Угода з безпеки з Великою Британією містить "чітку алюзію" на ст. 5 НАТО, - міністр юстиції Малюська

Угода з безпеки, укладена між Україною та Великобританією, передбачає зобов'язання заморожування активів країни-агресора РФ, а також містить пункти, наближені до положень договору НАТО. Про це, коментуючи юридичний складник документа, міністр юстиції України Денис Малюська заявив 13 січня в ефірі національного телемарафону, який транслював у YouTube телеканал "Рада", передають Патріоти України.

Він назвав підписану угоду "комунікаційною перемогою" України на тлі чуток про те, що Захід нібито схиляє Київ до переговорів із Росією. "Ця угода чітко вказує на те, що жодного навіть подібного натяку бути не може… Нам буде легше протидіяти тезам про те, що Україна повинна на якомусь етапі змиритися з втратою хоча б частини території. Цього не відбудеться ніколи, договір чіткий у цьому плані", – наголосив Малюска.

Міністр зазначив, що окремі пункти в тексті угоди "максимально наближені" до положень договору НАТО. Зокрема, одна із частин документа містить чітку алюзію на ст. 5 НАТО, згідно з якою напад на одну з країн вважають нападом на всіх членів Альянсу. У договорі між Україною та Великобританією є теза, що подальший напад на Україну означатиме "атаку на безпеку" НАТО, зокрема й Великобританії.

"Натяк цілком зрозумілий. Ми ще не є членом НАТО, але маємо повну підтримку Великобританії, щоб зобов'язання перед Україною були принаймні схожими", – сказав Малюська.

Також він наголосив на тому, що в договорі Великобританія підписалася під тим, що РФ не поверне собі суверенних активів, поки повністю не компенсує Україні завданих війною збитків.

"Ми маємо гарантію, що відповідні суверенні російські активи, які знаходяться у Великобританії, їй не будуть повернені. Окрім того, британці підписалися під тим, що вони будуть напрацьовувати з іншими партнерами механізм, щоб використати суверенні кошти РФ на користь України. Це, безумовно, також величезне й гарне зобов'язання Великобританії, яке нам – юристам – вкрай подобається", – резюмував Малюська.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 8 вересня. Різдво Пресвятої Богородиці. Що потрібно зробити жінкам на Другу Пречисту

неділя, 8 вересень 2024, 7:05

8 вересня за новим церковним календарем (21 вересня за старим) Церква вшановує одне з 12 найважливіших свят після Великодня: Різдво Пресвятої Богородиці. Також сьогодні день пам'яті ікони Софії - Премудрості Божої (Київської) та Почаївської ікони Божої...

Різдво Пресвятої Богородиці: Ця сильна молитва прочитана з чистою душею допоможе здійснити найзаповітніші бажання

неділя, 8 вересень 2024, 5:00

Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...