Три роки неволі: З лівійського полону повернули українських моряків (фото)

у квітні 2017 року військово-морські сили Лівії із застосуванням зброї захопили два судна, одне з них – танкер “Рута” – було під українським прапором. Лівійська влада заарештувала екіпаж “Рути”, 14 українців...

У Міжнародному аеропорту “Бориспіль” приземлився спеціальний рейс з 14 громадянами України – членами екіпажу танкера “Рута”, які повернулися додому після понад трьох років ув’язнення в Лівії. Про це повідомляє бригада транспортної авіації України, передають Патріоти України.

Зустрічати моряків – жителів південних областей України, приїхали родичі, які протягом трьох років чекали повернення рідних і вірили в їх невинуватість.

“Вітаю екіпаж танкера «Рута» на батьківщині. Хлопці, ви пройшли нелегке випробування. Спільними зусиллями ми зробили так, що воно вже позаду. Радий за кожного з вас і за ваші родини!”, – написав Володимир Зеленський.

Спеціальний евакуаційний рейс з Лівії в Україну було здійснено військово-транспортним літаком Ан-24 15-ї бригади транспортної авіації.

Літак Ан-24 15-ї бригади транспортної авіації зі звільненими громадянами

Полон

Нагадаємо, у квітні 2017 року військово-морські сили Лівії із застосуванням зброї захопили два судна, одне з них – танкер “Рута” – було під українським прапором. Лівійська влада заарештувала екіпаж “Рути”, 14 українців, за звинуваченням у незаконному перевезенні нафти.

Танкер належить державі Україна і знаходиться на балансі Одеського порту. З 2005 року судно передали в оренду компанії-фрахтувальнику «Manchester Shipping S.A».

Згідно з міжнародними морськими конвенціями, члени екіпажу відповідають лише за доставку вантажів і не несуть відповідальності за ліцензії та дозвіл на транспортування вантажів. За це відповідає власник вантажу.

Усі вказівки від судновласника “Рути” надходили на комп’ютер капітана електронною поштою. Після арешту 27 квітня 2017 року комп’ютер було вилучено лівійцями, і можливості довести свою невинуватість екіпажу не дали.

Спочатку моряків утримували в одній із в’язниць Тріполі, потім їх перевели до Таджура.

Звільнені громадяни України
Слідство закінчилося через 8 місяців після арешту. У них не було ні суду, ні вироку, тільки інкриміновані статті. Усі 14 осіб екіпажу перебували в тісній камері, спати доводилося по черзі. Умови утримання і постійний психологічний пресинг вплинули на здоров’я моряків. Двоє захворіли на гепатит.

У ще кількох загострилися хронічні хвороби.

Танкер "Рута"

29 квітня Апеляційний суд міста Тріполі ухвалив рішення про зміну запобіжного заходу для членів екіпажу танкера «Рута». Кілька днів тому, після сплати застави, вони були перевезені до міста Місурата.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"У відповідь на теракт у Москві РФ знищила штаб-квартиру СБУ": Пропагандисти Кремля запустили нову серію фейків у західних ЗМІ

четвер, 28 березень 2024, 13:15

Центр протидії дезінформації опублікував добірку фейків і маніпуляцій, які іноземні ЗМІ продукували 28 березня. За версією ЦПД при РНБО України, 28 березня іноземні ЗМІ запустили два фейки та одну маніпуляцію, передають Патріоти України. Фейк: "У відпо...

"Вона поки приховує, що в офіційному шлюбі": Даша Астаф'єва вийшла заміж за багатія, який на 10 років молодший, - блогер

четвер, 28 березень 2024, 13:06

Оглядач українського шоу-бізнесу Богдан Беспалов "злив" інсайдерську інформацію про модель, співачку і волонтерку Дашу Астаф'єву. Він із посиланням на свої джерела заявив, що артистка за час повномасштабної війни вийшла заміж за молодого багатія. Однак...