"Туреччина раптово зупинила транзит до РФ підсанкційних вантажів. Це пов'язують з нещодавнім візитом до Туреччини держсекретаря США", - Голобуцький

"Туреччина раптово зупинила транзит до РФ підсанкційних вантажів - ясно що без жодних офіційних повідомлень і пояснень (це було би визнанням, що Туреччина вже рік таки транзитує вільно товари до РФ і є злісним порушником санкцій), суто на практиці з неофіційними поясненнями отримувачам", - пише політтехнолог Олексій Голобуцький на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:

"Серед іншого, це пов'язують з нещодавнім візитом до Туреччини держсекретаря США Блінкена (тиск США посилився і на ОАЕ - центр постачання до РФ підсанкційної електроніки). Митна система Туреччини блокує оформлення і транзиту, і експорту до РФ. Російський бізнес терміново шукає інші маршрути для «паралельного імпорту» (чит. «контрабанди»).

==
«Спусковим гачком» міг стати нещодавній скандал з вільним пропуском в ніч на неділю Туреччиною через Босфор офіційно підсанкційного судна «Спарта IV» з вантажем ракет С300 (осадка 6,2м, визначена спостерігачами Британського королівського флоту, означає дуже важкий вантаж) з російської бази в Тартусі (Сирія) до Новоросійська.
Крім того, варто не забувати про масштаби руйнувань в Туреччині через землетруси (котрі все ще іноді тривають, і не слабкі). Ердогану раптом знадобилось дуже, дуже багато грошей на відновлення (а їх і без того залучали звідки могли - чит. «з нелегального, півлегального і легального посередництва щодо Росії» - на подолання тяжкої інфляції і підготовку до виборів).
Очевидно, без зовнішніх вливань ніяк. З високою ймовірністю саме на це натиснув Блінкен, вимагаючи припинення дії якщо не всіх (він реаліст), то більшості схем допомоги Росії обходити санкції. «Ви стримуєте своє нахабство і апетити щодо обходу Кремлем наших санкцій, а ми гарантуємо вливання для відновлення Туреччини [і можливо навіть посприяють Ердогану у виборах, якщо, звісно, ними не підготована більш вигідна для США кандидатура, що навряд чи, - О.Г.]». Принаймні, це логічно.
Крім того, в інтересах США стримувати антисанкційні настрої в ЄС. Тепла зима і швидке заміщення ланцюгів постачання справді сильно пом'якшили негатив. Але недостатньо. Та й російська пропагандистська машина, щедро утримувана зокрема і грошима, отримуваними в обхід санкцій, не зупиняється. Свіжі масові вкиди, організовані прокремлівським пулом: порівняння в картинках «Подивіться, як добре живуть росіяни - і як погано живете ви в Європі, гляньте на фото полиць магазинів і на ціни!». Ясно що фотографують супермаркети в мегаполісах, а не півпорожні продмаги Нєчєрнозємья і Зауралья. Але європейці не в курсі таких деталей, тому обурення антиросійськими санкціями дійсно посилюється.
Відповідно, і з цієї точки зору США вигідно «прикрутити кран» постачань нормальних імпортних товарів до РФ - всіх, а не тільки стратегічних.
Крім США, на Туреччину цілком може тиснути і Китай: як №1 по імпорту в турецькій зовнішній торгівлі він має всі важелі впливу. Ускладнення в економіці РФ через різке зменшення контрабандного («паралельно імпортованого») потоку різко посилює залежність Кремля від Пекіну. Це стосується всіх інтересів Сі щодо Росії (територіальних, економічних, демографічних, геополітичних, військових тощо): в якісно економічно ізольованого Путіна простір для маневру зменшується до масштабів гамівної сорочки, а центр рішень плавно переміщується з Кремля до Пекіну. Оскільки хто тримає за шию і може перекрити кисень остаточно – той і приймає рішення.
Рішення про різке обмеження вантажів до Росії по факту вигідно і самому Ердогану. Він від моменту землетрусу шукає варіанти, як витиснути з Росії більше доходів. Різке обмеження «паралельного імпорту» з можливістю послатись на тиск США і КНР – прекрасний привід переглянути умови взаємодії з Кремлем в бік збільшення маржі Ердогана.
В принципі, сьогоднішню заяву міністра нацоборони Туреччини щодо продовження зернової угоди з РФ «Ми сподіваємось і очікуємо на продовження домовленості з урахуванням вкладу всіх сторін» можна прочитати і як достатньо відвертий натяк саме на перегляд частки Туреччини в оборудках. Бо «вклад турецької сторони», зважаючи на прикриття «майже прямих» оборудок щодо імпорту до РФ, явно збільшується. Отже, і частка доходу має стати більшою.
Адже навряд чи хтось повірить, що в Туреччини не лишилось взагалі ніяких можливостей транзитувати до РФ вантажі в обхід санкцій – очевидно, просто ускладняться схеми і збільшиться посередницький відсоток. А також Ердоган, очевидно, розраховує на збільшення і інших вигод та преференцій, що отримував напряму через домовленості з Путіним.
Коротше, ситуація «win-win» для всіх, крім Росії".
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Місцевим Соловйов вже порадив "не нити": Російські літаки "скинули" на Бєлгородську область понад 10 авіабомб ФАБ-500

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:12

У Бєлгородській області знову неспокійно – російські літаки "скинули" на населені пункти понад десять авіабомб ФАБ-500. Про це повідомляють у Telegram-каналі "Astra", передають Патріоти України. Так, одну з авіабомб ФАБ-500 виявили у районі села Бессон...