Україна отримає польські самохідні міномети Rak

Україна та Польща домовилися про постачання ЗСУ самохідних 120-мм мінометів Rak.

Про це заявили Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на спільній пресконференції у середу, 5 квітня.

У рамках робочого візиту президента України до Варшави було підписано угоди про постачання в Україну польської військової техніки, а також про співпрацю у різних галузях оборонної промисловості.

Йдеться не лише про підтримку, а й про співпрацю, зокрема у форматі закупівель для потреб Збройних сил України.

Зокрема, підписано документ про постачання польських колісних бронетранспортерів Rosomak, самохідних мінометів Rak, переносних зенітних ракетних комплексів (ПЗРК) Piorun, винищувачів типу МиГ-29 та іншого озброєння.

120 мм самохідний міномет Rak, фото - Polska Grupa Zbrojeniowa

За словами польського прем’єра Моравецького, мова йде про постачання ЗСУ трьох ротних комплектів польських самохідних 120-мм мінометів Rak на колісному шасі.

У польській армії ротний комплект складається з 8 мінометів та 4 машин управління вогнем. Таким чином ідеться про постачання Україні загалом 24 одиниць самохідних мінометів Rak.

Також 5 квітня польська державна компанія Polska Grupa Zbrojeniowa та українська компанія «Артем» підписали угоду про виробництво боєприпасів. Ця угода стосується співробітництва у сфері виробництва танкових снарядів.

Польські танкові боєприпаси 120 мм та 125 мм компанії MESKO SA

Самохідний міномет Rak калібром 120-мм призначений для знищення живої сили противника, броньованих цілей та укріплень. Він здатний уражати цілі на відстані до 12 км та має боєкомплект із 46 мін.

Rak базується на колісному шасі БТР Rosomak. Екіпаж складається з 4-х осіб.

Постачання самохідних мінометів Rak до польської армії розпочалось після підписання у 2016 році першого контракту на 8 ротних комплектів. Після було дозамовлено додаткові міномети з поставками у 2022-2024 роках.

Замовлення на постачання Збройним cилам України бронетранспортерів Rosomak на початку квітня анонсував прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.


Джерело

Опублікував: Андрій Савчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про фортифікації

вівторок, 14 травень 2024, 1:45

Коли Збройні Сили у вересні 2022 року прорвали лінії російських загарбників на Харківщині і блискавичним ударом звільнили область, було чимало жартів з російських обіцянок повернутись. . Хоча росіяни нікуди не ділись. Закопались, накопичились і знов л...

"Манна небесна" щедро сиплеться на "кварталівців" за новою схемою: Компанія режисера "Слуги Народу" отримала з бюджету менше ніж за рік вже 750 млн грн (відео)

вівторок, 14 травень 2024, 0:40

Новоспечений мультимільйонер не зміг пояснити суті свого раптового і щасливого бізнесу. В кіно він розуміється набагато краще ніж в отій бісовій інженерії, котра несе золоті яйця зеленого кольору. Нащо з Мінкультури під час війни тягнути десятки мільй...