Тікати в Москву довелося лише з однією кішкою: Розслідувачі "зашпилили" шпигунку ГРУ, яка втиралася в довіру офіцерів НАТО та європейських політиків

Росіянка з ГРУ Ольга Колобова роками шпигувала, видаючи себе за світську левицю, дизайнерку і власницю магазину ювелірних прикрас у Неаполі (Італія) і втираючись у довіру офіцерів НАТО й інших впливових осіб. Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider, Bellingcat, Der Spiegel и La Repubblica, передають Патріоти України.

Жінка вдавала себе за бізнесвумен із Перу, мала підробний паспорт, під чужим іменем Марія Адела Куфельдт Рівера жила в різних країнах Європи і була відома як світська левиця і дизайнерка власної лінії ювелірних прикрас.

'Російська Мата Харі' розповідала легенду, що народилася в перуанському Кальяо від німця та перуанки, батько їх покинув, а мати 1980-го поїхала до СРСР для участі в Олімпіаді. Проте матері терміново наказали повернутися до Перу – вона залишила доньку під опікою радянській родині й не повернулася.

Перша спроба її впровадження за кордоном була у 2005 році, пишуть розслідувачі. Тоді вона представилася як Марія Адела Куфельдт Рівера та намагалася отримати паспорт Перу. Але спроба провалилася через підроблені документи. У Перу порушили проти неї кримінальну справу, а агентка в результаті отримала перший російський паспорт з ім'ям Марі Адела у 2006 році.

Коли шпигунка потрапила до Європи – встановити не вдалося. Але 2009-2011 роки вона провела в Римі й на Мальті, часто їздила до Парижа і Лондона. Вона розповідала, що вивчає гемологію в Європі, спілкувалася з редакторкою журналу Cosmopolitan Марсель д`Аржи Сміт, просила її познайомити з лордами чи британськими політиками, але далі розмов справа не зайшла. Після переїзду до Парижу вона відкрила ювелірну торгову марку Serein – з цього моменту компанія стала бізнес-прикриття шпигунки.

У 2013 році жінка зареєструвала в Італії компанію Serein SRL і відкрила в Неаполі ювелірну крамницю. Саме в цьому місті розпочався пік кар’єри Колобової як шпигунки.

Вона мала прямий особистий доступ до багатьох офіцерів НАТО та ВМС США в Неаполі, приходила додому до деяких з них, відвідувала багато заходів, організованих НАТО чи збройними силами США, у тому числі щорічні бали НАТО і Корпусу морської піхоти США.

Розслідувачі зазначають, що єдине, що поки неясно, чи мала вона колись фізичний доступ до бази НАТО. Після публікації The Insider і Bellingcat розслідування про "Петрова" і "Боширова" зі згадуванням ГРУшної серії паспортів так звана "Марія Адела" востаннє прилетіла до Москви, взявши з собою тільки кішку.

Через два місяці вдавана "Марія Адела" опублікувала останній пост у Facebook, в якому написала, що страждала від раку і що її волосся знову відросло "після хіміотерапії".

У розслідуванні зазначають, що поки вигадана "Адела" помирала від раку, справжня Ольга Колобова непогано освоювалася у Москві – купила Audi останньої моделі та вселилася в отриману від держави елітну квартиру.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:15

Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої механізованої бригади Юрій Федоренко заявив, що у Часовому Яру противника немає, місто повністю контролюється Силами оборони України, передають Патріоти України. "Бойо...

Окупанти хотіли вкрасти українську міну, але щось пішло не так (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:44

Українські захисники з тактичної групи «Адам» влаштували пастку для надмірно цікавих російських загарбників. Відповідним відео поділився у себе у Telegram-каналі журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України. Скориставшись непереборною тягою окупа...