"ТЦК (за всі не знаю, кажу про Київ) де-факто позбавили можливості проводити мобілізацію", - Олена Білозерська

"Інтернет забитий історіями про злочини «воєнкомів». Беру це слово в лапки не лише тому, що військкоматів в Україні більше немає, вони тепер називаються ТЦК та СП (територіальні центри комплектування та соціальної підтримки), а тому, що навіть «по старому» воєнком – це начальник військкомату, у званні, як правило, не нижче підполковника, який нікому особисто не вручає повістки. Це роблять рядові працівники ТЦК та СП, включно з бійцями рот охорони, створеними при ТЦК. Майже всі ці бійці – люди з дуже проблемним здоров'ям, приблизно половина – після поранень і контузій", - пише українська журналістка та військова-доброволець Олена Білозерська на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Так от. Після кількох медійних скандалів, викликаних тим, що окремі працівники ТЦК порушили закон, а ухилянти і їхні медійні поплічники старанно це роздули, ТЦК (за всі не знаю, кажу про Київ) де-факто позбавили можливості проводити мобілізацію. Наразі ситуація така: всі, хто хотіли мобілізуватися, вже давно служать. Є добровольці, які самі приходять до ТЦК з метою підписати контракт, але їх недостатньо, до ЗСУ треба значно більше.

А тих, хто служити не хоче, примусити зараз неможливо. Люди поробили собі (не виключаю, що за хабарі) різноманітні броні і довідки, поступили в 40 років на перші курси університетів, тощо. А тих, хто не має законних (навіть сумнівно законних) підстав не служити і навіть не стоїть на обліку в ТЦК, не можна зупиняти на вулицях з метою уточнення їхніх даних і можливого подальшого вручення «бойової» повістки. Бо робити це заборонили.

Коли працівники ТЦК діють «класичним», ідеально законним шляхом – наприклад, приносять повістки додому або по місцю роботи – багато людей підписують їх, а потім зникають. Це кримінальна стаття, але зловити і покарати порушників фактично неможливо, бо цим займається поліція, а вона, за словами працівників ТЦК, саботує боротьбу з ухилянтами.

Були навіть випадки, коли копи затримували ухилянта, офіційно поданого в розшук, і відпускали, а до ТЦК присилали відписку, що перевірили його і не знайшли в його діях складу злочину.

Наголошую: я теж за покарання порушників закону, в тому числі працівників мобілізаційних центрів, але це має робитися так, щоб не блокувати роботу ТЦК.

Практично всі російські полонені на каналі у Золкіна кажуть те саме: «А що я міг зробити? Прибула повістка. А сховатися не міг, бо це тюрма». А деякі наші ухилянти навіть тюрми не дуже бояться, бо знають, що війна закінчиться і їх амністують. Ось чому нашим ворогам не бракуватиме солдатів, а от нам...

Знаю, що скоро владі доведеться начхати на свої рейтинги і почати вживати непопулярні заходи. Це означає, що більшість ухилянтів будуть упіймані і опиняться у війську. У них не буде права обирати, де і з ким служити. Тому знову наполегливо раджу здоровим чоловікам призовного віку не чекати масових облав, а мобілізуватися чи підписати контракт добровільно, обравши перед тим нормальний підрозділ і взявши звідти відношення. Відношення – це письмова згода командира підрозділу взяти такого-то у даний підрозділ на таку-то посаду.

Ще один лайфхак тим, хто не рветься служити, але й тікати від повістки не буде. Заздалегідь обзаведіться знайомими, які служать у нормальних підрозділах і домовтеся через них з їхніми командирами про відношення в разі потреби. І коли вам вручать повістку, не бикуйте. Розмовляючи ввічливо і переконливо, домовляйтесь у ТЦК про кількаденну відстрочку на отримання відношення з такої-то частини. І бігом дзвоніть друзям в цю частину. Шансів, що цей останній варіант спрацює – десь 50%, не більше. Але це краще, ніж завідомо піти служити бозна де, з ким і під началом кого".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...