"Страх я подолав, боявся лише спочатку": Як український священик очолив опір в окупації

Священнослужитель разом з однодумцями під час окупації здійснювали акти опору росіянам. Український священник Андрій із ПЦУ очолив підпільний опір, коли росіяни окупували його населений пункт. Неймовірну історію спротиву розповідає The Тelegraph, передають Патріоти України.

Видання не вказує, про який конкретно регіон йдеться, але з контексту можна зрозуміти, що це – північ України, яка була деокупована навесні 2022 року. Після вторгнення російських військ священник та інші небайдужі громадяни почали невеликі акти опору. Вони залишили графіті проти окупації. Були надруковані листівки, які запевняли жителів, що українська армія наближається.

Деякі стежили за пересуванням російських військ і повідомляли про це ЗСУ, поки не перервався Інтернет і не було засобів зв’язку. "Страх я подолав, боявся лише спочатку", — згадує отець Андрій.

Така діяльність швидко привернула увагу окупантів, які направили в область слідчих і побили жителів села. Але отця Андрія та його побратимів так і не спіймали, а через кілька місяців область була звільнена.

Попри те, що його регіон звільнений, російські окупанти перебувають недалеко, і багато будинків зруйновані. "У нас тут більше немає ні молоді, ні дітей", — каже священник.

На його недільну службу приходять близько 10 осіб, а решту часу він зайнятий проведенням похорону, як військових, так і літніх жителів. Звук обстрілу також нагадує мешканцям, що війна все ще триває і існує ймовірність того, що російські війська можуть спробувати нові наступальні дії в цьому напрямку.

Якщо росіяни колись повернуться, отець Андрій, який відмовляється назвати своє справжнє ім’я, хвилюється, що вони дізнаються про те, що він робив під час останньої окупації. "Я хвилююся, що вони повернуться, тому що я знаю, що вони зі мною зроблять", — підсумував він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пристрасті навколо Содоля. Чому українські вищі командири ворогують і як це відбивається на полі бою - Ігор Луценко

вівторок, 25 червень 2024, 22:55

"Шановний український народе, активісти і просто небайдужі! . Звертаю вашу увагу на те, що головна битва сьогодення — це не бої за Карлівку, Новоолександрівку чи Вовчанськ. Набагато більша вирішальність — у двобої різних поколінь військових. І мова не...

Нелюди, що сміють казати про братерство: Z-блогери хваляться, як здали дівчину в катівню за українську мову

вівторок, 25 червень 2024, 21:55

Журналіст Денис Казанський розповів про трагедію, котра спіткала українська молода патріотка, намагаючись в чомусь переконати рашистів . "Росіяни самі не помітили, як перетворилися на монстрів - кровожерних і безжальних. Ексепримент чекістів із дегуман...