"У екіпажів не було шансів вижити... Однак ризик був виправданий": Євген Дикий підтвердив знищення ворогом українських Patriot і HIMARS (відео)

Піхотинці бригади спеціального призначення Азов НГУ на позиціях в лісах під Кремінною. (Фото:t.me/azov_media)

Ветеран російсько-української війни, екскомандир роти батальйону Айдар Євген Дикий в інтерв'ю Radio NV — про досі не підтверджене офіційно знищення Росією двох пускових установок ЗРК Patriot на сході і досі не вирішену владою проблему — мобілізацію.

— Росіяни заполонили українські соцмережі одним відео того, начебто як уражаються наші пускові установки Patriot. Десь тиждень тому було начебто ураження HIMARS. Я цілком припускаю, що ці ураження були правдивими. Будь-яка техніка може втрачатися під час війни. Але як вам здається, суто психологічно, морально, чи варто пояснювати людям, що ми це втрачаємо? Чи взагалі не варто говорити про наші втрати?

— Враховуючи, що росіяни все одно викладають це відео, і воно насправді є достатньо переконливим. Чесно кажучи, я їх доволі уважно вивчав в обох випадках. На жаль.

До речі, ми офіційно і не спростовуємо, офіційно ми просто мовчимо.

Але неофіційно… Слухайте, ну так, є вражений HIMARS. І так, є вражені дві установки Patriot. І там відео не залишає сумнівів, якщо чесно. А що тут такого? На жаль, це війна. На війні завжди є втрати. І на війні не тільки ми воюємо, а ворог воює проти нас. І не буває такого, аби одній стороні все весь час удавалося, а другій стороні нічого не вдавалося. Тоді би це не була війна, це була би «спеціальна операція». А це, на жаль, дуже тяжка війна.

І не буває такої техніки, яка була б абсолютно захищеною, яку неможливо вразити. Просто не існує такого.

Чому нас не дивує, що ми вражаємо, наприклад, літаки дальньої радіорозвідки, влаштовуємо цілий літакопад російській фронтовій авіації? А чому нас дивує, що в наших Повітряних сил, зокрема в нашої протиповітряної оборони, при цьому теж можуть бути втрати?

От це і називається війна. Це абсолютно, на жаль, нормально. У війни така норма, наскільки сама війна є ненормальним явищем.

Тому, чесно кажучи, не розумію, чому ми так уже абсолютно намагаємося замовчати ці речі. Втрати як втрати. Так, дуже болючі, як будь-яка втрата.

Чесно кажучи, для мене, наприклад, на цьому відео найгіршим було навіть не те, що вражена техніка, а те, що в цьому разі ураження були такими, що в екіпажів явно не було взагалі шансів вижити, на жаль. Це, знову ж таки, війна.

Нас не дивує, коли кожного дня гинуть піхотинці в окопах, а час від часу гинуть і бійці Повітряних сил, і артилеристи, як із HIMARS.

HIMARS у нас близько 40, і за весь цей час втрачений перший. Тут швидше треба дивуватися, що це сталося тільки зараз. Ми використовуємо HIMARS із літа 2022 року, коли перші машини доїхали. І вперше один втрачений. З Patriot ситуація, звичайно, гірша, бо вони буквально всі по пальцях лічені, нам їх дуже мало дають, кожна втрата дуже болюча. Але, а яка була альтернатива?

Альтернатива була — не використовувати Patriot біля лінії фронту. А в такому разі це означало би дати російській авіації абсолютно безкарно бомбами розносити нашу лінію оборони. Ясно, що було обрано, зараз вважаю, абсолютно правильне рішення — ризикувати.

Так, це був ризик, але до того як росіянам удалося вразити цю одну колону Patriot, які їхали, скільки вони вже втратили літаків?

Війна — це не про те, що в когось зовсім не буде втрат. Це про те, чиї втрати більші. І поки що втрати росіян — що від вогню наших HIMARS, що втрати російської авіації від наших Patriot, — набагато більші, ніж те, чим нам довелося за це заплатити.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Дивовижне життя Івана Підкови. Козацький ватажок, що шаблею здобув трон господаря Молдови і був підло страчений у Львові за наказом короля, щоб врятувати Польщу від помсти султана

субота, 27 липень 2024, 18:15

Лідери козацтва пізніших часів відтіснили в пам'яті народу відчайдушного і умілого отамана, що з купкою запорожців став одним з вершителей доль Східної Європи і підняв роль українського козацтва до небувалих до того висот, перевершивши Байду Вишневецького

Жирна ціль для українських ударів: Що відомо про аеродром "Дягілєво", котрий вночі розносили в друзки БПЛА

субота, 27 липень 2024, 16:00

У Рязанській області Росії сьогодні вночі, 27 липня, гриміли вибухи. Росіяни повідомляли про роботу ППО по безпілотниках у районі НПЗ і біля військового аеродрому "Дягілєво", де розташовані бомбардувальники Ту-22М3 . Патріоти України пропонують ознайо...