"У Вашингтона та Києва з’явилися нові спільні інтереси", - Портников

Для Києва є важливим довести, що візит Помпео – частина саме зовнішньополітичного, а не внутрішньополітичного порядку денного.

"Після спілкування Володимира Зеленського із державним секретарем США Майком Помпео з Офісу президента України повідомили, що візит керівника американського зовнішньополітичного відомства, який мав відбутися 3 січня, відбудеться вже наприкінці цього місяця", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Це – дуже важливий для України сигнал. Він засвідчує, що загострення ситуації навколо Ірану не викреслило Україну з переліку американських зовнішньополітичних пріоритетів. І що підтримка України зберігається на найвищому рівні – бо ж візит державного секретаря США є наочною демонстрацією такої підтримки.

Інше питання – наскільки ця підтримка буде пов’язана із внутрішньополітичною ситуацією у США і водночас із американськими інтересами на Близькому Сході. Адже візит Майка Помпео відбуватиметься тоді, коли сенатську частину розслідування справи Дональда Трампа навряд чи буде закінчено.

А це означатиме, що стосунки між адміністрацією Білого дому і Офісом президента України продовжать цікавити американців – і еліту, і суспільство, і медіа. Для Києва є важливим довести, що візит Помпео – частина саме зовнішньополітичного, а не внутрішньополітичного порядку денного. Що підтримка України, яка захищає цінності цивілізованого світу у важкому протистоянні з авторитарною Росією, є важливою для Вашингтону не з точки зору політичних перспектив чинного президента США, а з точки зору спільного розуміння цінностей. І тут багато що буде залежати від української сторони, від дипломатичної майстерності президентської команди.

Попереду – процес у Гаазі

Тим більш, що тепер українські та американські інтереси співпадають у зв’язку зі ще однією кризою – іранською. Причини загибелі українського пасажирського лайнеру мають турбувати і Київ, і Вашингтон. Київ – тому що мова йде про загибель українського літака, українських громадян, громадян інших країн, що вирішили скористатися послугами «Міжнародних авіаліній України». І знищення літака іранською системою протиповітряної оборони – це зовсім не те ж саме, що технічна несправність.

А Вашингтон має бути зацікавлений дослідити й зрозуміти логіку дій Тегерану і – найважливіше – якою новітньою зброєю володіє ця країна і хто цю зброю постачає та обслуговує. Адже в історії з трагедією українського літака може цілком реально виникнути російський слід. І саме тому ця трагедія може бути схожою на іншу трагедію – загибель малайзійського пасажирського літака у небі над Донбасом.

Адже і в цьому випадку ми можемо говорити про випадковість, що призвела до трагедії. Але ця «випадковість» дозволила зрозуміти механізми ухвалення рішень російським політичним і військовим керівництвом, зв’язки між Кремлем та найманцями з ОРДЛО. А попереду – процес у Гаазі, який має висвітлити подробиці донбаської трагедії і назвати винних.

Саме таким має стати і підхід до загибелі українського літака в Ірані. І з цієї точки зору є дуже важливим, що Сполучені Штати та інші західні країни висловили бажання допомогти Україні в розслідуванні причин трагедії, а Майк Помпео невдовзі прибуде до Києва".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Продюсер Полякової висловився про нову пісню Каменських, яку захейтили в Україні, і оцінив шанси співачки на успіх за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 13:05

Продюсер Олі Полякової, музичний експерт і керівник компанії Secret Service EA Михайло Ясинський в ефірі зі Славою Дьоміним висловився про нову пісню Насті Каменських, яку захейтили в Мережі, і оцінив її шанси на успіх за кордоном, передають Патріоти У...

Замість сина - футляр від ордена: Як в Барнаулі "подякували" матері ліквідованого окупанта (фото)

середа, 24 квітень 2024, 11:59

В російському Барнаулі матері загиблого росіянина вручили футляр без ордена. У військоматі заявили, що орден був вручений під час поховання, якого не могло бути через відсутність тіла. Про це пишуть в російських соцмережах, передають Патріоти України. ...