30 листопада призначено зібрання акціонерів “Укрнафти” і там чітко зазначено у порядку денному, що розглядатимуть щонайменше два варіанти мирової угоди з “Нафтогазом”, щодо газу, який видобувався у 2007-2013 роках.

“Нафтогаз” випустив розширену версію своїх пояснень:

• Нафтогаз не погоджується з вимогами Укрнафти про передачу їй спірних обсягів газу;
• Нафтогаз не погоджується з вимогами Укрнафти про компенсацію вартості спірних обсягів газу за поточною ринковою ціною.

Нафтогаз наразі відмовляється віддавати спірні обсяги газу або відшкодовувати їхню вартість за поточною ринковою ціною.

Тобто “Нафтогаз” не стверджує, що мирової угоди нема, а повідолмляє, що не хоче віддавати борг газом, і не хоче платити за цей газ по ринковій ціні. І тоді виникає питання, а по якій ціні “Нафтогаз” готовий оплатити цей газ Коломойському? Ціна газу у 10му і 21му році – це дві великі різниці.

От власне і про це суперечка як раз. Мирова угода – це завжди компроміс. Тому імовірно Коломойський не отримає дев’ять мільярдів доларів. Він отримає набагато менше, але держава Україна все одно згодна йому заплатити.

Держава будує за кошти платників податків буду злітно-посадкову смугу в аеропорті Коломойського

Одна з найсвіжіших історій – аеропорт Дніпра, де Володимир Зеленський влаштував Ігорю Коломойському “велике будівництво” й будує йому аеропорт за 6 майже мільярдів гривень з бюджету.

Дотепер існувало старе розпорядження Кабміну про передачу аеродрому Міністерству оборони України, проте 2021 року, уряд Дениса Шмигаля вирішив це старе розпорядження анулювати. Тобто було розпорядження – нема розпорядження. І все, питань більше нема, адже весь аеродромний комплекс під контролем Ігоря Коломойського.

І державу це, здається повністю влаштовує, тому що за аеропорт з Коломойським воює лише міська рада Дніпра, – вони щойно на днях подали позов про скасування сертифікату експлуатанта аеропорту.У випадку, якщо суд задовольнить їхній позов, Коломойський може втратити контроль над аеропортом, хоч він і залишиться у його власності – от із цим зробити мерія нічого не може.

“Ми в Дніпрі маємо начебто міжнародний аеропорт, але який на сьогодні взагалі втратив статус міжнародного, і по факту являється регіональним, тому що ми маємо всього один рейс, який вилітає з Дніпра, це у напрямку Києва. Тому Дніпровська міська рада саме в інтересах громадян, які мешкають на території міста Дніпро, звернулася із позовом до суду, щоб якось унеможливити таку ситуацію, коли держава будує злітно-посадкову смугу на аеродромі фактично Ігоря Коломойського”, – зазначила адвокатка мерії Дніпра Олена Доненко.

Тож міністри Зеленського з одного боку закріплюють право власності олігарха на аеропорт, а з іншого – будують Коломойському нову злітно-посадкову смугу в рамках державної програми “Велике будівництво”.

Нагадаємо, що тендер там на початку виграла компанія “Альтіс”, але її знесли і сотні мільйонів тепер опановує улюблена компанія Зеленського – “Онур”, у готелях якуої у Туреччині Зеленський полюбляв виступати ще до того, як став президентом.

Яка держава продавала компаніцям Коломйського електроенергію нижче за собівартість

Є така компанія United Energy, яка пов’язана з Коломойським і стала одним із найкращих партнерів державних “Енергоатому” і “Центренерго”

Саме United Energy стала купляти електроенергію за найвигіднішими цінами. Так, вона викупила 90% всієї електроенергії Енергоатому за перше півріччя, яку той виставляв на продаж перед новим роком. 11 мільйонів мегават-годин по тисяча сто п’ятдесят гривень. Таким чином заводи Ігоря Коломойського були забезпечені дешевою електроенергією за рахунок держави.

“Центренерго” тоді поставила взагалі рекорд абсурдності, рівно перед минулим новим роком вони продали United Energy три мільйони кіловат-годин так само за тисячу сто п’ятдесят гривень, але “Центренерго” це не дешева атомка, це дорога електрика з вугілля. За кілька місяців до того директор Центренерго казав, що собівартість у них – 1600 гривень за мегават-годину. Тобто, уявіть – енергію компанії Коломойського держава продала собі у збиток!

“Були навіть окремі періоди, коли на ринку не було ні в кого вільної електроенергії, окрім компанії United Energy. За часів президента Зеленського ця компанія дуже розквітла, вона зайшла у великі державні підряди, поставки. Компанія безумовно афілійована з оточенням Ігоря Коломойського. Вона стала одним з генеральних отримувачів дешевої електроенергії Енергоатома. Таке можна було отримати виключно через політичне лоббі”, – прокоментував ситуацію заступник головного редактора порталу “Наші гроші” Юрій Ніколов.

Держава не помічає, що Коломойський став тмонополістом з виробюництва хлору

Нещодавно Ігор Коломойський фактично став монополістом на ринку очистки питної води завдяки “Дніпроазоту”, який контролює майже все виробництво хлору в країні.

Хлорна монополія Коломойського – це небезпека для всієї країни, оскільки хлором знезаражують питну воду, яка поступає в крани споживачів. Кілька років тому Коломойський вже застосовував цю монополію для шантажу влади, просто зупинивши виробництво хлору. Ніщо не заважає йому свою звитягу повторити знову.

Крім того, “Дніпроазот” Ігоря Коломойського і Ostchem Дмитра Фірташа займають 50% ринку мінеральних добрив в Україні. А добрива – це врожай. Тобто так чи інакше кожен українець опосередковано платить цій парочці і за кожну буханку хліба, і за кожен літр чистої води із крану.

Тим часом найбільший потенційний конкурент Коломойського та Фірташа на ринку хлору – державний Одеський припортовий завод, й саме держава заблокувала зараз його роботу – йому просто заборонили укладати угоди за давальницькою схемою.

Як Антимонопольний комітет “не може” стягнути з Коломойського штраф за змову на ринку нафтопродуктів

у травні цього року АМКУ помпезно оштрафував компанії Коломойського за змову на ринку нафтопродуктів – на 4,7 мільярди гривень. Але Коломойський їх так і не заплатив. Він зараз оскаржує цей штраф в судах.

За даними експертки із антимонопольного права Агії Загребельської, має всі шанси на успіх, адже Антимонопольний комітет три місяці не міг подати свої заперечення на позов Коломойського. Тобто все виглядає так, ніби АМКУ просто підігрує йому!

“Він однією рукою купував держ електрику по заниженій ціні, а іншою рукою продавав державі вугілля з так званих ДНР і ЛНР для державної генерації по завищеній ціні, тобто цинічно заробляв у два рази рази, а третьою рукою він навіть не розраховувався з державою за те, що він купував. Тобто виходить, що він за рік президентства ЗЕ на державі, на ринку електроенергії заробив три рази”, – додала співзасновниця проєкту “Ліга антитрасту” Агія Загребельська.

Дивні рішення судів: як Коломойський наближається доповернення націоналізованого ПриватБанку

Олігарх не полишає надій повернути ПриватБанк. І ось – найсвіжіша перемога Коломойського у судах в цьому напрямку. Тиждень тому Київський господарський суд задовольнив позов однієї із контор Коломойського – такої собі ТОВ “Реватіс” – щодо націоналізації ПриватБанку. Рішення ухвалила суддя Вікторія Джарти, донька відомого регіонала Василя Джарти, до речі. І це рішення заклало бомбу уповільненої дії, під саму націоналізацію банку.

Адже “Реватіс” оскаржувала не просто там щось, а так звану процедуру bail-in, коли під час націоналізації ПриватБанку частину капіталу його власників примусово перевели в акції банку, які Кабмін потім купив за одну гривню. Тобто це була юридична атака на самі основи націоналізації.

Рішення суду повністю ще ніхто не бачив, навіть адвокати Приватбанку. Воно було ухвалене першого числа, але досі не опубліковане.

“Законодавство забороняє визнавати недійсними договори купівлі-продажу акцій, які були укладені в процесі націоналізації банку. Проте, попри пряму законодавчу заборону, суд її проігнорував і прийняв відповідне рішення. Це все не є прецедентом, проте воно задає певний тренд, і, на жаль, банк, і ми – адвокати банку мусимо визнати, що цей тренд є негативним”, – зазначив адвокат ПриватБанку Андрій Пожидаєв.

Пізніше з’явилося ще дві аналогічні рішення у схожих справах.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

На фронті в Україні загинув "військкор" російський "Известий" (фото)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:56

Місце та обставини загибелі не уточнюються. Останній репортаж "військкора" вийшов два дні тому. "Військовий кореспондент" "Известий" Семен Єрьомін загинув на війні в Україні. Про це 19 квітня повідомило видання, передають Патріоти України. Місце та обс...

Захід роками дурив Україну, тож поділяє з Путіним провину за війну, - колишній соратник Рейгана

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:02

Західні лідери роками дурили українців, обіцяючи вступ в НАТО. Провина за нинішню війну в Україні частково лежить на країнах Заходу. Про це в авторській статті для журналу The American Conservative написав колишній спеціальний помічник президента США Р...