Тоді були смачніші: Вченим вдалось виростити фінікові пальми з зернят доби фараонів і скуштувати плоди

Біологам вдалось провести радіовуглецевий аналіз насіння, завдяки чому виявили, що вік деяких з експонатів становить понад дві тис. років.

Ізраїльські вчені змогли виростити шість фінікових пальм з насіння, що було знайдено під час археологічних розкопок в Юдейській пустелі. Аналіз показав, що це насіння існувало за часів Ісуса Христа, тому рослинам дали імена біблійних персонажів, передають Патріоти України з посиланням на Science Advances.

Біологам вдалось провести радіовуглецевий аналіз насіння, завдяки чому виявили, що вік деяких з експонатів становить понад дві тис. років. “Із сотень стародавніх насінь фінікової пальми та інших ботанічних матеріалів, витягнутих з археологічних розкопок, проведених в Юдейській пустелі між 1963 і 1991 роками, 32 добре збережених насіння фінікової пальми... були посаджені в карантинному місці в Кіббуц Кетуру”, — написали вчені у журналі. — “З них шість древніх насінь проросли і було вирішено далі ідентифікувати їх наступними прізвиськами: Адам, Іона, Уріель, Боаз, Юдіф, Ханна”.

Зазначається, що генетичний аналіз рослин дозволив пролити світло на те, як була організована селекція на території регіону Юдеї. “Фінікова пальма (Phoenix dactylifera), дикоростучий вид сімейства Arecaceae (раніше Palmae), має історичне поширення, що тягнеться від Мавританії на заході до долини річки Інд на сході. Одна з основних фруктових культур в спекотних і посушливих регіонах Північної Африки та Близького Сходу і одна з найбільш ранніх одомашнених деревних культур, згідно з археоботанічними даними, найбільш ранні дати експлуатації та споживання цієї рослини відносяться до аравійського неоліту, приблизно за 7000 років до теперішнього часу”, — довідково повідомили вчені.

Додається, що ця пальма була описана класичними письменниками, зокрема, Феофрастом, Геродотом, Галеном, Страбоном, Плінієм Старшим і Іосифом. Плоди цієї пальми згадуються, зокрема, в Корані та Біблії.

Схожий експеримент біологи вже проводили. У 2008 році з 1900-річного насіння зросла посаджена раніше фінікова пальма. Тоді вік насіння, що потрапило у вибірку, становив понад дві тисячі років. Так, фінікові пальми, що зійшли під час попереднього експерименту — Мафусаїл, Анна та Адам датуються IV-I століттями до н. е., пальми Юдіф та Боаз — трохи молодші (сер. I ст. до н. е. — сер. I ст. н. е.). Уріель і Іона — наймолодші рослини в даній вибірці (I-II ст. н. е.).

Додається, що вчені виявили ряд відмінностей між сучасними фініковими пальмами та їх древніми родичами.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Точаться запеклі бої: Окупанти можуть взяти Часів Яр у лещата, на фронті серйозні загрози, - експерти

понеділок, 29 квітень 2024, 5:58

Аналітики Інституту вивчення війни повідомили, що російські сили продовжують наступальні операції в районі Часового Яру Донецької області. Ворог може спробувати обійти місто й створити умови для оперативного оточення, передають Патріоти України. У ново...

Підривають ППО: ЗСУ готують “подарунок” на інавгурацію Путіна, - Снєгирьов

понеділок, 29 квітень 2024, 4:15

Краснодарський край Росії у ніч проти 27 квітня атакували безпілотники. Попередньо, удари було завдано по НПЗ "Словʼянськ-ЕКО", бітумному заводу, Ільському НПЗ і низці інших об'єктів. Після атаки на деяких об'єктах виникла пожежа. Також повідомляється ...