Угорщина та Словаччина панікують через блокаду Україною транзиту неринково дешевої, дружньої російської нафти

Чи загрожує “європейським друзям” Росії паливна криза та чи може це використати Україна з вигодою для себе.

Угорщината Словаччина припинили отримувати нафту від Лукойлу через українські санкції проти компанії. В Будапешті та Братиславі висловили обурення діями України та пообіцяли намагатися знайти розв’язання проблеми. Наскільки велику частку займав Лукойл у постачанні нафти до цих двох країн, чи загрожує їм паливна криза та як цим може скористатися Україна, позглянянемо далі в матеріалі, зазначають Патріоти України.

Українські санкції та реакція на них

Режими Орбана та Фіцо гарно влаштувались: лобіювати інтереси держави-агресора в ЄС та НАТО в обмін на дешеву російську нафту. При цьому транзит, а отже і бариші їм мала забезпечувати Україна, котра стікає кров'ю через російську агресію. Москву, Будапешт та Братиславі все влаштовувало, А от Київ взяв і "перевернув дошку" на подив і обурення європейських друзів Путіна.

Наразі Словаччина та Угорщина припинили отримувати нафту від Лукойлу через українські санкції проти компанії.

Російська нафтова компанія “Лукойл” перебувала під санкціями в Україні з 2018 р., але вони були досить обмеженими та стосувалися лише виведення капіталів, обмеження торговельних операцій, а також заборони на участь у приватизації та оренді державного майна.

В червні поточного року Україна посилила санкції, які блокують транзит трубопровідної нафти найбільшої російської приватної нафтової компанії “Лукойл” до Центральної Європи, щоб перекрити джерело доходу РФ для підтримки армії.

В Угорщині та Словаччині вже відреагували на українські санкції.

Так, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав “незрозумілим і неприйнятним” припинення Україною транзиту нафти російського “Лукойлу” до Угорщини.

Він заявив, що Угорщина знайшла тимчасові рішення для стабілізації постачань, але вони не годяться на довготривалу перспективу і потрібне “швидке рішення”.

Україна ставить під загрозу постачання енергоресурсів двом країнам-членам ЄС у літній період, коли споживання на піку”, - сказав Сіярто.

Крім того, на його думку, є загрозабезпеці постачань до Угорщини та Словаччини й у довгостроковій перспективі. Він закликав Україну відреагувати.

Своєю чергою прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо поскаржився українському уряду на санкції проти російського “Лукойл”. Він зателефонував главі українського уряду Денису Шмигалю зі скаргами на санкції проти РФ, через які його країна припинила отримувати нафту.

Зокрема Фіцо наголосив Шмигалю, що Словаччина “не буде заручником” російсько-українських відносин.

“Включення “Лукойлу” до санкційного списку – ще один приклад безглуздих санкцій, які шкодять не РФ, а головним чином деяким державам Євросоюзу, що є неприйнятним”, – наголосив Фіцо.

Чи загрожує Угорщині та Словаччині паливна криза

Угорщина і Словаччина дуже залежать від постачання нафти через нафтопровід “Дружба” і від “Лукойлу”. За словами Сіярто через нихщорічно надходило близько 2 млн тонн.

Українські санкції проти “Лукойлу” викликали занепокоєння щодо дефіциту постачань у Будапешті, який залежить від російського експорту нафти на 70%, “Лукойл” постачав половину цього обсягу.

Російські постачання займають дві третини від усього імпорту сирої нафти угорської компанії Mol, але не виключено, що вже з 2025 р. їх замінять постачання від альтернативних постачальників.

Зазначимо, Угорщина не розривала енергетичні зв'язки з РФ після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Сійярто регулярно відвідує Росію, а нещодавно до Москви з'їздив і угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан, де зустрівся із російським диктатором Володимиром Путіним. Ця поїздка була засуджена ЄС та США.

Словаччина, своєю чергою, через припинення транзиту втратила частину постачань для нафтопереробного заводу Slovnaft, який належить угорській нафтогазовій групі “MOL”.

За даними Фіцо, завод втратить 40% нафти, яку отримував для перероблювання. Це вдарить по ринках Словаччини та може припинення постачання дизельного пального Slovnaft до України.

В словацькому Міністерстві економіки повідомили, що санкції України матимуть вплив на нафтопереробний завод Slovnaft у Братиславі.Водночас підтвердили, що санкції стосуються лише компанії “Лукойл”.

За інформацією Transpetrol, поставки російської нафти до Словаччини не припинені. Інформація від Slovnaft вказує на те, що проблема стосується лише поставок від конкретного постачальника, російської компанії Лукойл, - сказала речниця Міністерства економіки Словаччини Марію Павлусік.

Відповідь України

Як пояснили у пресслужбі оператора нафтотранспортної системи України “Укртранснафти”, транзит нафти в ЄС через територію України здійснюється у плановому режимі, обмеження стосуються лише “Лукойлу”.

“Транспортування нафти до європейських країн здійснюється у плановому режимі відповідно до отриманих заявок європейських замовників”, – заявили в “Укртранснафті”.

Там додали, що ПАТ “Лукойл”, до якого застосовано санкції, не є власником нафти, яка транспортується по території України для угорської енергетичної компанії Mol Nyrt – цю інформацію Mol підтвердила “Укртранснафті” у листі, надісланому після посилення санкцій РНБО.

Тобто, транспортувати нафту до ЄС через Україну і надалі можуть інші російські постачальники.

Якою може бути реакція ЄС та які козирі є в України

Сіярто сказав, що планує порушити питання постачань нафти російською компанією “Лукойл” через територію Українина засіданні Ради ЄС із закордонних справ.

Варто нагадати, що ЄС після повномасштабного вторгнення в Україну запровадив ембарго на імпорт російської нафти, що перевозиться морем. Водночас заборона не торкнулася постачань трубопроводами, в тому числі трубопроводом “Дружба” в напрямку Угорщини, Словаччини та Чехії. Ці країни отримали додатковий час на пошуки альтернативних джерел постачання.

Українські експерти вважають, що ЄС не втручатиметься у цю справу та не допоможе Угорщині та Словаччині.

“Так, ЄС не включив до своїх санкцій заборону на постачання нафти трубопроводом “Дружба”в напрямку Угорщини, Словаччини та Чехії. Але зараз маємо санкції України, а не ЄС. Навряд чи обєднання тиснутиме на нашу країну аби вона скасувала санкції. Навпаки ЄС зазвичай посилює свої санкції після того, як їх приймає Україна,- вважає Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру.

Водночас самі Угорщина та Словаччина можуть висунути вимогу до України під час прийняття якогось важливого для нашої країни рішення.

Такі прецеденти вже були. Так, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) України, виключило угорський OTP Bank зі списку міжнародних спонсорів війни.

Нагадаємо, НАЗК в травні минулого року оголосило, що внесло OTP Bank – найбільший угорський банк – до списку спонсорів війни через позицію керівництва банку продовжувати діяльність у РФ та фактичне визнання так званих ДНР”/”ЛНР.

Після цього в Будапешті заявили, що через внесення OTP Bank до переліку спонсорів війни Будапешту “буде дуже важко” домовитись із ЄС про нові санкції проти Росії, а також що будуть блокувати виділення нових траншів із Європейського фонду миру. МЗС Угорщини висловило позицію, що поки фінустанову не буде вилучено зі списку, Угорщина не братиме участі в подальшому фінансуванні ЄС для передачі озброєнь Україні.

Україна була вимушена піти на посупки Угорщині в цьому питанні, водночас нашій країні вдалося добитись, аби банк взяв на себе низку зобов'язань щодо своїх подальших планів на російському ринку. Про це йшлося в заяві НАЗК.

Тобто на разі в України є додатковий важіль впливу на Угорщину та Словаччину.

Вікторія Хаджирадєва

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Угорщина та Словаччина панікують через блокаду Україною транзиту неринково дешевої, дружньої російської нафти

понеділок, 22 липень 2024, 14:16

Чи загрожує “європейським друзям” Росії паливна криза та чи може це використати Україна з вигодою для себе. Угорщината Словаччина припинили отримувати нафту від Лукойлу через українські санкції проти компанії. В Будапешті та Братиславі висловили обурен...

Тому що послідовні: Вночі відбувся масований нальот на ще один військовий аеродром у Ростовській області (відео)

понеділок, 22 липень 2024, 8:42

Після успішної атаки українських БПЛА на військовий аеродром у Міллерово, де базується авіаполк новітніх винищувачів Росії, настала черга ще одного стратегічного пункту російської авіації. Зранку мешканці Ростовської області заявили про атаку безпілотн...