"У Казахстані почались репресії. Народ заляканий", - місцева журналістка

Патріоти України пропонують ознайомитись з постом казахстанської публіцистки Айжан Хаміт про те, що наразі відбувається на її батьківщині

У Казахстані тривають репресії. Вриваються додому до активістів, видирають їх у шортах і капцях, не давши навіть одягнутися. Під шумок вирішили провести зачистки тих, хто їх так сильно нервував своєю громадянською позицією. Народ сильно заляканий, розсилають одне одному повідомлення, в якому йдеться, що від сьогодні всі ваші розмови і повідомлення будуть прослухані та прочитані, що будь-який жарт буде розцінений як спроба перевороту і вас притягнуть до відповідальності. Люди бояться взагалі щось говорити вголос.

У моїх друзів убили племінника, він взагалі поїхав туди, коли почув, що на площі є поранені. Хлопцю було 19 років. Він приїхав туди із аптечкою. Родичі поїхали до моргу, а там близько 200 людей не могли отримати тіла. Тіла вбитих видавали лише за умови, що вони їх швидко поховають, без дотримання традицій і ні з ким не спілкуватимуться на цю тему. Люди мовчки забирають трупи. За казахськими традиціями тіло померлої людини має переночувати востаннє вдома, у нас таке повір'я, щоб душа заспокоїлася. А тут уранці забрали і до обіду вже поховали. Люди змушені давити своє горе у собі.

Тіла вбитих видавали лише за умови, що вони їх швидко поховають, без дотримання традицій і ні з ким не спілкуватимуться на цю тему. Люди мовчки забирають трупи

До моєї тітки опозиційної журналістки Гульжани Єргалієвої стали надходити погрози, що за нею прийдуть. Її синові журналісту Аяну Шаріпбаєву також надіслали повістку. Пішли з важкого. Що найдивовижніше, люди, котрі зараз погрожують розправою, самі були колись в опозиції. Серед таких Айдос Сарим. Він обіцяє притягнути всіх. Хоча. У 2014 році журнал моєї тітки Адам Бол судили, закрили, позбавили ліцензії та оштрафували. Знаєте, за що? Наш журналіст взяв інтерв'ю у Айдоса Садикова, який воював на боці українського народу, де він сказав, що "війна в Україні – це справедлива війна". Нас судили за вираз "справедлива війна". Визнали це косвенним розпалюванням війни. Я досі пам'ятаю, як Айдос нас захищав у суді і давав свій експертний висновок.

Я тепер починаю розуміти, чому вони запустили групу мародерів у ситий Алмати. Я сама алматинка у третьому поколінні, я виросла серед алматинців. У жителів міста є якийсь снобізм щодо приїжджих та жителів аулів. Хоча здавалося б, ми казахи всі з аулів. Алматоси, як вони себе називають, вважають себе освіченими, культурними, а цих дикунами. Не всі, звісно. Але більшість. Хоча казахи з аулів дуже душевні та прості люди, тягнуть лямку і мовчать роками. Я розумію, чому вони не запустили мародерів на заході Казахстану. Тому що там населення все казахськомовне, там сильно розвинений родоплемінний зв'язок. Усі один одному родичі. Цим державним тітушкам одразу б надавали. У Алмати такої згуртованості немає і є сильна сегрегація. Алматоси ненавидять не алматосів і називають їх "мамбетами" (така принизлива назва простих казахів, які не говорять російською мовою, веде початок від імені пророка Мухамеда. Казахська версія імені – Махамбет, звідти мамбет).

Тепер усі ці алматоси сильно страждають, що місто зруйноване, зовсім не розуміючи, що провокаторів і мародерів запустила сама влада. А мирні мітингувальники наразі потрапили під репресії, тим кому пощастило менше, потрапили під кулі.

У всьому, що зараз відбувається, винна влада, яка руками окупантів вирішила вбити свій народ

Вчора дзвонила додому, мама плаче, а я сказала: "Знаєш мама, пишайся своїм сином. Я ним пишаюся, тому що він не боягуз і доніс до величезної кількості людей те, що відбувається в країні". Euronews навіть показав сюжет. Скрізь постять страшні фотографії розбитих та спалених будівель, але ж ніхто не хоче зрозуміти, що відбулася диверсія і злив мирного мітингу. У всьому, що зараз відбувається, винна влада, яка руками окупантів вирішила вбити свій народ. У нас так було, 1986 року вбивати казахів привезли військових із Новосибірська. А ще раніше у нас був такий хан, хан внутрішньої орди Жангір. Він виписував собі охорону з царської Росії і на придушення бунтівників кликав каральні загони царської Росії. Так боявся народу. У результаті його правління спалахнуло повстання Ісатая і Махамбета. Звичайно, час все розставить на свої місця. Жанаозеньців теж спочатку називали бандитами та мародерами, а зараз усім соромно, бо правда виходить на світ. І ця правда теж вийде на світ. Обов'язково. У грузинів є гарна приказка – королі йдуть, а час залишається.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Йде під воду єдиний завод бронемашин РФ! Наступу кінець? Бійці РФ перестріляли своїх в Бердянську

середа, 17 квітень 2024, 2:35

Військовий аналітик Дмитро Снєгирьов детально проаналізував інформацію щодо затоплення єдиного у Росії військового заводу з вироблення і модернізації бойових машин піхоти. Мова йде про «Курганмашзавода», який незабаром ризикує опинитися під водою. Воче...

Не тільки дефіцит боєприпасів: Полковник запасу назвав найбільшу проблему оборонних ліній ЗСУ на фронті

середа, 17 квітень 2024, 0:30

Головною проблемою оборонних ліній ЗСУ є не стільки дефіцит боєприпасів і зброї, як відсутність бійців. Про це сказав полковник запасу та колишній командувач аеромобільних військ України Іван Якубець в ефірі "Київ 24", передають Патріоти України. "Ми з...