"У Путіна зараз вибір тільки між довічним ув'язненням у європейській в'язниці або знищенням своїми ж колегами", - Ігор Яковенко

Часткова мобілізація, оголошена главою держави-агресора Росії Володимиром Путіним, фактично є загальною мобілізацією. Росіяни вже розкупили всі авіаквитки на міжнародні рейси – такою була їхня перша реакція на рішення диктатора. Ті, хто не зможе покинути країну, ховатимуться від військкомів, а ті, хто опиниться на фронті, помножать своїми тілами кількість втрат цієї країни у війні проти України. Путін не може зупинити цю війну за власним бажанням. Про перемогу в ній не йдеться. Коли все закінчиться, вибір у нього буде невеликий: довічне ув'язнення в іноземній в'язниці або знищення своїм оточенням. Але путінська авантюра з війною може призвести до колосальних зрушень у РФ. Зокрема, силовики можуть відмовитись від підтримки агресора. Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю висловив російський опозиційний політик та журналіст Ігор Яковенко, передають Патріоти України.

– Що ви думаєте з приводу звернення Путіна та оголошення часткової мобілізації? Як ви оцінюєте сам факт такого звернення? Чи це фактичне визнання того, що наявними силами він не може перемогти в цій війні?

– Насамперед це визнання поразки у цій його так званій спецоперації. Це визнання очевидного – що "спецоперація" провалилася, вся ця авантюра з війною проти великої європейської країни, якою є Україна, з самого початку була безумством, і закінчилася вона очевидним провалом.

Щодо мобілізації, то вона, звичайно, ніяка не часткова. Фактично йдеться про поетапну, повну мобілізацію. Усі військовозобов'язані мають бути відправлені на фронт.

Звичайно, все це супроводжується абсолютно жахливою брехнею. Я вже не говорю про сам виступ Путіна, який був призначений на позавчора (20 вересня. – Ред.). Він, звісно, не відбувся. Не зрозуміло, що і як говорити, як упаковувати цю шалену дурість. Але зрештою він щось видавив із себе, це записали, змонтували та видали населенню.

"Україна готувалася напасти і вона напала, на Росію напало НАТО". Щоправда, жодних слідів нападу ніхто не бачив.

Шойгу сказав, що Україна втратила половину армії, Росія втратила менш ніж 6 тис., проте чомусь РФ необхідно додатково отримати ще 300 тис. Де тут логіка, де тут арифметика? Але у Путіна замість логіки Шойгу.

Ця вербальна димова завіса не має жодного значення. Значення тільки одне – що росіяни відгукнулися на цю брехню та істерику кремлівського бункера тим, що миттєво зникли квитки на всі міжнародні авіарейси, передусім на рейси до країн Центральної Азії. "Ніхто не хотів помирати". Тим більше, що невідомо, за що.

Вся ця 90% підтримка "спецоперації" Путіна, про яку заявлялося, зникла миттєво. Її, власне, ніколи не було. Значна кількість росіян була готова підтримати цю війну, сидячи на дивані. Але щойно торкнулося їхнього власного життя, вся ця підтримка миттєво випарувалася. Вмирати ніхто не хоче. Абсолютно не зрозуміло, за що треба віддавати своє власне життя.

Тільки зеки в невеликій кількості, рецидивісти, серійники просто заради збереження свого життя готові зіграти в цю лотерею. І ще не зрозуміло, як вони поведуться, коли отримають зброю і доїдуть до України. У Москві наразі озвучується чудова ідея – відправляти на фронт мігрантів за російське громадянство. Але також не факт, що люди, які прибули з країн Центральної Азії, будуть готові їхати вмирати за незрозуміло що.

Це шалена спроба врятувати своє власне життя – я говорю про Путіна та його оточення – ціною тисяч, десятків тисяч і, найімовірніше, сотень тисяч життів росіян.

– Але як ця мобілізація позначиться безпосередньо на війні?

– Я не впевнений, що це збільшуватиме тривалість війни. Ймовірно, це призведе до більш кривавої фази, буде багато жертв. Тому що ті, яких насильно мобілізують і відправлять на фронт, – це абсолютно не підготовлені до війни люди, які просто збільшуватимуть кількість жертв з боку Росії.

– Якою буде реакція на таке рішення Путіна?

– Україна, зрозуміло, аж ніяк на це не відреагує. Вона продовжуватиме робити свою справу. А от реакція Заходу може бути такою, що буде зрушення у бік надання Україні більш далекобійної артилерії, далекобійніших ракет, що вкрай необхідно зараз.

– Ви сказали про те, що в Росії розкупили авіаквитки. Але ми розуміємо, що дозволити собі купити авіаквиток може меншість громадян РФ. Все-таки більшість росіян змушені залишатися вдома. Чи вдасться Путіну зібрати цих 300 тис.? Якщо так, у який термін?

– Так, ви абсолютно праві. Для більшості росіян, які зараз будуть піддані примусовій мобілізації, така функція, як виїхати, недоступна. Але ж можна "поїхати" в сусідній будинок. В умовах великого міста за умови наявності житла, що знімається, досить просто зняти кімнату в іншому кінці міста, щоб тебе не знайшли.

Звичайно, можна оголосити у всеросійський розшук, почати шукати людину за допомогою камер спостереження – теоретично це можливо. Але здійснити 300 тис. таких операцій – це досить проблематично. Тому я думаю, що просто ухилятимуться від призову. Я думаю, що зібрати таку кількість людей буде дуже проблематично.

Плюс логістика. Це досить серйозна історія. Потрібно забезпечити людей обмундируванням, озброєнням, хоч якось їх навчити. Просто взяти людей, витягти їх із бідного життя та кинути на фронт?

Теоретично таке можливе. За часів Другої світової війни так і було. Зрештою, це й призвело до тієї неймовірної кількості жертв – загиблих радянських громадян було близько 30 млн. Це майже половина всіх людей, які загинули під час цієї війни. І це певною мірою результат закидання трупами противника.

Але в сьогоднішній ситуації, коли існують набагато потужніші озброєння, потужніші знаряддя знищення, ніж під час Другої світової війни, кількість трупів – не проблема. Буде величезне перемелювання людей у разі, якщо цю некваліфіковану військову силу кидати на фронт. А підготувати немає жодних можливостей. Хто їх готуватиме? Фахівці на війні, таборів для підготовки немає.

Усе це абсолютна авантюра. Приблизно така сама, як авантюра 24 лютого. Це ще одна авантюра, яка наблизить кінець путінського режиму, бо така кількість смертей перевищить больовий поріг російського суспільства.

Даремно багато хто говорить, що терпіння росіян безмежне і що найголовніше, що й самі силові структури вже розуміють, що йдеться не про якусь далеку відповідальність за щось, а про те, що їх самих починають нищити. Та сама Росгвардія зараз перемелюється на українському фронті.

Тому я думаю, що в якийсь момент лояльність силовиків до путінського режиму почне падати. Плюс до цього протестні настрої серед росіян, особливо серед міського населення, перевищать певний поріг, після якого можуть початися серйозні зміни всередині Росії.

Тож, ця акція наближає кінець путінського режиму.

– Ви сказали, ця війна для Путіна – питання життя та смерті. І його дії свідчать про те, що він збирається йти до кінця, безперервно, поки або не загине сам, або не переможе в цій війні.

– Так, я так вважаю. Я думаю, що зупинити війну особисто сам він не може, тому що для нього війна – це тепер уже спосіб існування, спосіб виживання. Що ж до перемоги, то, гадаю, у Путіна такої опції не існує.

Питання лише одне: як він закінчить свій земний шлях. Або це буде міжнародний суд, або це буде варіант Каддафі. Це вибір між довічним ув'язненням у якійсь європейській в'язниці або знищенням своїми ж колегами.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про вороже угрупування військ "Север"... - Костянтин Машовець

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:14

На рахунок " гіпотетичного прориву противника у Харків" . Сьогодні, поговоремо про РОЗПОДІЛ тих сил й засобів УВ "Север", які - або вже є у розпорядженні його командування, або надійдуть туди протягом найближчого часу... Як відомо, війська (сили) цьог...

Російські спецпризначенці самі забезпечили зброєю вбивць своїх співгромадян: Нападники на "Крокус Сіті Хол" стріляли по публіці із новітніх автоматів, - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:15

Нападники на підмосковний "Крокус Сіті Холл" стріляли по людях із нових штатних автоматів Збройних сил РФ. Про це йдеться у матеріалі видання "Важные истории". "Автомат АК-74, з якого нападники розстрілювали людей у «Крокусі» під Москвою, експортувався...