У Берліні були ображені: Польща не дала Німеччині затримати підозрюваного у вибуху "Північних потоків" - ЗМІ

Влада Польщі "притримала" виконання запиту німецьких правоохоронних органів на арешт українця, підозрюваного в підриві нафтопроводів "Північний потік", щоб той зміг виїхати на батьківщину. Про це повідомляє The Wall Street Journal 20 серпня, передають Патріоти України.

Це сталося після того, як влада Німеччини в червні надіслала в Польщу запит на арешт підозрюваного в підриві "Північних потоків". Хоча поліцейські сили Німеччини й Польщі тісно співпрацюють одна з одною, Варшава не виконала ордера на арешт. Спершу прокуратура послалася на помилку в німецькому запиті (у Німеччині спростували її наявність), потім повідомила, що справу спочатку розгляне служба внутрішньої безпеки ABW.

Під час зустрічі німецьких міністрів із польськими колегами 2 липня, за словами джерела, німці попросили польських колег забезпечити виконання ордера на арешт, але ті відмовилися. Один польський високопосадовець у приватній розмові сказав німецькому колезі, що будь-якого підозрюваного, котрий міг відіграти роль у руйнуванні нафтопроводів, варто було б "нагородити медаллю, а не заарештовувати".

Підозрюваний виїхав із Польщі в Україну автомобілем 6 липня, сказали джерела. Наприкінці минулого тижня польська прокуратура надіслала в Німеччину листа, повідомивши, що підозрюваний покинув країну. За словами співрозмовника, ознайомленого з питанням, у Німеччині сприйняли цей лист як "додаткову зневагу до вже завданої образи".

У Варшаві, котра давно закликала західних партнерів позбутися залежності від "Газпрому", не бачать нічого ганебного в силових діях із її подолання, ідеться в публікації. Польща й Німеччина давно перебувають у протистоянні в питанні імпорту російського газу. Коли уряд Німеччини під керівництвом тодішньої канцлерки Ангели Меркель і далі підтримував будівництво "Північного потоку – 2", США, Польща й низка інших європейських країн закликали від нього відмовитися, попереджаючи, що він лише посилить енергетичну залежність від Росії та позбавить Україну частини транзитних платежів.

Зазначають, що після цього прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск 17 серпня звернувся в соцмережі Х до "ініціаторів і покровителів" будівництва "Північних потоків": "Єдине, що вам варто сьогодні зробити, то це перепросити й замовкнути".

Ця заява Туска шокувала німецьких політиків різних партій, але вони вирішили не відповідати й не загострювати конфлікту в ситуації, коли союзники по НАТО мають демонструвати єдність у підтримці України, кажуть джерела видання. Німецький міністр сказав The Wall Street Journal, що Заходу не треба забувати про спільного ворога – нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Огляд ситуації в зоні бойових дій станом на 20 серпня 2024 року - Злий Одесит

вівторок, 20 серпень 2024, 22:45

Сьогодні 20 серпня. Триває 909 доба оборони України проти російської навали. - Небезпечно змінилася ситуація на Покровському напрямку;. - окупанти штурмують Новогродівку, бої за Покровськ та Мирноград можуть розпочатися вже у вересні; . - окупанти прор...

"Вони в принципі не бояться українських військових": Офіцер ЗСУ - про жителів Суджі

вівторок, 20 серпень 2024, 22:17

Цивільні жителі підконтрольної Україні частини Курської області, попри кремлівську пропаганду, яка демонізувала українців, не бояться солдатів ЗСУ. Про це заявив заступник командира 14-го окремого полку ЗСУ Євген Карась, який нещодавно повернувся з Суд...