"Це може бути нестандартна ситуація": Чалий розповів, чи можливе часткове членство в НАТО

Часткове членство в НАТО неможливе від слова "взагалі". В НАТО не приймають частково країни. Про це заявив Валерій Чалий, досвідчений дипломат та посол України в США у 2015-2019 роках, в інтерв'ю на Youtube-каналі LIGA.net, передають Патріоти України.

"Тобто, це може бути нестандартна ситуація, коли на якийсь період країна не контролює усю територію. Тоді вони думають, чи розповсюджувати оборону спільно, 5 статтю чи спільні заходи не на всю територію. Але країну неможна частково прийняти… Я не уявляю, що хтось в НАТО на це піде", – зазначив дипломат.

За словами Чалого, це в самому записі в НАТО було б порушенням статуту ООН, це неможливо.

Водночас дипломат на прикладі Кіпру розповів, які є можливі варіанти.

"Що можна застосувати? Сам принцип мислення, що Україну можна під час війни запросити і прийняти в НАТО, коли Україна ще не має повного контролю над всіма територіями. Цей принцип сам по собі новий. Він використовувався у Європейському Союзі, наприклад, коли Кіпр приєднувався до Європейського Союзу. Там є дві частини: турецька і грецька. Вони приєднувались і цей конфлікт, незавершений навіть формально, заважав приєднатися. Що вирішили? Знайшли такий компроміс. Що всі правила Європейського Союзу не будуть поширюватися на всю територію Кіпру, а тільки на територію, яку контролює в Афінах уряд, на грецьку частину. І так воно працювало. Тобто, прецеденти є", – підсумував Чалий.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Роман "С*ки і рука гімназиста": Блогер Чепинога дотепно розповів, як Кокотюха писав радіодиктант за текстом Забужко

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 21:57

Сьогодні, 25 жовтня, об 11:00 всі охочі змогли написати Радіодиктант національної єдності, який цьогоріч склала письменниця Оксана Забужко, нагадують Патріоти України. З цього приводу блогер Віталій Чепинога придумав анекдот про те, як писатиме диктант...

Довелося брати кредит: У співачки-зрадниці Повалій виникли проблеми з грошима

п’ятниця, 25 жовтень 2024, 21:45

В минулому відома українська співачка, а зараз зрадниця, яка підтримала війну в Україні та переїхала в РФ, Таїсія Повалій постала перед фінансовими труднощами в країні-агресорці. Виявилося, що артистці навіть довелося взяти кредит задля великої покупки...