Це тільки початок: Як в Україні подорожчає долар і хто втратить роботу, - ЗМІ

Економічна ситуація в усьому світі погіршується. Міжнародні агенції одна за другою погіршують свої прогнози, долар дорожчає, а частина українців на деякий час залишиться без роботи.

Про те, як буде розвиватися ситуація і як це вплине на Україну, - передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Що нас чекає

Ситуація на зараз. Згідно з даними Держстату та оцінками профільних експертів, в ресторанно-готельному бізнесі, розважальній сфері (концерти, лекції), послуги, продажах, перевезеннях, туризмі тимчасово роботи тільки офіційно втратили більше 550 тис. осіб. Поки на час карантину. І це без урахування "тіньового ринку". Продажі техніки, ремонти, сфера краси – закрилося все.

Курс коливається близько 28,2 грн/$, а офіційні підсумки по безробіттю та інфляції підводити ще рано. Але головна теза – гроші потрібні тільки живим. Якщо в Китаї від нового захворювання вмирало 2%, то в ЄС відсоток смертності в рази вище. Наприклад, в Італії за станом на 22 березня він становить 9%! Звичайно, це пов'язано в тому числі і з тим, на якій стадії виявляти наявність коронавірусу в організмі (80% переносять легку форму і можуть навіть не звертатися до лікарів). У масштабах України при такій смертності, якщо захворіють 37 млн чоловік, загинуть від 740 тис.до 3,33 млн осіб. Це занадто важкі втрати.

Що чекає українців. Відомий інвест-банкір Томаш Фіала в ефірі "Свободи слова Савіка Шустера" озвучив кілька сценаріїв розвитку ситуації. Самий позитивний прогноз, за його словами – якщо карантин триватиме до 3 місяців. Тоді курс долара досягне 30 грн/$, інфляція буде на прийнятному рівні в 5%, а ВВП скоротиться на 4%.

Негативний прогноз припускає курс в 35 грн/$ і падіння економіки майже на 9%. Що це означає для простих українців? Життя стане складніше, роботи стане менше, ціни виростуть, а робочих місць стане менше.

Якщо підсумувати всі прогнози, економіка ЄС впаде на кілька відсотків, Китай буде рости невисокими темпами, а Україна впаде в кращому випадку на 5%, розповідає фінансовий аналітик Єгор Комов. Зараз дуже популярно порівняння з 2008-м роком, але Україна пережила і більш критичну ситуацію в 2014-2015-х. "Переживемо і це", – впевнений Мазуренко.

Погана новина. Україна одна з найбідніших країн Європи. Якщо США виділили на боротьбу з коронавірусів $1,2 трлн. Весь наш державний бюджет в десятки разів менше. Кабмін виділив на боротьбу з коронавірусів 100 млн грн. Напевно, виділили б і більше, але грошей немає. Після того, як "Слуга народу" прийняла рішення на кілька місяців скасувати ряд податків (землю, нерухомість, ЄСВ для фізосіб-підприємців), місцеві бюджети зовсім втратили левової частки доходу.

Втрачає і державний бюджет. У країнах ЄС, в США держави можуть дозволити собі допомогу як тим, хто втратив роботу, так і бізнесу, який позбувся прибутку. В Україні ситуація складніша. Грошей немає і українцям доводиться йти в неоплачувану відпустку і розраховувати на те, що ситуація незабаром зміниться.

Хто втратить роботу і коли ситуація зміниться

Виробничі ланцюжки порушені вже зараз. Економіка – це мільйони винятково, які працюють в зв'язці між собою. І як тільки один з них дає збій, руйнується весь організм. Така ситуація чекає і Україну. Вже до літа, впевнені опитані аналітики, коронавірус піде на спад, а до вересня економічна ситуація буде нормалізуватися.

У гіршому випадку нормалізація відбудеться тільки до кінця 2020-го. У будь-якому випадку ситуація в Україні стабілізується не скоро. І для всіх нас прийшов час об'єднуватися для того, щоб пережити, можливо, одне з найскладніших випробувань за час сучасної України.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Скорбота має бути в душі, а не в Instagram": Пугачова вперше висловилася про теракт у "Крокус Сіті Хол"

четвер, 28 березень 2024, 19:40

Російська знаменитість Алла Пугачова через майже тиждень висловилася про теракт у "Крокус Сіті Хол". На своїй сторінці в Instagram вона опублікувала пост, у якому написала, що не буде виставляти свої емоції з цього приводу в соціальних мережах, передаю...

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...