У Росії модернізували "Ланцет". Тепер він наче "повністю невразливий для РЕБ" безпілотник. Подробиці

У Росії показали нову версію безпілотника "Ланцет", відомий як "Виріб-55", який, згідно із заявами, буде повністю захищений від впливу засобів РЕБ. Forbes розповідає, що відомо про даний безпілотник і аналізує його можливі характеристики.

Зазначається, що група компаній ZALA анонсувала Виріб-55 в повідомленні компанії в Telegram з одним зображенням, але без технічних характеристик.

"Новий безпілотник, очевидно, є квадрокоптером, але незвично, що він має аеродинаміку X-Wing, подібну до попереднього Lancet. Подібна компоновка була помічена в деяких попередніх невеликих дронах і навіть в деяких імпровізованих FPV, розгорнутих в Україні. Підйомна сила, що забезпечується крилами, повинна забезпечити більшу дальність польоту в порівнянні з іншими малими FPV", - пише Forbes, відзначаючи. що на відміну від інших малих безпілотників, Виріб-55 має дистанційний запуск для забезпечення безпеки оператора.

Крім того, однією з головних переваг безпілотника є стійкість до перешкод.

"Нові технічні рішення інженерно-конструкторської групи ZALA вигідно відрізняють "Виріб-55" від інших безпілотних боєприпасів, роблячи його абсолютно невразливим для систем радіоелектронної боротьби противника", - йдеться в російському релізі.

Експерти Forbes відзначають, що заява Zala про абсолютну невразливість переводить Виріб-55 в новий клас. При цьому щоб бути невразливим для радіоелектронної боротьби в будь-якому значимому сенсі, безпілотник повинен мінімально або взагалі не залежати від зовнішніх команд для здійснення атак.

"Можливо, ZALA спирається на одну з найбільш примітних особливостей Lancet - бортовий штучний інтелект, здатний класифікувати і відстежувати цілі, що працює на базі процесора американського виробництва", - пише Forbes.

У той же час в заяві ZALA говориться, що безпілотник "забезпечує відео у форматі Full HD в режимі реального часу до моменту знищення", що дозволяє припустити, що він буде підтримувати відеозв'язок аж до удару.

Також в анонсі Виробу-55 не згадується ройовий рух - технологія, яка дозволяє великій кількості дронів проводити скоординовані атаки без участі людини. Як відзначають експерти, при такому типі роїння невразливість до перешкод буде відсутня, оскільки будь-який зв'язок між дронами зробить рій сприйнятливим до перешкод.

Безпілотники Lancet коштують близько 30 тисяч доларів, при цьому Виріб-55, ймовірно, буде значно дорожче конкурентів. Однак експерти відзначають, що російське Міністерство оборони цілком здатне закуповувати такі безпілотники.

У Forbes відзначають, що група ZALA схильна до перебільшень - поки немає ніяких ознак масового виробництва навіть безпілотника "Ланцет-53", розрекламованого в минулому році.

"Виріб-55 може виявитися не більше ніж маркетинговою вправою. Або ж це реальний крок до створення величезної кількості захищених від перешкод FPV-камікадзе військового класу, які будуть не тільки на полі бою в Україні, але і в руках російських союзників і довірених осіб", - пише Forbes.

Безпілотники "Ланцет" - що відомо

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Міноборони Андрій Юсов розповів. що Росія почала застосовувати нові безпілотники-"Виріб-53", який нібито є новою версією "Ланцета" і може самонаводитися на ціль.

За даними експертів, тепер ці дрони спрацьовують на відстані від цілі, що дозволяє їм уникнути антидронових сіток.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Це найбільша атака по РФ! Полетіли сотні дронів. Після атаки почався колапс, - Снєгирьов

понеділок, 20 травень 2024, 9:40

Росію і тимчасово окупований Крим накрила наймасштабніша атака безпілотників. Ціллю Сил оборони України були об'єкти критичної і нафтопереробної інфраструктури, а також кораблі Чорноморського флоту РФ. Російські ЗМІ вважають, що масова атака була прове...

Змінитися, аби перемогти

понеділок, 20 травень 2024, 9:23

Війна – це мистецтво так використати сприятливі умови, щоб здобути найбільшої сили і впливу, виходячи з ситуації (Сунь Цзи). Часто доводиться чути: «Війна – це математика». . Особи, здебільшого далекі від воєнної теорії (а тим більше від практики)...