США загнали себе в глухий кут щодо імпічменту Трампа, - експерт-міжнародник

Політична атмосфера в США стрімко поляризується і остаточно топить колективну національну самосвідомість на користь вузьких політичних інтересів.

"Цього тижня Сенат США займатиметься імпічментом проти Дональда Трампа", - пише експерт-міжнародник Ілля Куса на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Звинувачення йому висунули за двома статтями:

1. Зловживання владою (тиск на президента України в своїх особистих політичних інтересах і схиляння іноземної держави до втручання у вибори в США);

2. Перешкоджання роботі Конгресу (заборона чиновникам Білого дому і членам уряду приходити по повістках на слухання профільних комітетів).

За обидві статті звинувачення проголосує більшість Палати представників, яку контролюють демократи. Потім черга за Сенатом, в якому, на відміну від Палати, домінують республіканці.

Глава республіканської більшості в Сенаті Мітч Макконнелл вже зробив кілька неоднозначних заяв про імпічмент. Зокрема, він заявив, що процедура буде проводитися в гармонії з позицією юристів Білого дому (читай - команди Трампа), і що "наші позиції і позиції президента не відрізнятимуться".

А глава юридичного комітету Сенату, Ліндсі Грем, переконував журналістів, що зробить все, "щоб справа про імпічмент померла в Сенаті", і закінчилася вже в січні "на користь Америки".

Я вважаю, що цей тиждень - навіть не стільки про імпічмент, скільки про майбутнє самої політичної системи США. Коментарі в стилі "Америка = Трамп" і відвертий вирок імпічменту ще до початку офіційних процедур свідчать про інституціональну кризу в Штатах

Обидві сторони - і демократи, і республіканці - перед складним вибором. Через те, що вони - кожен зі свого боку - розкрутили це питання в найвитонченіших, неймовірних контекстах і формах, його вже не сприймають всерйоз. І будь-яке рішення буде поганим для США загалом.

Якщо Сенат швидко завалить імпічмент і виправдає президента, тоді можна буде говорити про те, що цієї інституції вже немає в тому вигляді, в якому її задумували батьки-засновники. Вона покликана стримувати президентську гілку влади.

Республіканці збережуть свого головного кандидата на вибори 2020 року, проте серйозно "підірвуть" систему стримувань і противаг. Якщо ж вони усунуть Трампа, то завалять свої ж вибори 2020 року, зате покажуть себе великими державниками, здатними, коли потрібно, думати про країну й інтереси населення, а не тільки про персональну політичну вигоду або про особу конкретного президента.

Для демократів картина така сама. Прибрати Трампа, значить "кинути" близько 40% населення, які в нього вірять й не перейнялися імпічментом і звинуваченнями (в тому числі тому що демократи дуже поспішали його оголосити і навіть не розраховували переконати цю частину народу), і довершити розпочатий процес інструменталізації самої процедури у вузьких політичних інтересах, знову ж таки, в очах значної частини населення.

Не прибрати Трампа - кінець на виборах, втрата обличчя і, ймовірно, помста з боку переобраного Трампа в 2020 році. Їм довго потрібно буде відмивати репутацію в очах частини населення, а їхні прихильники знесуть нинішнє старіюче керівництво партії.

У будь-якому випадку, виходить лише посилення розколу в американському суспільстві, який погіршився і проявився в нових-старих формах після приходу Трампа до влади в 2017 році. Політична атмосфера в США стрімко поляризується і остаточно топить колективну національну самосвідомість на користь вузьких політичних інтересів. І що з цього переможе – скоро побачимо".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Националисты "Азова" процитировали Путина": Росіяни вигадали фейк про банер у Харкові (фото)

четвер, 2 травень 2024, 19:41

Російські окупанти поширюють фейк про те, що нібито 3-тя окрема штурмова бригада "Азов" використала на своєму банері цитату, яка майже повторює висловлювання Путіна. Вони стверджують, що банер розміщений у метро Харкова. Про це пише Харківський антикор...

"Жарим человечину": На війні в Україні зустрілися два маніяка-вбивці (фото)

четвер, 2 травень 2024, 19:27

Два "штика" Путіна, здружились на основі спільних інтересів. Один з'їв людину, інший розчленував свою жертву. Російські загарбники виклали фото в мережу. Про це пише журналіст Бутусов у своєму Telegram-каналі, передають Патріоти України. Дмитро Малишев...