Цей дефолт стане для Росії третім за 100 років

Попередні дефолти - коли і які були та який загрожує впасти на росію тепер.

З 27 травня 2022 року розпочався новий 30-денний відлік часу до можливого дефолту Росії. Нездатність розплатитися за боргами виникає в Росії не вперше. Проте навіть більшовики 1918 року попереджали кредиторів, що не збираються платити, інформують Патріоти України.

Тепер на тлі розв'язаної в Україні війни Кремль заперечує навіть власний дефолт. Про те, якими були найбільші "боргові проблеми" Росії за останні 100 років, згадувало агентство Reuters.

1918: відмова більшовиків

Незадовго до революції 1917 року Росія була найбільшим у світі міжнародним боржником, взявши великі кредити для фінансування індустріалізації та залізниць. Але більшовики відмовилися всіх зовнішніх боргів.

Незважаючи на те, що радянський революціонер Лев Троцький попередив західних кредиторів про це рішення, дефолт Росії вразив світ. Особливо сильно постраждала Франція, чиї банки та громадяни зазнали величезних збитків.

Інвестори не сприйняли попередження серйозно, тому що не могли повірити, що держава здатна так вчинити зі своїми боргами. Однак СРСР просто не визнавав цього обов'язку. Частково свої зобов'язання "Совєти" визнали лише до середини 1980-х.

1991: розвал СРСР

Після розпаду СРСР 1991 року Росія припинила обслуговувати частину зовнішнього боргу, що дістався їй у спадок від радянських республік. Як заявляв заступник міністра фінансів РФ (1994-97) Андрій Вавілов, наприкінці 1992 року в РФ було близько 105 млрд доларів боргу радянських часів, а її власний борг становив 2,8 млрд доларів.

За прийняття успадкованого обов'язку Паризький клуб визнав Росію країною-кредитором. У 1996 році Росія домовилася з групою країн про реструктуризацію боргу у розмірі 28 млрд доларів, тому їй було дозволено перенести основні виплати за боргами радянської епохи на наступне десятиліття.

У результаті РФ погашала борги комуністичної доби до 2017 року. Дефолту на зовнішній борг цього разу їй вдалося уникнути.

1998: рублевий дефолт

До 1997 падіння цін на нафту призвело до скорочення експортних доходів Росії. За словами Вавілова, зовнішній борг, що становив близько 50% ВВП 1995 р., зріс у 1998 р. до 77%.

Тоді Росія отримала дуже мало податкових надходжень і покладалася на покриття витрат на короткострокові казначейські векселі. Їх ставало все важче і важче пролонгувати, дедалі більше коштів стало йти підтримки рубля.

"Чим більше уряд наполягав на тому, що підтримуватиме валюту і виплачуватиме свої борги, тим більше інвесторів доходили висновку, що настав час її продавати", – написав Кріс Міллер у своїй книзі "Путиноміка: влада та гроші в Росії, що відроджується".

17 серпня 1998 року Росія здалася, девальвувавши рубль. Країна сама оголосила, що більше не може виплачувати рублевий борг, і ввела тримісячний мораторій на виплату деяких зовнішніх боргів. Російські банки, які вклали значні кошти у казначейські векселі та мали значні валютні ризики, незабаром збанкрутували.

2022: загроза зовнішнього дефолту

Навіть у важкому фінансовому становищі 1998 року Москва продовжувала виплати з єврооблігацій. Тепер ситуація кардинально інша: фактично гроші Кремль має, але через санкції він не в змозі проводити платежі за зовнішнім боргом.

Після того, як США позбавили РФ можливості платити за зовнішніми боргами у валюті, Москва змушена робити перекази у рублях. А їх не беруть кредитори. Якщо за 30 днів у Кремлі не знайдуть способу заплатити у доларах, Росії оголосять дефолт.

Щоб оминути санкції, Кремль запропонував іноземним кредиторам відкрити рахунки у російських банках. На такий крок теоретично можуть погодитись неамериканські інвестори.

А ось власники облігацій США у будь-якому разі мають оголосити про дефолт РФ. У травні минув термін дії ліцензії Міністерства фінансів США, що дозволяє їм приймати російські платежі.

Міллер упевнений, що Росія щосили боротиметься за те, щоб уникнути дефолту щодо єврооблігацій. "Чиновники центрального банку та міністерства фінансів побудували свою кар'єру на стабілізації Росії як кредитора, якому можна довіряти на міжнародних ринках", – вважає він.

Кардинально на ситуацію в РФ новий дефолт не вплине. Однак і без цього президент РФ Володимир Путін уже встиг перетворити російську економіку на пісочний замок під дощем санкцій.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...