"Ситуація із "ПриватБанком" може привести до такого курсу гривні, який буде здатен змагатися з рейтингом Зеленського", - фінансист Фурса

Головною подією всередині країни, звичайно ж, стало рішення суду про незаконну націоналізацію ПриватБанку. Найцікавіше, що рік тому, цей же суд, але за позовом іншої людини, визнав, що націоналізація була законною.

Сергій Фурса. Фото: Антикор.

"В першу чергу про зовнішні ринки, хоча події там настільки нудні в порівнянні з українськими справами, що іноді важко змусити себе стежити за ними. Тим більше поточного короткого пасхального тижня, адже спекулянти й інвестори теж люди, вони теж батьки і дідусі (мами і бабусі), а значить, і на біржах стає тихіше під час шкільних канікул. Вихідна п'ятниця в усьому західному світі, вихідний понеділок у Лондоні й ось уже майже різдвяна тиша", - пише фінансист Сергій Фурса у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"І головною новиною залишається старт останнього сезону Гри престолів, а найцікавіше стежити за динамікою акцій футбольних команд, які падають і злітають в залежності від подій на полі. Чудовий приклад – акції Туринського Ювентуса, які втратили 25% вартості після того, як Роналдо і Ко розпрощалися з Лігою Чемпіонів. Щоправда, вони можуть собі це дозволити після того, як виросли їхні акції від приходу Роналдо, ще до того моменту, як він почав доводити, що навіть у його віці можна забивати і забивати.

Американські індекси залишаються майже без змін, коливаючись біля локальних максимумів і маленькими кроками підтягуючись до максимумів історичних. Індекс S&P 500 завершив цей короткий тиждень на позначці в 2905 пунктів. І залишається загальному позитиві, який не в змозі зіпсувати навіть фотографії з Парижа. Підтримують позитив китайці, де економічна ситуація поліпшується (це означає прискорення економічного зростання), в основному завдяки заряду грошей від держави. Втім, як завжди. Зростання ВВП Китаю за перший квартал склало 6,4%, що трохи вище, ніж очікувалося. І тут радше завдання для футурологів, ніж для економістів, передбачити, коли можливості китайської держави забезпечувати зростання своєї економіки (а заразом і економік усіх країн сусідів) буде вичерпано. Зрештою, вже більше 20 років усі чекають кризи в Китаї, а віз і нині там.

Український сегмент перебував в абсолютній тиші та спокої останнього тижня, хіба що котирування єврооблігацій ПриватБанку виставлялися вгору, не знаходячи продавців. Великодні канікули тут як ніколи помітні та як ніколи доречні. Особливо в п'ятницю і в понеділок, дозволяючи згладити результат виборів, який, втім, вже нікого не здивує. Але добре те, що здивування інвесторів від команди Зеленського, яку нарешті було опубліковано, не виплеснеться на ринки. Адже інвестори не знайдуть там одного зі своїх фаворитіа, Айвараса Абромавичуса, який таємничо зник з поля зору, і побачать, що другий фаворит, Данилюк, відправлений на заслання на іноземні справи. Але реакцію на це ми побачимо вже у вівторок. Поки ж котирування українських суверенів заспокоїлися на відмітках 7,0% -8,5%.

Головною подією всередині країни, звичайно ж, стало рішення суду про незаконну націоналізацію ПриватБанку. Найцікавіше, що рік тому, цей же суд, але за позовом іншої людини, визнав, що націоналізація була законною. Втім, цей суд вже так багато всього визнавав і застосовував, що нічого не дивує. Важливіше інше – наслідки. Поточне рішення не призведе до наслідків, якщо не брати до уваги сигналу інвесторам, не дуже хорошого сигналу, і цілої низки стейтментів від американського посольства, ЄС і ЄБРР та інших пристойних людей. Важливіше, що буде далі. Адже якщо це рішення набере чинності після апеляції, то це буде дуже дорого коштувати українському бюджету, фактично відправить ПриватБанк на ліквідацію і зруйнує співпрацю з МВФ і нашими західними друзями. А це вже призведе до такого курсу гривні, який може змагатися з рейтингом Зеленського.

Яким буде продовження, сказати складно. Тому що йти до кінця може бути невигідно навіть Коломойському, нехай його жадібність і не знає меж. Але руйнувати економіку за свого президента досить нерозумно і цілком можливо ми маємо справу з підвищенням ставок перед фінальним торгом, кінцева мета якого – просто піти безкарно з історії з виведенням грошей з ПриватБанку, розморозити свої активи і продовжити вести бізнес наче нічого не сталося. Так чи інакше, ставки зроблено і ризики вже зрозумілі. Що не може радувати тих, у кого є гривневі активи. Хоча при цьому, не зважаючи на всі очевидні ризики, нелякані нерезиденти продовжують купувати середньострокові гривневі ОВДП.

От і на останньому аукціоні, до речі знову дуже вдалому, було таких паперів на суму близько 3 млрд грн. І загалом тепер у нерезидентів вже накопичилося державних облігацій на суму близько $ 1 млрд. Що, до речі, створює хороший захист від дурня. Адже в тому випадку, якщо влада буде робити щось, що очевидно буде вести до руйнування співпраці з МВФ (наприклад, аудит Нацбанку), то всі ці нерезиденти побіжать на вихід, обваливши при цьому столи, стільці і курс гривні. Приклад Ердогана ще свіжий. Поки ж біжать українські фізики, яких налякала історія з ПриватБанком, що негайно позначилося на курсі готівкового ринку, підтягуючи за собою міжбанк. Поки що незначно і гривня досі в районі 27,0, але вміння розганяти паніку в Україні на валютному ринку завжди дивувало".

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ATACMS полетять по Кримському мосту - Тарас Березовець

субота, 27 квітень 2024, 0:30

"Щойно президент США Джо Байден встиг поставити підпис під документом про виділення Україні рекордної за обсягом допомоги - а виявилося, що фахівці з Пентагону вже розгорнули логістику, підготували і розподілили допомогу по складах у Німеччині й Польщі...

Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України - Марина Данилюк-Ярмолаєва

субота, 27 квітень 2024, 0:15

"Міністр МЗС Дмитро Кулеба визнав, що в України немає плану Б на випадок перемоги Дональда Трампа на виборах президента США. Це досить недалекоглядно, з огляду на те, що колишній президент має упереджені погляди на Україну. А більш ніж половина республ...