Таємниця фінської резиденції Санта Клауса: Під казковим приміщенням ховається ядерне бомбосховище на 3600 людей (відео)

Під будинком Санти ось уже 20 років як є бомбосховище.

Перед вступом Фінляндії до НАТО за полярним колом перевіряють справність укриття на випадок можливого бомбардування з боку Росії. Виявляється - помешкання улюбленого дитячого героя може сховати у себе не одну тисячу людей, йдеться в ТСН, передають Патріоти України.
До різдвяної резиденції Санта Клауса у Рованіємі щороку приїздять близько 10 тисяч людей. Тепер після російського вторгнення в Україну і майбутнього вступу Фінляндії в НАТО, тут згадали про її подвійне призначення. Під будинком Санти ось уже 20 років як є бомбосховище.
Печерні підземні коридори частково захаращені листами від дітлахів, штучними ялинками, фігурками оленів та іншим різдвяним реманентом. Укриття будувалося іще наприкінці 90-х і було в плані побудови резиденції Санти. Із 1940 року після нападів Росії це обов'язкова умова для усіх будинків у країні. Фіни добре засвоїли

«Резиденцію будували в 1997 та 1998 роках. Із самого початку вона призначалася і як укриття і як тематичний парк. Тому тут вжили всіх необхідних заходів», - розповідає власниця санта-парку Катя Ікахеймо-Ланкінен.

Приміщення розраховане на кілька тисяч людей і здатне витримати не лише бомбардування ракетами, а й хімічний і навіть ядерний удари.

«План полягає в тому, що близько трьох тисяч шестисот людей можуть увійти сюди, і якщо буде потрібно, ми можемо залишатися тут, скільки цього потребує ситуація», - зазначає спеціаліст з безпеки Рованіемі Тaпio Хіетаганас.

Тут є все для автономного життя на випадок війни у перші тижні. Окрема свердловина забезпечує водою, освітлення та опалення під'єднані, є й навіть обладнання для розкопування у разі завалу. Нині ж перевіряють, аби було достатньо спальників, аптечок, та їжі. А ще іграшок, яких у Санти вдосталь. Вони можуть знадобитися для дітлахів, які тут укриватимуться. «Коли ми думаємо про те, чи прийдуть сюди сім’ї, і чи будемо ми тут тривалий період часу, ми повинні подумати і про комфорт дітей», - додає Хіетаганас.

Про укриття під резиденцією Санти мешканці Рованіємі знали давно. Зараз кажуть, готові спускатися туди у будь-яку мить разом із Сантою, ельфами та оленями. «Що ж, якби мені довелося зараз піти до укриття у резиденцію Санти, я міг би піти туди з упевненістю, що там є все для задоволення основних потреб, і навіть у такій скрутній ситуації моя сім’я була б у порядку»,- зазначає місцевий вчитель Ларі.

Але фіни покладають надію не лише на укриття. Після російських звірств в Україні, вони серйозніше ставляться і до військової частини захисту.

«Нам потрібно мати велику і сучасну армію через Росію, скажімо прямо і чітко, саме через Росію», - кажуть місцеві.

«Ми тут трохи віддалені від усіх, навколо багато лісу. Якщо потрібно, можна рухатися у різні сторони, ну і звісно військова база поруч. Вони нам періодично нагадують про себе. Солдати їздять містом, над нами пролітають літаки. Зараз це вже не викликає страху, ми звикли і навпаки відчуття безпеки посилилось», - додає місцева мешканка Лаура.

Із Росією фіни мають близько 1300 км спільного кордону. У разі повторення українського сценарію хочуть бути готові давати відсіч ворогу.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Ой, мама, я домой хочу!": Росію накрив руйнівний ураган з градом (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 21:01

Після масштабних повеней до Росії прийшли урагани - негода розгулялася в Татарстані, є руйнування. Про це повідомляє низка інформ-ресурсів, передають Патріоти України. "Ураган у Татарстані, зараз він рухається на Казань. Влада закликає мешканців сидіти...

"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": Офіцер ЗСУ - про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 20:00

Офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Сергій Цехоцький зазначив, що наразі противник не використовує техніку, намагаючись просуватися малими групами, передають Патріоти України. "Наша бригада виконує завдання на ділянці Красного...