Троє екснардепів перетнули кордон як волонтери і не повернулися, - журналістське розслідування

Із початку повномасштабного вторгнення Росії троє колишніх народних депутатів Верховної Ради перетнули кордон по системі «Шлях» під виглядом волонтерів, які їдуть за гуманітарною допомогою, а потім не повернулися в Україну. Про це йдеться у розслідуванні NGL.media, передають Патріоти України.

Зазначається, що 6 липня 2022 року пункт пропуску «Угринів» на українсько-польському кордоні перетнув Mercedes-Benz GLE 350D з номерними знаками КІ0001РІ. Така комбінація цифр є «фамільними номерами» родини Кацуб.

Тоді в автівці був регіонал Сергій Кацуба. На батьківщину він так і не повернувся. Виїхати 44-річному експарламентарю вдалося завдяки тому, що двома тижнями раніше Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури внесло його персональні дані до системи «Шлях» як водія-перевізника гуманітарних вантажів.

Згідно з відповіддю Мінінфраструктури на запит NGL.media, надати дозвіл на виїзд Кацуби клопотав не благодійний фонд чи громадська організація, як це зазвичай буває, а приватна комерційна компанія – київське ТОВ «Мікс Тревел Групп ЛТД».

За даними YouControl, основним видом діяльності цієї компанії є надання інформаційних послуг. У липні 2023 року директора «Мікс Тревел» Сергія Бойка засудили до п'яти років умовно за участь у схемі незаконного виїзду ухилянтів за кордон.

Ще один колишній депутат парламенту, який також утік з України, – це 53-річний Олександр Третьяков, який VIII скликанні Ради був від «Блоку Петра Порошенка». Ще у березні-квітні минулого року Третьяков звітувався, що завозить з-за кордону автомобілі для ЗСУ, передає захисникам бронежилети, шоломи та рації. Але уже за кілька тижнів його публікації змінилися на репости новин і привітання зі святами.

З цих дописів важко було зрозуміти, чим займається колишній депутат і де перебуває, аж доки восени журналіст «Української правди» Михайло Ткач не опублікував фото Третьякова з Парижа.

За даними джерела NGL.media у Держприкордонслужбі, Олександр Третьяков покинув Україну 19 квітня 2022 року. У відповідь на запит Укртрансбезпека повідомила, що до системи «Шлях» його внесла Львівська обласна військова адміністрація.

Як виявилось, посприяти Третьякову в перетині кордону ЛОВА попросила «Народна самооборона Львівщини» – досить відома громадська організація, яка допомагає військовим ще з 2014 року. За словами голови організації Артема Хмиза, Олександр Третьяков сам звернувся до них і попросив допомогти йому привезти вантаж для ЗСУ.

Після вторгнення росіян нібито подався у волонтери й ще один колишній парламентар-регіонал Олександр Зац. У червні 2022 року Херсонська ОВА двічі вносила його до системи «Шлях» як волонтера, хоча повторний дозвіл йому і не знадобився – 27 червня Зац виїхав з країни через пункт пропуску «Лужанка» на кордоні з Угорщиною і більше не повертався.

Допомогла виїхати 47-річному Зацу громадська організація «Українська націонал-патріотична молодь» зі Львова. Саме ця організація двічі надсилала Херсонській ОВА звернення з проханням надати йому дозвіл на перетин кордону.

У телефонних розмовах з NGL.media її голова Петро Рапіта згадав про співпрацю з Зацом лише з другої спроби. За його словами, той справді виїхав від них, але нібито повертався й привозив якісь тактичні речі для військових.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...