У ВМС України створили бригаду морських дронів

У складі Військово-морських сил ЗСУ сформували окрему бригаду для застосування морських безпілотників.

Про створення нового з’єднання стало відомо, під час урочистостей з нагоди Дня Незалежності України.

Президент Володимир Зеленський, 24 серпня, на Софійській площі вручив державні нагороди, відзнаки військовим частинам і бойові прапори зі стрічками з почесними найменуваннями.

Зокрема, бойовий прапор отримала і 385-та окрема бригада морських безпілотних комплексів спеціального призначення Військово-морських сил ЗСУ.

Раніше про існування такого підрозділу у складі українського військового флоту публічно не повідомлялося.

Таким чином, у складі ВМС України вперше в історії сформована окрема бригаду для застосування морських безпілотників (безпілотних суден).

Імовірно, саме цей підрозділ атакує морськими безекіпажними катерами, російські військові об’єкти у окупованому Криму та кораблі ворожого флоту у Чорному морі. Однак, публічно про діяльність 385-ї окремої бригади морських безпілотників ВМС ЗСУ, зі зрозумілих причин не повідомляють.

Застосування морських безпілотників

Нагадаємо, що очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов повідомив, що морські дрони є ефективною зброєю. За його словами, Україна вже освоїла «нормальне серійне виробництво» таких безекіпажних катерів. Однак, Кирило Буданов відмовився назвати кількість морських дронів, які використовуються, для виконання поставлених завдань.

Кирило Буданов, Начальник ГУР МО Фото: ГУР МО

«Зі зрозумілих причин, скільки цих дронів, сказати не можна. Але, як ви бачити, наші нарізки, ті, що роблять ЗСУ, те, що СБУ оприлюднює, просто порахуйте, скільки це плюс-мінус має бути», – розповів Буданов у інтерв’ю Радіо Свобода.

Кирило Буданов зазначив, що Україна використовує дуже багато цих морських дронів. Оскільки є реальні завдані втрати і ціна такого дрона, і ціна бойового корабля – непорівнянні, то можна зазначити, що це – досить ефективний спосіб. При цьому, за його словами, під час атак на російські кораблі, військові РФ знешкоджують до 70% українських морських дронів.

Український морський ударний безпілотник. Осінь 2022. Україна. Кадр з відео u24.gov.ua

«Але, зрозуміло, 60%, може, навіть 70% вони знищують. Це правда. Немає чого тут, як то кажуть, приховувати. Проте ж для них проблема – у тих 30%», – додав Буданов.

За словами Буданова, бувають випадки, коли дрон знищують поруч із російським кораблем, і тоді корабель іде «на довготривалий ремонт».

Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Пекін намагався це приховати: У Китаї затонув новітній атомний підводний човен

четвер, 26 вересень 2024, 21:54

Китай намагався приховати затоплення новітнього підводного атомного човна. Про це повідомляє The Wall Street Journal, передають Патріоти України. За інформацією видання, навесні 2024 року в Китаї затонув новітній атомний ударний підводний човен. Інциде...

"Росіяни завжди відслідковують інформацію у публічному просторі": Військовий різко висловився про заяви щодо виходу ЗСУ з Вугледару

четвер, 26 вересень 2024, 21:28

Українські бійці замість того, щоб воювати за Вугледар, через "всіляких корисних дурнів, політиків" змушені спростовувати їхні заяви. Про це в ефірі "КИЇВ24" сказав Іван Тимочко, військовослужбовець, голова Ради резервістів Сухопутних військ Збройних с...