У Києві спалахнув черговий мовний скандал

В одному із алкогольних магазинів Києва продавець відмовився обслуговувати покупців українською мовою. Він заявив, що не знає про існування закону 5670-д, а також прикрився дозволом директора спілкуватися російською.

Про цей інцидент написала на своїй сторінці у Facebook українська письменниця, борець за українську мову Лариса Ніцой, передають Патріоти України.

За її словами, конфлікт трапився у магазині торговельної мережі Beer Market. "Магазин пива Beer Market". Серпень 2019. Майже місяць, як набув чинності закон про мову 5670-д. Випадок перший:

Покупець:

– Чому ви мене обслуговуєте російською? Я не росіянин, я українець.

Продавець:

– Тому що я білорус.

– Ви приїхали в Україну мене обслуговувати, – каже покупець, – а не я вас. Обслуговуйте мене моєю мовою.

– Я нічого не порушую.

– Та ні, порушуєте. Набув чинності закон про мову.

– Не знаю такого закону, – каже продавець, посміхаючись. – Можу вам процитувати Конституцію, там написано інше.

– Вперед, цитуйте, – каже покупець. – Почнете з 10 статті чи 53?

Продавець витріщає очі. На цьому дискусія припиняється. Всі розходяться", – цитує діалог Ніцой.

Вона зазначила, що через кілька днів в цьому самому магазині ситуація повторилася з уже новими клієнтами. Продавець знову нахабно відмовив їм у спілкуванні рідною мовою:

"Молода пара:

– Чому ви нас обслуговуєте російською?

– Я білорус.

– Ви скільки років живете в Україні?

– Два.

– Ви вже давно могли вивчити мову, нічого не знаємо, обслуговуйте нас українською. Ви що, не знаєте, що у нас є закон?

– Відчепіться зі своїм законом, мені господар магазину дозволив обслуговувати клієнтів російською", – процитувала знову хамські випади продавця письменниця.

Ніцой зазначила, що навіть якщо покупці викликали б поліцію, порушнику закону нічого б не було. Оскільки під час перехідного періоду після набуття чинності законом штрафи заборонені. Крім того, вважає вона, ситуацію погіршить і ухвалений президентом України Володимиром Зеленським закон про спрощене надання громадянства росіянам.

"Оселяться вони в Україні. Вдома говоритимуть російською, це зрозуміло. На роботу ці люди ходитимуть? Якою мовою наповнюватимуть простір України? Якою мовою вони будуть обслуговувати українців? Хто кому диктуватиме правила – українці у себе в Україні диктуватимуть росіянам? Ні, навпаки. Досі нам всі диктували правила і диктуватимуть далі. А ми будемо щось лепетати у відповідь, виступати іноді по ТБ і отримувати тавро "скандалістів", і знову безправно щось комусь доводити, тицяючи пальцем у закони, що не працюють", – обурюється Ніцой.

"Готуйтеся, українці. Спочатку їх завозили вагонами і заселяли ними схід і Крим, попередньо нас виморивши. Тепер ми самі їх запрошуємо до себе. За спрощеними паспортами. Нічого не маю проти тих, хто воює на нашому боці. Як будете перевіряти всіх інших охочих росіян? Тепер Україна буде мати не просто армію російськомовних українців, яких прийшов захищати Путін, тепер на додачу до російськомовних українців ми будемо мати армію росіян з російськими та українськими паспортами. з подвійним громадянством. Як було в Осетії й Абхазії", – додала письменниця.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У окупантів все менше нових танків: ЗСУ показали, як FPV-дроном вразили черговий Т-90

вівторок, 16 квітень 2024, 11:34

З початку повномасштабної війни проти України армія Росія, за підрахунками Генштабу ЗСУ, втратила 7189 танків. За допомогою FPV-дрона ціль була уражена - танк знерухомлено, командир і навідник отримали поранення. Українські спецпризначенці знищили росі...

"Чому коаліція держав Заходу не дала впасти на Ізраїль жодній іранській ракеті, але спокійно спостерігала, як російські ракети падають на Україну два роки?" - Олещук

вівторок, 16 квітень 2024, 9:48

"Отже, що українці дізналися за підсумками атаки Ірану на Ізраїль. По-перше, авіація держав-членів НАТО (США, Велика Британія, Франція) може підійматися за тривогою для захисту повітряного простору держави, яка у НАТО не входить. У тому числі - і за ме...