У Росії немає шансів: Коваленко дав прогноз, як буде відбуватися деокупація Криму

Процес деокупації Криму вже розпочався. Російський окупаційний контингент у Криму поступово, але впевнено стає приреченим на повну ізоляцію. Про це пише військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, передають Патріоти України.

У РФ немає шансів

За словами оглядача, відповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського на питання The Guardian щодо тимчасово окупованого півострова Крим, з одного боку, протверезила адептів культу "все пропало", а з іншого – змусила ще більше хвилюватись російських окупантів.

“Крим буде повернуто до складу України. Але як це можливо? Це вже відбувається, якщо ви не помітили. Ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну, коли мене запитували, чи можливо дипломатичним шляхом повернути окуповані території, я відповідав, що такий шанс – мінімальний, але він є. При цьому першою повернеться Луганська, потім Донецька область, а ось повернення Криму може зайняти десятиліття”, — пригадав Коваленко.

Але після повномасштабного вторгнення на питання про воєнне повернення територій він зазначав, що півострів буде звільнений раніше Луганщини та Донеччини. І думки своєї не змінив. Крим справді є найвразливішою ланкою серед усіх тимчасово окупованих територій України, наголошує експерт, особливо порівняно з Донецькою та Луганською областями, що мають сотні кілометрів спільного кордону з Росією та вельми розгалужену логістику.

“Це дає змогу російським окупантам підтримувати високий рівень матеріально-технічного забезпечення військ за будь-якого розвитку подій. Відео дня Play Video Півострів, що, на перший погляд, прикривається тимчасово окупованою лівобережною Херсонською та Запорізькою областями, залишається вразливим у питаннях логістики і може бути ізольований навіть без попереднього звільнення материкового півдня. Причому процес створення умов ізоляції вже йде повним ходом”, — стверджує він.

Як відзначає Коваленко, 2023 року російські окупанти розпочали процес виведення Чорноморської флотилії з півострова Крим у Новоросійськ (РФ), а деякі кораблі взагалі були відправлені в Каспійське море. Це стало наслідком планомірного та методичного вибивання російської флотилії із Криму. У 2014 році окупація півострова була зумовлена й тим, що Росія мала намір використовувати його як базу для свого військового флоту з подальшим контролем Чорного моря. Саме Чорноморський флот, а нині флотилія, мав забезпечувати захист Криму з морських рубежів, і саме ця компонента з 2022 року була головною опорою для окупантів у питаннях безпеки півострова. Станом на першу половину 2024 року опору Криму ганебно вибито з півострова із втратами, яких Чорноморський флот не зазнавав із часів Другої світової війни.

“По суті можна вважати, що це завершений етап у процесі підготовки умов для звільнення Криму”, — відзначає оглядач.
Активно руйнується і логістика ворога. Так, 8 жовтня 2022 року було проведено першу результативну операцію з пошкодження Керченського мосту, що з'єднує окупований півострів із материковою Росією. Цей міст був і досі залишається однією з основних логістичних артерій, які постачають півострів як у питаннях цивільного, так і мілітарного порядку. Знищення Керченського мосту критично підірвало б можливості окупантів у питаннях матеріально-технічного забезпечення свого угруповання не лише на півострові, а й на материковому півдні, зокрема – на лівобережній Херсонщині. Керченський Кримський міст. Тим часом руйнування логістики на півночі Криму, в районі Армянська та Чонгара, дозволить якщо не ізолювати, то значно обмежити зв'язок з материковим півднем.

“У разі виконання цих умов Крим опиниться в напівізольованому стані. Чому напів? Тому що є море і повітря. Але й тут не все так просто для окупантів”, — пояснив експерт.

У ніч на 23 липня ВМС України спільно з іншими підрозділами Сил оборони завдали удару по залізничному порому "Слов'янин" у порту "Кавказ". Це третій і останній залізничний пором, який був у Росії в цьому регіоні. До цього Сили оборони України методично вибивали великі десантні кораблі (ВДК) Чорноморської флотилії, які також використовувалися для перевезення вантажів військового призначення.

“Поки що крапку в питаннях морської логістики остаточно ще не поставлено, але більшість завдань у цій категорії вже вирішено. Щодо повітряної компоненти, то використання військово-транспортної авіації російських окупаційних військ лише частково, обмежено зможе вирішити питання з матеріально-технічним забезпеченням півострова – при порушеній морській логістиці та руйнуванні мостів”, — вважає Коваленко.

Що ж до повітряного простору, то ця проблематика наразі не вирішена. На переконання оглядача, в поява у нашому небі F-16 буде рішенням і крапкою в цьому питанні.
“Таким чином, етап перерізання логістики Криму в процесі. Морська, сухопутна та повітряна компоненти поступово нейтралізуються, ізолюючи півострів від зовнішнього світу”, — пише Олександр Коваленко.

Критична ситуація в окупантів й з ППО у Криму, яку ефективно нищать наші бійці. Так, майже весь ешелон великого радіуса дії на півострові втратив свою функціональність.

“По суті південний повітряний простір півострова Крим є прохідним двором не тільки для балістичних ракет, а й для дозвукових засобів ураження, а також різного типу БПЛА. Всього за два з половиною місяці була повністю зруйнована вся ешелонована ППО в Криму за винятком поки що лише однієї локації – південно-східної (в районі Керченського мосту), куди були стягнуті боєздатні засоби, що залишилися”, — висловився оглядач.

В умовах знищення всієї компоненти ППО півострів втрачає свою захищеність з повітря, а розміщення на його території авіакрила є вкрай ризикованою ідеєю.
“Адже по аеродромах (і не тільки, але насамперед про них говоримо) тепер може прилітати найширший спектр засобів ураження. В результаті це в перспективі змусить командування РОВ вивести з Криму свою повітряну компоненту, щоб не наражати її на ризик регулярного знищення. Так само, як було виведено і Чорноморську флотилію. І це в найближчому майбутньому після отримання Україною F-16 значно спростить і убезпечить операції із застосуванням цих винищувачів по об'єктах на півострові”, — каже фахівець.

Відсутність на 80% території Криму ППО та авіації підвищує ефективність ударів по Криму, роблячи їх невідворотними. Етап створення цих умов – у процесі, але це навіть не середина шляху, а фактична його завершальна фаза.

“На третій рік повномасштабної війни ми з вами регулярно спостерігали, як створювалися умови для звільнення Криму. Не просто удар по Керченському мосту, який був і який ще буде. Не просто потоплення Чорноморського флоту та витіснення його з Криму. Не просто нейтралізація кримської ППО та супутнє їй витіснення авіаційної компоненти. Весь цей час ми з вами були і будемо свідками формування комплексу умов, що зараз перебувають на різних етапах реалізації. Але суть неминуча: російський окупаційний контингент у Криму поступово, але впевнено стає приреченим на повну ізоляцію. А за ізоляцією піде визволення”, — підсумував Коваленко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Росії немає шансів: Коваленко дав прогноз, як буде відбуватися деокупація Криму

неділя, 28 липень 2024, 8:18

Процес деокупації Криму вже розпочався. Російський окупаційний контингент у Криму поступово, але впевнено стає приреченим на повну ізоляцію. Про це пише військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, передають Патріоти України. За словами оглядача, ...

Внаслідок атаки БПЛА під Курськом горить нафтобаза, що забезпечує пальним російські війська на Харківському напрямку (відео)

неділя, 28 липень 2024, 8:00

У соцмережах повідомляють, що після атаки безпілотників горить нафтобаза в Курській області рф, передають Патріоти України. . Так телеграм-канал Baza повідомляє, що, за попередніми даними, о першій ночі 28 липня нафтобазу в Польовій (присілок в Курськ...