Суто українські предмети побуту, які використовуються і на сьогодні (фото)

Навіть прості побутові речі використовували сторіччя тому.

Творці велосипеда чи літака справді мали докласти багато зусиль, щоб втілити задум в життя. А от зараз придумати щось просте й величне складніше. Навіть прості побутові речі використовували сторіччя тому. Люди стикалися з тими ж проблемами й шукали, як покращити життя., розповідають Патріоти України. Які ж предмети побуту дійшли до нас?

Бербениця — бочка для виготовлення сиру

Гуцульська бринза з овечого молока стала брендом. Навіть у 2021 процес сири виготовляють вручну просто на полонині. При чому робить це зазвичай сам вівчар. Бербениця — величезна дерев’яна бочка, куди складають молодий сир після варіння. Цікаво, що весь посуд у виробництві сиру має бути дерев’яним, інакше молоко швидко густіє й сиру не вийде.

Поділ для перенесення дітей

Молоді батьки тепер користуються зручними переносками, спеціальними рюкзаками для малечі. Або ж слінгом — пристосуванням з тканини, щоб зручно “прив’язати дитину”. Така ж проблема — втримати дитину на руках чи поруч — була й в старовину. В Україні використовували довгу тканину як сучасний слінг.

Ткацький верстат

В деяких селах досі можна побачити великі й малі ткацькі верстати. З ниток з’являються килими, полотно для одягу, рушники. Навіть зараз речі, зроблені вручну, цінуються. Раніше ж вибору не було, й щоб отримати гарний одяг, рушники для вжитку, покривала, треба було добре попрацювати.

Жлукто — пральна машина

Без електрики, без порошків з запахом альпійського лісу та без зручної центрифуги, яка сушить одяг. Прототипом пральної машини було жлукто — видовбана зі стовбура дерева величезна посудина. Одяг золили: заливали в бочці гарячою водою, клали нагрітий камінь, додавали попіл замість порошку. Потім несли полоскати на річку.

Топірці

І просто пастухи, і опришки, як знаменитий Олекса Довбуш — усі носили з собою топірець. Зазвичай це не була просто сокира, хоча загострений кінець міг заподіяти шкоду. Використовували топірець як палицю, щоб опиратися на неї при переходах через гори та річки вбрід. Такі палиці пастухи використовують і зараз. А для туристів з’явилися різні види трекінгових палиць, які теж поєднують різні функції: зручно у ходьбі між каменів, вбудований компас, як основа, щоб поставити намет.

Куманець

Глиняний глечик у формі кола. Зберігали в ньому різні напої, які завдяки формі та матеріалу довго зберігали стійку температуру напою. Кажуть, що й напій набуває цікавого присмаку в глиняному посуді. Перевірити це можна на практиці, бо куманці досі виготовляють гончарі по всій Україні.

Макогін і макітра

Макогін і макітру використовували, щоб розім’яти будь-що. Перетирали мак для куті, зернята, горіхи чи навіть корм для тварин. Зараз більше використовують ступки з кераміки чи каменю, бо дерево вбирає запахи.

Іноді можна знайти цікаві речі десь на горищі, в старовинній хатині, музеї. Ставайте дослідниками своєї культури, й зрозумієте, скільки всього геніального вже придумали наші предки. Графини, знаряддя праці, побутові прилади — може, всьому є старовинний відповідник?

Джерело: Всвіті
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ключові сигнали від Заходу для України після виборів у Росії, - політолог

понеділок, 18 березень 2024, 23:30

"Сьогодні важливий день, у ньому можуть бути сигнали того, як буде розгортатися ситуація навколо війни. Бо сьогодні світ має відреагувати на путінський фарс під назвою вибори", - пише політолог Віктор Андрусів у своєму Телеграм-каналі, передають Патріо...