Україна - не Росія: Як відбувається мобілізація українських в’язнів, які особливості

Журналістка та громадська активістка Марія Очеретяна досліджувала, чим український "штрафник" на полі бою відрізнятиметься від російського шторм-Z

"Люди, які відбувають покарання у в'язницях, отримали шанс захищати державу. Частина з них тепер може добровільно долучитися до Збройних сил. Такий закон уже підписав Володимир Зеленський.

Звісно, є багато нюансів. Тут необхідно розібратися, хто із в’язнів зможе піти на службу, якою є процедура та чому наша мобілізація ув’язнених — це не те ж саме, що відбувається в росії.

Давайте почнемо з того, хто з людей, які відбувають ув’язнення, загалом може мобілізуватися. По-перше, засуджений має пройти медичну комісію, психологічний відбір і мати певний рівень фізичної підготовки. Також він не може бути старшим за 57 років. По-друге, не зможуть мобілізуватися люди, які засуджені за певні злочини. Це:

- злочини проти нацбезпеки;

- умисне вбивство двох або більше людей, вбивство з особливою жорсткістю, або вбивство, поєднане зі зґвалтуванням чи сексуальним насильством;

- особливо тяжкі корупційні злочини;

- злочини проти статевої свободи і недоторканності;

- тероризм;

- порушення правил безпеки дорожнього руху в стані спʼяніння, якщо це спричинило смерть кількох людей;

- вбивство або замах на вбивство правоохоронця чи військового.

Однак і це ще не все. Засуджений зможе долучитися до війська, якщо його майбутнє командування буде готове його прийняти.

Якщо людина пройшла по всіх цих пунктах і готова нести службу, суд умовно-достроково її звільнить. Військовослужбовець буде перебувати під адміністративним наглядом командира військової частини. Для колишніх ув’язнених у частині буде окремий облік. Крім того, вони не мають права на щорічну відпустку. Винятком буде лише відпустка за сімейними обставинами та для лікування.

Закон передбачає, що засуджені служитимуть у спеціалізованих підрозділах. Поки що невідомо, як ці підрозділи будуть функціонувати. Всі правила має розробити Міністерство оборони.

Якщо людина спробує втекти під час служби, то отримає новий строк у в’язниці від 5 до 10 років. Цей строк буде сумуватися з попереднім покаранням.

А тепер найголовніше питання: чому це — не як у росії? Україна, на відміну від росії, не проводить тотальної мобілізації засуджених. Справа в тім, що ми не розглядаємо службу в Збройних силах як альтернативне покарання. Навпаки, мобілізація для засуджених — це шанс спокутати провину та зробити корисну справу для своєї держави.

За квітневим опитуванням, служити у Збройних силах хотіли би близько п’яти тисяч засуджених, кажуть у Мін’юсті. Станом на кінець травня мобілізувалися вже понад 600 в’язнів. На базі третьої окремої штурмової бригади для засуджених вже почалися навчання. Міністерство юстиції стежить, щоб всі вимоги щодо мобілізації були дотримані.

Це рішення — чудовий приклад співпраці Міністерства оборони, Мін’юсту та парламенту. Держава отримала підсилення на фронті, а засуджені — можливість її захистити."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Королівство кривих дзеркал

п’ятниця, 5 липень 2024, 19:02

Мінсоцполітики (!) пропонуватиме «оптимізувати» (людською мовою – «скоротити») соціальні видатки. Завжди думав, що задача Мінсоцполітики – знаходити шляхи виплат цих видатків. Зокрема, за рахунок зменшення втрат на корупції, неефективному управлінні і ...

Партизани провели диверсію на Уралі, зупинивши рух залізничних потягів із боєприпасами КНДР (відео)

п’ятниця, 5 липень 2024, 13:00

Партизанам руху опору "АТЕШ" вдалося провести успішну операцію на Транссибірській залізничній магістралі під Єкатеринбургом. У результаті було здійснено підрив залізничного полотна, яким здійснювалася доставка північнокорейських боєприпасів. Про це пов...