"У Краматорську зійшла нова зірка донецької олігархії", - Казанський

Місцеві вибори – 2020 на Донбасі позначилися небаченими для цього регіону інтригою та гостротою.

Максим Єфімов

Про це у своєму блозі пише журналіст Денис Казанський, передають Патріоти України.

"Якщо до 2014 року місцеву владу у східних областях радше не вибирали, а призначали, то тепер колись монолітні та єдині донбаські клани зійшлися в запеклій конкурентній боротьбі. У результаті місцеві ради міст і районів набули дуже строкатого вигляду. А цьогорічні вибори міського голови в обласному центрі Донецької області Краматорську пройшли у два тури, й інтрига зберігалася до останнього.

За крісло очільника Краматорська боролися чинний міський голова Андрій Панков та самовисуванець Олександр Гончаренко, якого підтримував неофіційний господар міста, народний депутат Максим Єфімов, а також партії "Опозиційна платформа – За життя" і "Слуга народу". Схоже протистояння у Краматорську розгорталося й на попередніх місцевих виборах – у 2015 році. Щоправда, тоді Панкову протистояв особисто Єфімов, який програв. Тепер же йому вдалося в певному сенсі взяти реванш. Вибори виграв ставленик Єфімова Гончаренко. А якщо врахувати, що більшу частину депутатів у міській раді також контролює Єфімов, можна констатувати, що головне місто Донецької області фактично перейшло під його контроль.

Хто ж ця людина, яка тепер має на Донеччині настільки сильні позиції? Єфімова можна назвати новою зіркою української олігархії. Ще 10 років тому за межами Краматорська про нього мало хто чув. Але за останні п’ять років Єфімов стрімко збільшив свій вплив і свої капітали. У довоєнні часи Єфімов контролював завод "Енергомашспецсталь" – одне з найбільших підприємств Краматорська (очільником цього підприємства є новий міський голова Гончаренко). Після втечі з України Януковича та його оточення Єфімов придбав вугільні активи "Сім’ї", а також пов’язану з нею компанію "Донбасенерго" й навіть знаменитий вертолітний майданчик Януковича в Києві.

Збільшення фінансової могутності вдалося конвертувати в політичний вплив. Якщо 2015 року в Єфімова не вийшло посісти крісло міського голови Краматорська, то нині він переміг навіть не сам, а зміг забезпечити перемогу своїй людині. Сам же Єфімов на рік раніше виграв вибори в мажоритарному окрузі по Краматорську і став депутатом Верховної Ради. Отже, тепер Єфімов повністю контролює великий промисловий центр Донеччини. Причому в боротьбі за місто йому також протистояв відомий у Краматорську клан НКМЗ – власники найбільшого краматорського заводу. Донедавна цей клан вважали найвпливовішим у місті, але тепер ініціативу перехопила команда Єфімова.

У боротьбі за Краматорськ вона не гребувала старими, перевіреними методами "регіоналів". Опоненти звинувачували людей Єфімова у фальсифікаціях і підтасовках, варто сказати – не без підстав. Наприклад, бюлетені для голосування друкували на підприємстві, яке очолює кандидат у депутати міськради від партії Єфімова "Наш Краматорськ" Юрій Мельник. Для голосування в першому турі бюлетені надрукували вночі, без спостерігачів і відеофіксації. Скільки їх зробили – невідомо. Представники інших штабів подали заяву в поліцію за фактом фальсифікацій, але на результати виборів це вже навряд чи вплине.

Вигравши "битву за Краматорськ", Єфімов явно посилив свій вплив і став одним із провідних гравців регіональної донецької політики. А також замахнувся на загальнонаціональний рівень. Сьогодні в цієї нової "зірки" є всі можливості для того, щоб вирости в повноцінного олігарха. І головна інтрига тепер у тому, як саме Єфімов використає свій капітал. Чи захоче він залишатися самостійним гравцем, чи побажає приєднатися до однієї з політичних сил? Немає сумнівів, що приєднання такого великого гравця до якогось із політичних таборів здатне істотно змінити розстановку сил в області.

Як кожний великий бізнесмен, неофіційний господар Краматорська воліє розкладати яйця в різні кошики та дружити з тими, у кого влада. У Верховній Раді попереднього скликання він був депутатом від БПП, у нинішню пройшов самовисуванцем, але на рівні міста контролює відразу кілька партійних осередків. Зокрема "Слуги народу" й "Опозиційної платформи – За життя" – двох найпопулярніших на Донбасі політичних партій. Однак розклади в українській політиці змінюються досить швидко та непередбачувано. І спрогнозувати майбутні політичні процеси в регіоні поки що важко. Особливо враховуючи те, що в кулуарах уже ходять чутки про позачергові парламентські вибори навесні цього року."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...