У соцмережах дарма критикують енергетиків? Експерт розповів, чи реально було фізично захистити Трипільську ТЕС

Захистити Трипільську ТЕС під час російського ракетного обстрілу було практично нереально, оскільки це гектари трансформаторів, захистити які може тільки ППО. Про це в своїй колонці пише виконавчий директор Асоціації Енергоефективні Міста України Святослав Павлюк, передають Патріоти України.

«Стрічка переповнена звинуваченнями щодо відсутності фізичного захисту енергетичних об'єктів. Здебільшого такі слова можна почути від людей, які такого об'єкту ніколи на власні очі не бачили, тому уявляють його дуже приблизно», — пише Павлюк.

За його словами, електрична підстанція високої напруги — це гектари або десятки гектарів трансформаторів, ізоляторів, допоміжних пристроїв та кілометри кабелів систем управління та автоматики. «Усе обладнання є крихким і вразливим. Мішками з піском чи бетонними блоками можна захистити лише окремі елементи цих складних систем. Але точно не всю підстанцію. Тому будь-який приліт уламків, а тим паче ракет, гарантовано виведе з ладу цю складну систему. Від того, який елемент буде пошкоджено, залежить тривалість відновлення», — заявив експерт.

Він також зазначив, що теплоелектростанції та теплоелектроцентралі є величезними об'єктами. «Кожна з турбін електростанції разом із котельною установкою займає площу розміром із футбольне поле і заввишки в п’яти-шестиповерховий будинок. А таких турбін там може бути і 12 штук. Такий величезний об'єкт неможливо захистити бетонними блоками, мішками з піском або іншими зовнішніми спорудами, їх можна прикрити тільки засобами ППО», — заявив Павлюк.

За його словами, влучання ракети в будь-яку частину електростанції спричинить або обвал частини конструкції, або пошкодження окремих елементів системи. «Вона вийде з ладу. Як надовго — знову ж таки залежить від того, що саме пошкоджено. Тому не бийте енергетиків чи чиновників: сітками, бетонними блоками та мішками тут можна мало допомогти», — зазначив експерт.

«А чому ми впевнені, що окупанти не будуть бити по розподільчих системах АЕС і в нас вони на зиму будуть взагалі? А це досі більше половини генеруючої потужності енергосистеми», — нагадав Павлюк.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Довершення погрому головної авіабази ворога у Криму: Аеродром Бельбек другу ніч поспіль атакували ракети

четвер, 16 травень 2024, 7:34

Дехто з експертів напередодні вангували, що Бельбекскій аеродром, як такий, повністю розгромлений. Імовірно трохи випередили час, жирних цілей залишилося і на цю ніч. Цієї ночі знову на аеродромі Бельбек в окупованому Криму виникла пожежа, повідомляють...

Народні прикмети на 16 травня

четвер, 16 травень 2024, 7:05

Православна церква України 16 травня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Феодора Освяченого і єпископа Олександра Єрусалимського. За старим стилем сьогодні вшановують мучеників Тимофія і Мавру. У народне свято 16 травня наші предки збирали се...