Це може здивувати! Учені з’ясували, як депресія впливає на смакові вподобання

Дослідники з Університетської клініки Бонна, Боннського університету та Університетської клініки Тюбінгена з’ясували, що, незважаючи на знижений апетит, пацієнти з депресією частіше обирають вуглеводну їжу. Ці дані були опубліковані в журналі Psychological Medicine, передають Патріоти України.

Прояви депресії у різних людей різні: одні втрачають здатність виходити з дому, інші продовжують повсякденне життя з певними обмеженнями. Відмінності спостерігаються і в апетиті. Пацієнти з важкою формою депресії нерідко стикаються з його зниженням, тоді як у інших у період загострення зростає тяга до їжі, особливо до солодкого. Це, своєю чергою, може призводити до змін ваги. «Хоча багато пацієнтів повідомляють про такі зміни, вплив депресії на харчові вподобання залишається маловивченим. А між тим, ця інформація могла б допомогти в розробці нових терапевтичних стратегій», — пояснює професор Нільс Кремер з Університетської клініки Тюбінгена.

Як депресія впливає на вибір продуктів

Дослідження виявило зв’язок депресії зі зміною вподобань у їжі, пов’язаний з макронутрієнтами — основними складовими раціону (вуглеводи, білки, жири). Виявилося, що люди з депресією рідше обирають їжу, багату на жири та білки, на відміну від здорових учасників експерименту. Натомість вони частіше віддають перевагу вуглеводній їжі, включно з солодощами. Ба більше, висока частка вуглеводів у раціоні підвищувала привабливість продуктів, що містять жири та білки, таких як молочний шоколад. Це підтверджує, що депресія сприяє споживанню висококалорійних, часто шкідливих продуктів.

Досі вважалося, що тяга до вуглеводів зумовлена посиленням апетиту. Однак результати дослідження показують протилежне: «Насправді, пристрасть до вуглеводів пов’язана не з апетитом, а з тяжкістю депресії, особливо з проявами тривожності», — зазначає Ліллі Турн, співавтор дослідження.

Перспективи дієтотерапії

Відкриття дослідників ставить нові питання для подальших наукових досліджень. «Оскільки вуглеводи і жири по-різному впливають на систему винагороди мозку, це може стати основою для нових методів терапії», — вважає професор Кремер. У майбутньому дієтологічний підхід може допомогти виявити, як змінюються вподобання в їжі під час депресії, і оцінити, чи здатна корекція харчування чинити довгостроковий позитивний вплив на стан пацієнтів.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 4 червня. Не варто купатися у річках

середа, 4 червень 2025, 7:05

​4 червня в церковному календарі день пам’яті святого Митрофана, патріарха Царгородського, видатного духовного лідера часів імператора Костянтина Великого. Митрофан походив зі знатної родини; його батько, Дометій, був братом римського імператора Проба....

​Огляд Сумського, Лиманського, Покровського та Новопавлівського напрямків - Костянтин Машовець

вівторок, 3 червень 2025, 23:25

1. Сумський напрямок . Командування Курської групи військ противника продовжує докладати значних зусиль для розширення так званої "буферної зони" у прикордонній зоні Сумської області України. Зокрема, крім частин та підрозділів 18-ї мотострілецької ди...