"​Судячи зі всього, противник приступив до активних дій на Херсонсько - Бериславському плацдармі", - Машовець

Протягом останніх 2-х діб передові підрозділи противника на ділянці від Новогригорівки до Новопетрівки (західніше Снігурівки) намагаються атакувати позиції передових Сил оборони України.

Як виявилось, тут зосереджена та достатньо активно діє тактична група військ противника, приблизно з 4-5-и БТГр зі складу 108-го дшп 7-ї дщд, 255-го мсп 20-ї мсд та 171-го бтн 97-го дшп 7-ї дшд.

Противник послідовно атакує з напрямку Новопетрівка на Партизанське, та намагається просунутись з боку Новомиколаївки на Костянтинівку, а також з півдня прорватися на Первомайске. Очевидно, що найближче завдання цих підрозділів противника - вийти на дорогу Миколаїв - Снігурівка на відтинку між Первомайским та Партизанським, або західніше (бажано, очевидно, якомога ближче до Миколаєва).

Враховуючи той факт, що тиждень тому противник ще однією групою у 2-3 БТГр зі складу 33-го та того ж самого 255-го мсп 20-ї мсд намагався зайняти Новогригоровку на напрямку Любомировка - Шевченкове, цілком можливо, що ми маємо справу із своєрідною "підготовкою" противника до прориву на ближні підступи до Миколаєва...

В цьому контексті варто зазаначити пару нюансів, які, на мою думку, напряму пов'язані із цими подіями... і певною мірою відповідають на питання "чому, саме, у цьому місці?"

1. Це найбільш зручне місце для військ противника, щоб докоріним чином "переграти" ситуацію в районі Херсону на свою користь. Тим більше, якщо врахувати, що противник вперто намагається утримувати свої позиції в районі Правдино та Солдатське. Адже, по суті, таким чином, під загрозою тактичного охоплення з лівого флангу та тилу, цілком можливо зупинити передові підрозділи ЗСУ, які намагаються просуватися в бік Херсону по обом бокам дороги Миколаїв - Херсон.

2. Саме ці позиції противника на сьогоднішній день знаходяться на найбільш короткій відстані від окраїн Миколаєва (не враховуючи позицій по рубежу Правдино - Солдатське, де противник ПОКИ ЩО вимушений вести жосрткі оборонні бої майже у напів-оточені). Тому, будь-яке просування противника на цих ділянках фронту, навіть мінімальне, становить реальну загрозу його прориву до околиць міста і одночасно загрожує нашим підрозділам, яке з напрямку Посад - Покровське просунулись у бік Херсону...

3. На скільки я розумію, за задумом командування військ противника, такі його активні дії на визначених ділянках фронту північіше основної дирекції наступу ЗСУ на Херсон, покликані, у кінцевому рахунку - примусити українське військове командування займатися "обороною Миколаєва", а не готуватися до "деокупації Херсону".

4. Прикметно, що ОДНОЧАСНО з початком активних наступальних дій противника в районі Снігурівки та південно-західніше неї, ППУ тактичних груп двох російських дивізій пдв (76-ї дшд та 98-ї пдд) перемістилися також на цей напрямок (на північні околиці Херсону, р-н Молодіжного та Зеленівки).

Основні сили цих з'єднань російських пдв поки що знаходяться північніше Берислава (р-н Томарине - Урожайне - Новорайськ - Шляхове), але думаю, вони не забаряться перемиститися за своїми передовими пунктами управління та КП... тоді сила тиску противника західніше Снігурівки явно зросте у рази.

Поки що важко казати, що це і є початком "того самого", очікуванного наступу противника у Південій операційній зоні, про яке всі говорять вже майже два тиждня...

Адже, ПОКИ ЩО склад тих сил та засобів, які залучені противникрм до цих дій - порівняно невеликий й носить виключно тактичний, локальний характер. Зі сторони це виглядає лише як прагнення "нівелювати загрозу Херсону".

Але, з іншого боку... подальші перспективи для противника, в разі досягнення ним якогось більш-менш вагомо успіху на цих ділянках, також відкриваються, далеко не тільки тактичні...

Думаю, найближчим часом командування військ противника спробує, для підсилення своїх підрозділів на цих ділянках, скористатися додатковими силами та засобами. В першу чергу зі складу своїх пдв...

А в разі "вирішення питання мостів", цілком можливо ми тут побачимо й... дещо зі складу 5-ї ЗВА Східного ВО зс рф, або 106-ї пдд пдв.

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ключові сигнали від Заходу для України після виборів у Росії, - політолог

понеділок, 18 березень 2024, 23:30

"Сьогодні важливий день, у ньому можуть бути сигнали того, як буде розгортатися ситуація навколо війни. Бо сьогодні світ має відреагувати на путінський фарс під назвою вибори", - пише політолог Віктор Андрусів у своєму Телеграм-каналі, передають Патріо...