США все більше схиляються до постачання Україні касетних боєприпасів

У березні Україна давала заявку до США на касетні боєприпаси. До запиту увійшла бомба повітряного базування Mk-20 Rockeye II, котра успішно показала себе під час «Бурі в пустелі» проти бронетехніки, артилерії та піхоти Іраку.

Високопоставлений чиновник адміністрації Байдена заявив про очікування, що Сполучені Штати нададуть Україні касетні боєприпаси. Україна заявила, що ця зброя допоможе в Контрнаступі проти російських військ, бо дозволить українським силам ефективно вражати укріплені позиції Росії.

Після кількох місяців заперечень, посилаючись на занепокоєння щодо використання цієї зброї та заявляючи, що вона непотрібна, офіційні особи США дали сигнал про зміну рішення.

Лора Купер, заступниця помічника міністра оборони США з питань Росії, України та Євразії, повідомила: Пентагон вирішив, що касетні боєприпаси будуть корисними для України, «особливо проти окопних російських позицій на полі бою».

Джерела американського видання CBS News повідомили, що США вже цього тижня можуть вирішити, чи схвалювати поставку касетних боєприпасів Україні.

Лора Купер, заступниця помічника міністра оборони США з питань Росії, України та Євразії. Фото: "Голос Америки" У Байдена розглядають можливість схвалити давнє прохання України про касетні боєприпаси, щоб задовольнити її високий попит на боєприпаси для Контрнаступу.

За словами американського чиновника, один касетний боєприпас зазвичай розкидає суббоєприпаси, які можуть покрити в п’ять разів більшу площу, ніж звичайні боєприпаси.

Касетні боєприпаси

Конвенція з касетних боєприпасів набула чинності у 2010 році і забороняє використання, виробництво і накопичення запасів касетних боєприпасів в 123 державах, які є її учасниками або підписантами.

Проте Сполучені Штати, Росія і Україна не підписали договір.

На початку березня 2023 року Україна попросила у США касетні боєприпаси. До запиту увійшла бомба повітряного базування Mk-20 Rockeye II.

Боєприпас Mk-20 Rockeye II Боєприпас Mk-20 Rockeye II містить 247 субелементів Mk 118 довжиною 343 мм та діаметром 53 мм, вагою 600 грамів та 180-грамову кумулятивну бойову частину, яка здатна пробивати до 190 мм броні.

Касетні боєприпаси призначені для знищення піхоти та легкої бронетехніки на відкритій місцевості. Вони розпадаються на десятки дрібніших зарядів, які можуть залишатися на полі бою роками, якщо не вибухнуть одразу.

Суббоєприпаси Mk 118

Нагадаємо, у грудні минулого року стало відомо, що українські військові почали застосовувати унікальні 120 мм касетні міни M971.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...